Vad händer egentligen med Ramón Ábila?

Anfallaren är tillbaka i Boca Juniors efter dubbla utlåningar till MLS under fjolåret. Dock ingår han inte i Battaglias planer och det finns klubbar som är intresserade. Vad händer med Ramón Ábila?

Ramón Ábila är tillbaka i Boca Juniors – och närvarande på storklubbens försäsong efter att ha varit utlånad till två olika klubbar under fjolåret. Nu ser hans framtid ut att vara någon annanstans än hos Boca Juniors.

Rapporterna gör nämligen gällande att tränaren Sebastián Battaglia inte har Ábila i sina planer inför den kommande säsongen. Under dom inledande träningarna har inte heller anfallaren deltagit i övningarna tillsammans med sina lagkamrater utan har mest tränat på egen hand.

Ábilas kontrakt med Boca Juniors går ut i slutet av året, men det skulle förvåna mig väldigt mycket om anfallaren är kvar tills dess.

Ramón Ábila var utlånad till bl.a. Minnesota United under fjolåret.

Vad finns det då för alternativ?

Enligt Jorge Bermúdez, som är en del av styrelsen i Boca Juniors, finns det många intressenter och storklubben är öppna för samtliga erbjudande.

Ett lag som seglat upp som en kandidat är Ábilas f.d. klubb Huracán. Dom har dock endast råd med ett lån medan Boca gärna vill sälja Ábila. Huracáns president, David Garzón, har sagt såhär om situationen.

”Vi har pratat med honom och hans agent, men även med Boca. Dom sa att klubben helst säljer honom och där räcker inte vår ekonomi till. Vi har däremot gjort klart för dom att ifall det finns intresse av att genomföra ett lån är vi intresserade och dom vet var dom kan hitta oss. Just nu står vi långtifrån varandra, men man ska aldrig säga aldrig”.

Under fjolåret gjorde Ábila först tio matcher och ett mål för Minnesota United innan han bytte till DC United. Här blev målkörden lite bättre med tre mål på tolv matcher. Det ska dock poängteras att Ábila började samtliga matcher på bänken och fick inte starta en enda gång i United.

Förutom Huracán hade det såklart varit roligt att se Ábila göra comeback i Instituto – klubben han inledde sin karriär i och är supporter till. Som en ung kille i Córdoba brukade Ábila gå på Institutos hemmamatcher med sina kompisar och det finns en underbar bild på honom där han hänger på staketet i klassisk argentinsk manér. Dessutom bor fortfarande stora delar av hans familj kvar i staden och han brukar åka hem under uppehållen när tillfälle ges.

En ung Ramón Ábila klättrar på staketet intill Institutos hemmaplan för ett dussintal år sedan.

Det som förmodligen skulle stoppa en sådan affär är samma anledning som för Huracán – nämligen pengar. Instituto spelar i Primera Nacional och har ännu magrare ekonomiska muskler än vad Huracán har. Men drömma kan man såklart.