Juan Enrique Hayes: Centrals första stora stjärna

Hur beskriver man bäst en spelare som hade sin framgångsperiod för över 100 år sedan? En spelare som smällde dit 51 mål under ett kalenderår? Jag vet faktiskt inte, men jag vet att Harry Hayes hade vetat.

Harry Hayes föddes som Juan Enrique Hayes – men kom att kallas Harry Hayes – i slutet av 1800-talet. Han växte upp i en av dom mer växande städerna i Argentina. Rosario är idag landets tredje största stad med över en miljon invånare – i slutet av 1800-talet hade man knappt 100,000.

Stadens stora folkökningen skedde från mitten av 1910-talet till slutet av 20-talet då befolkningen nästa dubblades i mängd. Här växtes Hayes upp och tillsammans med sin bror började han spela i ett av stadens lokala klubblag – Club Gimnasia y Esgrima de Rosario. Här spelade Hayes fram tills han var 14 år, då köpte Rosario Central honom för fyra peso – något som gjorde honom till klubbens allra första värvning. Efter ett tag följde även hans bror Ennis efter och tillsammans skulle dom båda bilda ett fruktat anfall som så småningom har gått till historien.

Rosario Central hade grundats under slutet 1800-talet av ett gäng glada – och traditionspliktiga engelsmän, som jobbade vid den lokala järnvägen. På julafton 1889 träffades dessa herrar på en lokal pub, gissningsvis svepte dom några öl, och bestämde sig för att grunda den klubb som senare kom att heta Rosario Central. Klubbens förste president var också en skotte vid namn Colin Calder.

1905, två år innan Hayes hade skrivit på för Rosario Central, grundades den första officiella fotbollsorganisationen i Rosario – Liga Rosarino de Fútbol. Klubben var en av grundarna och samtidigt drogs även Copa Santiago Pinasco igång – som döpts efter borgmästaren i staden då han var snäll nog att donera pokalen. Även andra turneringar fick se dagens ljus och många av dessa skulle Hayes få glädjen att hissa mot skyn.

Året efter att anfallaren kommit till Central vann man sin första officiella titel. Copa Nicasio Vila hette turneringen och Hayes skulle få lyckan att vinna den vid inte mindre än sju olika tillfällen.

Fotbollen var fortfarande i ett tidigt stadie i Sydamerika, men växte explosionsartat över hela kontinenten. I Argentina grundades fotbollsförbundet 1893 av en engelsk lärare vid namn Alexander Watson Hutton. Faktum är att Hayes skulle komma att spela med Watson Huttons son, Arnold, i det argentinska landslaget, några år senare.

1910 hölls, vad som av många ansågs vara tidernas första Copa America. Turneringen hette då Copa Centenario Revolución de Mayo och var arrangerad av det argentinska fotbollsförbundet som en hylling till 100-årsjubileum för May Revolutionen på 1800-talet som var en del i Argentinas frihetskamp ifrån det spanska kolonialväldet. Turneringen har dock aldrig fått statusen som en officiell Copa América-turnering utan det är mästerskapet som hölls 1916 som forfarande anses vara det första.

Turneringen 1910 vanns hursomhelst av Argentina. Endast tre nationer ställde upp och argentinarna blev mästare efter att, tämligen enkelt, ha besegrat såväl Uruguay som Chile. Hayes blev turneringens bäste målskytt med tre gjorde mål – två av dessa kom i 5-1-krossen mot Chile. Anfallaren beskrevs i tidningarna som en kraftfull, men samtidigt elegant fotbollsspelare.

”Han var läromästaren och initiativtagaren bakom en typ av fotboll som levt kvar i staden Rosario under lång tid. Hans karaktäristika spelsätt, hans korta passningar, snygga gamebetas (en typ av fint), utan att tappa effektiviteten, satte han rubriker på vår virtuösa typ av fotboll som blev känd i såväl Argentina som i utomlandet”.

Harry Hayes.

Hayes var inte bara en tidig ambassadör för fotbollen i Rosario, han gjorde dessutom väldigt mycket mål och är än idag Centrals främste målskytt genom alla tider.

”Man kunde se honom, ta emot bollen på mittplan och zick-zacka sig igenom motståndarlaget innan han pricksköt ditt bollen i mål”.

Hans bror Ennis gjorde en gång en liknande grej där han tribblade förbi samtliga spelare, inklusive målvakten, och satte sig sedan på bollen när den låg på mållinjen. Den gången fick han en rejäl utskällning av brodern då Harry inte ansåg att det var sportsligt att håna sina motståndare.

Trots att Harry Hayes många gånger spelade hårt, med dagens mått säkert ansett som brutalt, hade han ändå principer och försökte alltid upprätthålla en viss värdighet mot sina motståndare.

Målsinne var dock alltid det som var mest i fokus när Hayes kom på tal. Han var alltid lagets bäste målskytt när dom vann en turnering och under 1913 åstadkom han den makalösa bedriften att smälla dit 51 mål på tjugo spelade matcher. Utöver detta är Hayes den främste målskytten mot ärkerivalen Newell’s Old Boys – 23 stycken baljor.

Med det argentinska landslaget fick han uppleva dom första åren av dess existens på nära håll. Här slog Hayes det något udda rekordet att möta samma landslag tjugo gånger i rad. Detta hände mot Uruguay som Argentina hade för vana att möta väldigt ofta under 1900-talets första hälft.

Det är inte lätt att hitta ord för att beskriva Harry Hayes. Men trots att han var aktiv för över 100 år sedan har vi mycket att tacka honom för. En av personligheterna som lyckades utveckla fotbollen redan i ett tidigt stadie. Detta såväl i Rosario som i hela Argentina – Harry Hayes var trots Rosario Centrals första stora stjärna.