Alberto Ohaco: 10-talets fotbollsvirtuos

På 10-talet var fortfarande den argentinska fotbollen inlindade i en amatörera som ansågs lika romantisk som enkelspårig. Racing Club var nämligen totalt överlägsna och hade större problem med var dom skulle ställa alla sina pokaler än med själva motståndarna som var i vägen.

Mitt i allt detta fanns Alberto Ohaco. En ung och hungrig fotbollsromantiker som redan ifrån födelsen var såld på den växande sporten fotboll. Han föddes i Avellaneda under slutet av 1800-talet till en argentinsk pappa och en spansk mamma. Tillsammans med sin storebror Juan, tillbringade Alberto eftermiddagarna, efter att skolan var slut, med att spela fotboll på någon bakgård nära hemmet. Några ihopsamlade stenar fick utgöra målen och bollen var en improviserad skapelse av det som fanns att tillgå.

När grundskolan var över fanns det två alternativ för Alberto – antingen valde han att fortsätta studera, eller så satsade han på att hitta ett arbete. Han valde det senare alternativet. Dock stoppade inte jobbet Ohacos drömmar om att en dag bli en framstående fotbollsspelare. Dom bägge bröderna hade dessutom generna på sin sidan.

Deras pappa var en hängiven fotbollsentusiast som närvarande på det legendariska mötet som förkunnade att klubbarna Barracas al Sud och Colorados unidos gick ihop för att bilda det som kom att bli Racing Club de Avellaneda. Som 17-åringe fick Alberto Ohaco chansen i klubbens ungdomslag och delade tiden där med att jobba på en av stadens banker.

Tiden i ungdomslaget blev framgångsrik och efter att tidigt ha visat sin målfarlighet fick Ohaco chansen i seniorlaget, som då huserade i den argentinska tredjedivisionen. Anfallaren hjälpte laget att nå uppflyttning till Primera Division 1910 tillsammans med en rad legendariska medspelare. Efter det började en framgångssaga för Racing som inte kom att sluta förrän när nästa decennium tog vid.

Under 10-talet var klubben sanslöst överlägsna i Argentina. Man vann ligan vid åtta tillfällen, fram till 1921 – varav sju kom i rad – och allt som oftast tillhörde Ohaco ligans främsta målskyttar. Under samma årtionde hann anfallaren med att göra debut i det argentinska landslaget och deltog i dom två första Copa América-turneringarna 1916 och 1917. Totalt blev det tjugotvå landskamper för Argentina och sju gjorda mål under en tid som var en bra bit ifrån tidernas första världsmästerskap.

I Racing Club spelade Ohaco under hela sin karriär. Klubben som hans pappa en gång varit med och grundat blev hemmet för anfallaren tills skorna skulle läggas på hyllan. Förutom att vara en skicklig målskytt var Ohaco också en speciell personlighet. Det finns en rolig anekdot som berättar anledningen till att han tittar ner på nästan samtliga lagfoton som togs på Racings lag under dessa årtionden. Ohaco hade nämligen bett fotografen, som fotografera laget varje helg inför match, att göra en kopia på en av bilderna som anfallaren var extra nöjd med. Fotografen lovade vecka efter vecka att nästa helg, då skulle han ha med sig bilden. Tillslut tröttnad Ohaco och sa till fotografen att han fortsättningsvis skulle titta ner på bilderna tills han tagit med sig en kopia. Med tanke på hur länge anfallaren kollade ner på lagfotona kan vi misstänka att fotografen aldrig höll sitt ord.

Efter 244 mål på 278 matcher bestämde sig Ohaco, i början av 20-talet, för att lägga skorna på hyllan. Han hade tjänat klubben i över 15 år och njutit av varenda ögonblick. Ohaco var visserligen en utpräglad anfallaren, men kunde hoppa in lite varstans om det behövdes. Bland annat finns det berättat om när han ställde sig i målet under några matcher i början av 20-talet med lovord som betyg. Laget vann dessutom matcherna vilket vittnar om att lagkamraterna kunde göra mål även utan Ohacos närvaro.

Alberto Ohaco spelade fotboll för kärleken till sporten och tillhörde Racing tack vare förälskelsen som fanns i familjens gener till den blivande storklubben. Att springa runt på planen, i dom klubbfärgerna som hans pappa varit med och skapat, var säkert extra speciellt. På läktaren satt dessutom en stolt far som kunde se ner på ett väl utfört livsverk. Racing Club var 10-talets giganter i Argentina och Alberto Ohaco hela landets största fotbollsvirtuos.