Familjen Mac Allister: De skottska rötterna fostrade i den argentinska myllan

Carlos Mac Allister. Det finns många länkar mellan Skottland och Argentina. När det kommer till fotbollen finns det även där tydliga – och långtgående relationer.

1893 grundade Alexander Watson Hutton det argentinska fotbollsförbundet. Man skulle kunna nöja sig med att säga att ”resten är historia”, men riktigt så tråkiga tänker vi inte vara. Där finns nämligen många intressanta saker med denne Alexander Watson Hutton.

Han var en skottsk emigrant som anlänt till Buenos Aires ungefär ett decennium tidigare. Han klassificieras än idag som fotbollens fader i Argentina. Det var han som på många sätt och vis tog med sig fotbollen till Argentina – även om det finns uppgifter på att det ska ha spelats någon match innan Watson Huttons ankomst till Buenos Aires.

Därmed kan man också säga att den argentinska – och skottska kopplingen alltid funnits där. Åtminstone om man ser på relationen rent fotbollsmässigt. Med tanke på hur ansträngd relationen sedan dess blivit för Argentina med England kan man förstå att dom är stolta över att kunna förkunna att fotbollen minsann inte introducerades av engelsmän i Argentina, utan av skottar.

Argentinare och skottar enades dessutom i hatet mot engelmännen och har kunnat leva vidare på detta genom historiens gång.

Carlos Mac Allister föddes den 6 mars 1968. Hans förfädrar var av skottsk (och lite irländsk) härkomst och ska ha kommit ifrån ungefär samma område som Alexander Watson Hutton gjorde. Carlos blev en stabil vänsterback under sin karriär där han spelade över 300 matcher i den argentinska högstadivisionen.

Hans karriär inleddes i Argentinos Juniors innan Carlos fick chansen i Boca. För storklubben gjorde han 124 matcher och var bl.a. med och vann ligaguldet 1992. Carlos insatser renderade också i tre landskamper för det argentinska landslaget.

Carlos Mac Allister förde sitt fotbollsarv vidare till sina söner som där samtliga tre blivit professionella fotbollsspelare. Alla tre inledde också sina karriärer, precis som pappa Carlos, i Argentinos Juniors. Kevin spelar där än idag medan Francis numera återfinns i Talleres.

Den tredje sonen Alexis gjorde samma resa som sin pappa då han tog klivet ifrån Argentinos till Boca Juniors. Dock blev inte sejouren lika långlivad för Alexis som för pappa Carlos. Dessutom lämnade Alexis storklubben med en bitter eftersmak efter att dom båda hamnat i en schism med varandra. Numera spelar Alexis för engelska Brighton & Hove Albion i Premier League.

Francis, Alexis, Carlos och Kevin Mac Allister.

Efter sin spelarkarriär har Carlos Mac Allister bl.a. grundat sin egen fotbollsklubb, tillsammans med sin bror Patricio, för ungdomar som fick namnet The Mac Allister Sport Club. Dessutom har Carlos varit involverad i politiken där han bl.a. haft positionen som sekreterare till idrottsministern.

Under tiden med Boca på 90-talet spelade Mac Allister tillsammans med spelare som Diego Maradona och Claudio Caniggia. Han har därför, givetvis, flera fina anekdoter ifrån denna sejour.

”En dag ringde Guillermo (Coppola. Diegos agent) mig. Jag var då tillsammans med Blas Giunta, Kily (González) och Verón (Juan Sebastián). Guillermo sa att Diego förmodligen inte skulle spela särskilt länge till, men att han ville ge en present till var och en av oss fyra eftersom vi var goda vänner till Diego och alltid funnits där. Vi väntade och tillslut kom Guillermo med varsin påse. I varje påse fanns det varsin Rolexklocka”.

Medan dom andra var förstummade över presenten sprang Kily González ner i centrum för att ta reda på vad varje klocka kostat. Priset han kom tillbaka med var 5.500 dollar. Carlos blev senare rånad på sin klocka när han skulle köra ifrån Racings hemmaplan. En person kastade sig över bilen och drog fram en revolver.

Mac Allister spelade med såväl Diego Maradona som Claudio Caniggia i Boca Juniors.

Även om Carlos Mac Allister själv menar att han inte känner till särskilt mycket av sitt ursprung har han flera gånger sagt att han gärna skulle vilja besöka såväl Skottland som Irland. På något sätt har han förädlat sitt arv i Argentina där hans söner växt upp i den
sydamerikanska myllan och nu spelar fotboll på hög nivå.

Kevin ryktas var intressant för River Plate och även om hans pappa Carlos är starkt förknippad med Boca Juniors har Kevin själv uttryckt sig positiv kring en övergång. På andra sidan Atlanten gör Alexis bra ifrån sig, när han får chansen, med Brighton och kan kanske bli aktuell för landslaget vad det lider.
Samtliga gör det med skottska rötter fostrade i den argentinska myllan.