Un día como hoy: Argentinas senaste stora titel 1993

Det är både intressant och en smula vemodigt att tänka att det gått 27 år sedan det argentinska landslaget senast vann en stor titeln.

Den 4 juli 1993 är ett historiskt datum. Dels får det oss att minnas senast Argentina vann Copa América och samtidigt påminns vi om att det snart gått tre decennier sedan det argentinska landslaget senast lyfte en stor pokal mot skyn.

Landslaget, som då tränades av den karismatiske Alfio Basile, försvarade titlen sedan 1991 efter att ha besegrat Mexiko i finalen med 2-1. Utan varken Diego Maradona eller Claudio Caniggia i laget lyckades ändå ett oerfaret Argentina bärga titeln.

Lagets spjutspets var istället en stekhet Gabriel Batistuta som öste in mål i Fiorentina, trots att laget åkte ur Serie A, några månader före Copa América i Ecuador. Lagets nummer 10 var, som bekant inte Maradona, utan Diego Simeone efter att Diego först slutat i landslaget efter VM 90, och sedan inte blivit uttagen av Basile. Maradona dyker dock upp igen i slutet av 1993 då Argentina låg pyrt till att missa VM i USA, året efter.

Vägen mot titeln i Ecuador 1993 gick genom att först ha besegrat Bolivia och sedan kryssat mot såväl Mexiko som Colombia i gruppspelet. Precis som dom flesta internationella mästerskapen i världen, under i inledningen på 90-talet, var även detta en målsnål turnering.

Batistuta jublar över ett av sina mål mot Mexiko.

I kvartsfinalen mötte Argentina ärkerivalen Brasilien och vann efter ett dramatiskt straffsparksavgörande. Även semifinalen mot Colombia gick till straffar och återigen var Argentina strået vassar än sina motståndare.

Finalen spelades i ett mulet Guayaquil inför 40,000 åskådare. Argentina hade Sergio Goycochea i mål. En backlinje med Fabian Basualdo, Oscar Ruggeri, Jorge Borelli och Ricardo Altamirano. På mittfältet kamperade Gustavo Zapata ihop med Diego Simeone, Fernando Redondo och Néstor Gorosito. Sen längst fram hade man tidigare nämnda Gabriel Batistuta ihop med Alberto Acosta.

Ruggeris skada under den första halvleken var det mest uppseendeväckande som hände. I övrigt var den inledande halvleken väldigt intetsägande. Argentina satte istället fart ordentligt under inledningen av den andra. Batistuta smällde in ledningsmålet efter 63 minuter ifrån en, vad som såg ut att vara, omöjlig vinkel. Batigols svallande hår böljade i strålkastarljuset samtidigt som lagkamraterna kastade sig över honom för att fira.

Mexiko kvitterade på straff genom Benjamín Galindo innan det var dags för Batistuta att kliva in i rampljuset igen. Med en elegant mottagning vände Batistuta bort sin försvarare och placerade dit bollen i målvaktens bortre hörn. Mexiko var absolut inte ofarliga i slutet, men Argentina höll undan och vann sin fjortonde Copa América i historien. Sedan dess har turneringen mest blivit förknippad med snöpliga uttåg, än framgång, för deras del. Det har det i och för sig även gjort i alla andra turneringar också.