Söndagen: Segrar för Tucumán, Unión och Boca – delad pott i La Plata

Det blev en söndag som innehöll det mesta vad det gällde den argentinska fotbollen. Skrällar, maktdemonstrationer och krisande storlag. 

Fyra matcher spelades i Argentinas högsta division under gårdagen och det blev en blandad kompott vad det gällde resultaten. 

Dagens första match spelades i Sarandí mellan Arsenal och Altético Tucumán. Bortalaget var ordentligt boostade med självförtroende efter 4–1-krossen över Racing Club för en vecka sedan. Det var också Tucumán som omgående tog tag i initiativet och som fixade ledningsmålet genom försvararen Gabriel Risso efter endast nio spelade minuter.

Arsenal jobbade sig dock succesivt in i matchen och fick också tillslut in en kvittering genom Mateo Carabajal. Men med tio minuter kvar drog Emiliano Mendez på sig sitt andra gula kort för eftermiddagen och med endast tio man på planen hade Arsenal stora problem med att hålla ordning på Tucumáns anfallare. 

Tillslut kom också segermålet för Tucumán genom Lucas Melano i den 92:e spelminuten. Därmed har Tucumán vunnit två raka matcher och toppar sin grupp i imponerande stil. För Arsenals del känns fjolårets succésäsong en aning avlägsen.

**

Söndagens nästa match utspelade sig i La Plata mellan hemmalaget Gimnasia och Vélez Sarsfield. Bortalaget rivstartade matchen när stortalangen Thiago Almada fixade 1–0 redan efter bara några fåtal minuters spel. 

Men efter denna fina start gav Vélez bort initiativet till Gimnasia och i början av den andra halvleken var olyckan framme i dubbel bemärkelse. Ett horribelt försvarsagerande av såväl Fernando Gago – som Lautaro Gianetti, ledde till att den sistnämnde blev utvisad och Gimnasia tilldelades en straffspark. Den förvaltade Matías García på bästa möjliga sätt när han enkelt rullade in bollen i motsatt hörn mot var målvakten hade kastat sig. 

Med endast tio man på planen fick Vélez det ännu svårare att hitta tillbaka till den fina starten och trots några intressanta byten av tränaren Pellegrino, lyckades man inte få grepp om matchen. Istället tappade Gago bollen i ett prekärt läge utanför eget straffområde, varpå Johan Carbonero pricksköt in 2–1. Där och då kändes det som att Vélez var ett slaget lag, men matchen skulle visa sig ha ytterligare en vändning i sig. 

När klockan precis passerat 90-minutersstrecket tilldelades Vélez en frispark, precis utanför Gimnasias straffområde, och i klockrent Brolin-mot-Rumänien-manér stod bortalaget för en magnifik frisparksvariant som Luca Orellano avslutade på bästa möjliga sätt. 2–2 var kanske inte helt orättvist sett över 90 minuter, men såklart kändes det en aning försmädligt för Gimnasias del då man såg ut att gå mot sin andra raka trepoängare. 

**

Kvällens nästsista match utspelade sig i Santa Fe mellan Unión och Racing Club. Ett Racing som åkte på en ordentlig käftsmäll mot Tucumán för en vecka sedan såg inte särskilt mycket bättre ut denna afton. Unión tog tillvara på bortalagets misstag och redan efter fem minuter var man i ledning efter ett fint mål av Fernando Marquez. 

Racing försökte och hade också ett flertal farliga målchanser, men överlag är det fortfarande svårt att se en röd tråd i Beccaceces lagbygge. Istället för en kvittering lyckades Unión också tt göra 2–0 genom Mauro Luna Diale med endast 20 minuter kvar att spela. 

Förlusten innebär Racings andra raka i årets turnering och därmed placerar man sig sist i sin grupp. Är det måhända redan kris i storklubben? Jag skulle vilja påstå att det är det. 

**

I helgens sista match besegrade Boca Juniors Newell’s Old Boys på bortaplan med 2–0. Läs mer om den matchen här.