Un día como hoy: Me cortaron las piernas

”Me cortaron las piernas”.

Med tårar i rösten berättar Diego Maradona att hans VM-slutspel i USA är över. Han som kommit tillbaka till gammal god form, smällt dit ett drömmål i premiären mot Grekland, när Argentina vann med 4-0, och firat med att vråla ut sin glädje i den närmaste kameran längs sidlinjen.

Hur blev det såhär?

Efter den snöplig finalförlusten mot Västtyskland i VM 1990, då Argentina krigat sig till finalen efter att ha kämpat ner den ena motgången efter den andra, skulle VM i USA bli revanchens mästerskap.

Premiärförlusten i Italien-VM mot Kamerun, Maradonas småskavanker, Pumpidos brutna finger och sedan straffdramatiken mot såväl Jugoslavien som Italien hade satt sina spår. Egentligen var det en bragd utan dess like att Argentina ens tog sig till finalen. En Sergio Goycochea som storspelade och ett Caniggia mål mot Brasilien tog tillslut Argentina till turneringens sista match mot dom gamla antagonisterna Västtyskland.

So we meet again.

Ett straffmål ifrån Andreas Brehme med fem minuter kvar på matchklockan och ett Argentina, som inte hade samma offensiva slagkraft utan den avstängde Claudio Caniggia, kunde inte ta sig tillbaka.

VM i USA skulle bli annorlunda. Nu skulle landslaget nå hela vägen, men förberedelserna inför mästerskapet hade knappast varit optimala. Tre år innan turneringen hade Diego Maradona stängt av i 15 månader för att ha misslyckats med ett drogtest efter att ha haft kokain i blodet.

När denna period var över lämnade han Napoli bakom sig och trots att det fanns många intressenter föll valet tillslut på Sevilla. Sejouren i Spanien blev dock långtifrån varken succéfylld – eller långvarig. Istället vände Diego hem till Argentina igen och Newell’s Old Boys.

Diego Maradona jublar över sitt mål mot Grekland i VM-premiären 1994.

Sedan avstängningen hade tjänats av hade Diego bara spelat två landskamper för Argentina och förbundskaptenen, Alfio ”Coco” Basile, valde att inte ta ut honom till varken Copa América 1993 eller till VM-kvalmatcherna inför slutspelet i USA. Argentina var riktigt illa ute i detta kval och efter att ha förlorat med 5-0 mot Colombia återstod endast en liten livhanke kvar för argentinarna – ett dubbelkvalmöte med Australien där vinnaren gick till VM.

Vid denna tidpunkten höjdes röster för att Diego Maradona återigen borde vara med i landslaget. Dock fanns det gammalt groll som behövde rättas ut. Diego kom till landslagsamlingen och, enligt alla inblandade, hade allting lösts sig på 20 minuter. Diego var med i landslaget igen.

För andra gången i historien reste det argentinska landslaget till Australien. Denna gång för att försöka rädda en VM-biljett. Första mötet slutade 1-1 efter att Abel Balbo satt Argentinas mål på passning av Diego Maradona.

17 dagar senare var det dags för returen i Argentina. Spänningen och atmosfären runt Estadio Monumental gick nästan att ta på. Detta var nervöst, ovisst och på många sätt livsnödvändigt. Argentina vann tillslut en krampaktig match med 1-0 efter att Gabriel Batistuta gjort matchens enda mål.

Med VM-biljetten säkrad fortsatte Argentina med sina förberedelser inför mästerskapet i USA. Fyra träningsmatcher spelades där Diego var med i samtliga. En planerad resa till Japan ställdes in eftersom dom vägrade acceptera ett visum för en person som haft problem med droger sedan tidigare.

Inför världsmästerskapet hade Daniel Cerrini och Fernando Signorini hjälpt Maradona att komma i form inför mästerskapet. Man hade tagit Diego till La Pampa i Argentina, ett ställe där tanken var att Maradona skulle koppla av och komma i form. Signorini anordnad isbad och såg till att Diego inte kollade på alldeles för mycket TV. Cerrini gav honom tabletter som skulle hjälpa honom att gå ner i vikt. Det var här problemen började dyka upp.

Dom båda, Cerrini och Signorini, var oense om hur mycket Diego behövde gå ner i vikt. Den ena tyckte att 76 kg var att sträva efter medan den andra ansåg att 70 kg hade varit bättre. Saken kring preparatet som sådant var ganska märkligt. Det fanns nämligen två varianter av drycken Ripped – den ena heter Fuel och den andra heter Fast.

Eftersom båda såldes på den fria marknaden misstänkte aldrig Cerrini att dom kunde innehålla förbjudna preparat. Faktum är att hemma i Argentina hade Cerrini köpt Fuel, men när dom kom till USA köpte han, av någon anledning, fel och tog Fast istället. Denna dryck innehåller enfedrin som inte var tillåtet och det var detta som gjorde att Maradona åkte fast för dopning efter mötet med Nigeria. Långt senare har man slagit fast att det som Maradona åkte fast för inte borde ha klassificerats som doping enligt det nya regelverket.

Oavsett vad var det otroligt klantigt av Daniel Cerrini som nu var en jagad man i Argentina. Han bröt ihop när han fick reda på dopningsresultatet och försvann sedan ur fotbollshistorien. Faktum är att det hade funnits oroande omständighet kring just Cerrinis namn sedan tidigare. Han hade varit inblandade i dopningfall förut – den gången gällde det hans fru – och med detta i bagaget borde kanske Maradona ha varit mer försiktig.

Maradona ackompanjeras av planen av en dopningskontrollant efter mötet med Nigeria.

”Me cortaron las piernas” – dom kapade mina ben, är kanske ett av dom mer kända citaten som Diego Maradona gjort. Oavsett vems felet i slutändan var, så var det inte enbart Diegos ben som kapades den här sommaren. Med storstjärnans uttåg ur mästerskapet var Argentina helt enkelt inte tillräckligt bra för att gå långt.

Efter att ha, med minsta möjliga marginal, krånglat sig vidare ifrån gruppspelet fick Argentina se sig otillräckliga mot Rumänien i åttondelsfinalen. Landets VM-dröm gick i kras, Maradonas sista chans till ytterligare ett VM-guld försvann och landslagskarriären var därmed över för tidernas allra bästa fotbollsspelare.