Rafaela och CA Estudiantes leder världens mest kaoitiska division

Vi får väl nästan kalla den detta efter att ytterligare ett galet kapitel skrivits under helgen som var i den alltid lika härliga Primera Nacional.

Egentligen kan man redan börja där, vid namnet, för Argentinas andradivision har bytt namn åtskilliga gånger under årens lopp och det senaste fastslogs under fjolåret. Jag föredrar dock personligen det gamla namnet ”B Nacional”, men vem är jag att argumentera emot när förbundet vill byta namn?

Vi som följer den argentinska andradivisionen har fått vänja oss vid att det mesta kan ske när landets näst högsta division snurrar igång. Helgens omgång var dock stökigare än vanligt.

Jag har redan avhandlat den kaoitiska matchen mellan Barracas Central och Belgrano. Men detta var inte den enda matchen som bidrog till rubriker. Sarmientos möte med Defensores Belgrano avbröts pga. att strålkastarna la av och när planskötaren tände dom igen hade dom flesta lamporna, i ena hörnet, gått sönder. När matchen ska spelas färdigt är ännu inte bestämt.

Därför haltar också tabellen en aning. Ni vet redan att formatet är lite annorlunda nu än vanligt. Lagen är uppdelade i olika grupper baserat på var dom låg när allt avbröts i våras till följd av Corona-pandemin. Det har nästan varit omöjligt att veta var dom respektive lagen står – då spelarna, i dom olika föreningarna, i princip är helt utbytta jämfört med i våras.

Vad vi kan konstatera är att inget lag har tagit full pott hittills. Atlético Rafaela och CA Estudiantes leder sina respektive grupper som tillhör ”vinnarrundan”. Skulle detta stå sig möts dessa båda i en final där vinnaren tar den första uppflyttningsplatsen till Liga Profesional.

Atlético Rafaela har imponerat hittils och går riktigt starkt just nu. I helgen besegrade man San Martín de Tucumán, som ledde sin zon i våras när uppehållet kom, på bortaplan med hela 3-0. 36-årige Claudio Bieler hamnade visserligen inte i målprotokollet mot sitt gamla lag i helgen, men gjorde mål i Rafaelas två tidigare matcher under början av säsongen.

Det kändes lite som att Rafaela fick extra kraft av vändningen mot Tigre i förrförra omgången. Då låg man under med 2-1 med endast fem minuter kvar på matchklockan, men två sena mål av Enzo Copetti skickade alla tre poäng till Rafaela. Frågan är nu om man kan hålla ihop detta hela säsongen ut. Spännande är det om inget annat.

I den andra gruppen leder som bekant CA Estudiantes som varit lite av en framgångssaga dom senaste åren med uppflyttning ifrån B Metropolitana – tredjedivisionen – och avancemang till semifinal i Copa Argentina. Dock har hjärnan bakom all framgång, tränaren Diego Martínez, lämnat för Godoy Cruz.

Men trots detta verkar man ha fått ihop sakerna bra. Åtminstone såhär långt in på säsongen. Det ska dock sägas att denna grupp är betydligt jämnare än den andra, men på det positiva planet haltar inte denna grupp.

Här är jag nog annars mest imponerad av Agropecuario som tagit sex poäng på tre matcher och faktiskt vände – och vann borta mot ett svårspelat Atlanta under helgen som var. Detta trots att man låg under med 2-0 redan efter 25 minuter.

Underbara Primera Nacional. Ändra dig aldrig.