1988: När Menotti kom till River Plate

1988. Det blev en uppståndelse utan dess like med journalister och supportrar överallt. Luis Menotti hade inte förlorat sin dragningskraft och möjlighet till att skapa uppståndelse, detta trots att det gått tio år sedan han ledde Argentina till VM-guldet på hemmaplan.

Hugo Santilli vankar nervöst av och an. River Plates president är lika delar upphetsad som nervös över att något inte ska bli som han tänkt sig. Snart anländer den nye tränare och Santilli är medveten om att detta inte kommer att bli som vilken tränarpresentation som helst. Kanske mest för att tränaren som ska presenteras inte ÄR vilken tränare som helst.

Idag ska Luis Menotti presenteras som ny tränare för River Plate. Den långe, gänglige och kedjerökande ledaren som förde Argentina till sitt första VM-guld någonsin, tio år tidigare, lämnar ingen obemärkt förbi. El Flaco – som Menotti kallas i folkmun – är inte bara en folkhjälte utan en förkroppsligad fotbollsvirtuos i ordets rätta bemärkelse. Det finns ingen fotbollsentusiast i Argentina som inte har ett personligt förhållande till Menotti.

Det är svårt att hitta en bild på Menotti utan att han har en cigarett i ena handen.

**

Bilarna börjar rulla in på parkeringen till River Plates hemmaplan Estadio Monumental. Ezequiel Centurión kommer i sin Renault fuego medan nyförvärvet José Luis Chilavert kommer i sin Peugeot 405. Klockan är strax innan tre på eftermiddagen denna lördag i juli 1988.

Nervositeten går att ta på även bland spelarna – inte bara hos presidenten – och kanske mest noterbart är det bland nyförvärven. River har nämligen gjort en handfull sådan inför den här säsongen och flera av dessa spankulerar runt i den väldiga arenans innandöme.

Carlos Enrique är en av dessa. Han kommer närmast ifrån Independiente, känner dom flesta spelarna ifrån antingen ungdomslandslaget eller ifrån ligaspelet, då dom stött på varandra på planen, men han är ändå nervös. Först vill han inte prata med den samlade journalistkåren, men nervositeten tar tillslut överhanden mot hans egen vilja och plötsligt kommer orden av sig själv.

”Vet ni att jag kom hit nervös idag? Detta är en helt ny upplevelse. Spelarna känner jag väl. Samtliga har man slängt käft med nere på planen så vi har inga problem med varandra”.

Även om Enrique inte säger det rakt ut går det att läsa mellan raderna. Personen han är nervös för att träffa är den nye tränare Luis Menotti.

En supporter tror först att den nye målvakten Chilavert är Cordobesen Mario Bevilacqua och ställer frågan om anfallaren kommer göra många mål den kommande säsongen. Chilavert är på skojfriskt humör och svarar skämtsamt tillbaka.

”Det hoppas jag inte för jag är målvakt. I så fall ska det vara i det motsatta målet”.

Mer än 20 fotografer har samlats i Monumentals innandöme. Här finns journalister ifrån såväl Paraguay som Uruguay. Alla med samma hunger över att få höra Menottis prata om vad han vill uträtta som tränare för River Plate.

Omslaget till tidningen El Gráfico.

Presidenten Santilli har lugnat sig en aning. Ler glatt åt uppståndelsen. Han ser nöjd ut där han står i sin vit-silvriga kostym och väntar på sin nye tränare.

”Jag visste att Menotti är en tränare som kan generera en stor attraktionskraft, men detta överträffar alla mina förväntningar. Det är detta som River behövde visa upp som ett gensvar mot supportrarnas vilja”.

Menotti har varit en tränare som nämnts i samma andemening som River Plate tidigare. Men av olika anledningar hade det dittills inte blivit verklighet.

Innan Menotti tog över det argentinska landslaget 1974 hade han bara tränat Newell’s Old Boys och Huracán. Han var en tämligen oerfaren tränare, men hade lyckats skapa ett omdöme omkring sig tack vare framgångarna som skördats med Huracán i början av 70-talet. ”El Globo” spelade en magnifik fotboll som kröntes med ligaguldet 1973. Så vacker var deras fotboll att t.o.m. motståndarsupportrarna kom för att kolla på laget.

Efter 8 år med landslaget – en succéfylld tid med VM-guldet 1978 som kronan på verket – lämnade Menotti skutan efter världsmästerskapet i Spanien 1982. Därefter blev det korta tränaruppdrag i FC Barcelona, Boca Juniors och Atlético Madrid innan River Plate klev in i handlingar.

Tiden i Atlético Madrid blev ingen höjdare för Menottis del. Han fick sparken redan efter drygt 20 omgångar och det största avtrycket lämnade han när Atlético besegrade ärkerivalen Real Madrid på Santiago Bernabeú med hela 4-0. Det blev visserligen en viss uppståndelse när Menotti poängterade att Napoleon var tidernas bästa strateg – inte helt populärt att nämna i ett land som den gamle franska fältherren erövrade under barbariska former.

Hursomhelst var Menotti ändå inte alltför nedslagen när han anlände till River Plate 1988. Han hade slickat såren och när han klev ur den gule taxin – f.ö. en Dodge 1500 – såg han visserligen en aning trött ut, men samtidigt full av förväntan inför sitt nya uppdrag.

Tusen saker hände på samma dag. Menotti hade visserligen skrivit på kontraktet redan på torsdagen och hållit den sedvanliga presskonferensen, men det var nu som han skulle träffa spelarna för första gången. Det var nu allting skulle ta sin början och ingenting fick gå fel.

Framför spelarna presenterade presidenten tränaren med följande ord.

”Som ni vet är River Plate en storklubb, och därför behöver man en erfaren och skicklig tränare som den person som nu står bredvid mig”.

Menotti nickade i samförstånd med presidentens beskrivning innan han själv tog till orden.

”Vi är alla i en klubb med en lång historia. Ni som spelare och jag som tränare. Vi måste visa respekt gentemot detta. Inte igonerar dom lärdomar som kan dras av historien. Det faktum att ni befinner er i detta omklädningsrum betyder att ni har presterat bra. Men fr.o.m. nu måste ni försvara dessa prestationer. Ingen kommer att spela tack vare det dom har presterat innan, utan bara genom att förtjäna en plats. Detta är en exemplarisk trupp och nu ska vi sikta på att ta River till dom högsta positionerna. Detta kommer vi att nå om vi är tillfreds med tillvaron och njuter av det vi gör. Fr.o.m. idag och framåt är ni alla en del av ett fotbollsprojekt som ska vara respektfullt mot denna klubbens historia”.

Därefter gick Menotti ut på Monumentals gräsmatta och konstaterade att gräset på nationalarenan haft bättre dagar. Sen väntade ett obligatorisk maraton av handskakning med diverse prominenta – och mindre prominenta – personligheter. Samtidigt bytte nyförvärven om till matchkläder för fotografering till omslaget på fotbollsmagasinet El Gráfico.

Enrique klagade på att skorna han blivit tilldelad, antingen var för stora eller för små. Samtidigt som Gerardo Reinoso, även han inköpt ifrån Independiente, plötsligt konstaterade att Enrique förföljde honom vart han än gick.

”Jag var tvungen att stå ut med dig i Independiente, sen kommer jag hit och då är du även här. Vilken oerhörd tur jag har…”.

Menotti försökte få lite ordning på allting och få fotograferandet överstökat så fort som möjligt. Fem nyförvärv på led, vissa gladare än andra, Menotti i mitten och sen bilden tagen. Slutresultatet blev tillräckligt skapligt för att göra ett omslag till en tidning. Alla nöjda och Menotti redan på väg mot nästa uppdrag. På vägen dit konsterade han kortfattat:

”Ställ ingen fråga just nu, jag känner mig snurrig och vet inte vad jag skulle kunna komma att svara”.

Det blev en hektisk dag i juli 1988. Visserligen var det vinter i Argentina, men likväl steg temperaturen avsevärt när Menotti presenteras som ny tränare för River Plate.