Fredagskrönikan: River Plate är riktigt illa ute i Copa Libertadores

Med två omgångar kvar av gruppspelet, i Copa Libertadores, ligger River Plate sist i sin grupp. Storklubben är, med andra ord, illa ute och nu otroligt nära ett stort fiasko.

Om Martín Demichelis manskap går som tåget, i den inhemska ligan, ser verkligheten helt annorlunda ut i Copa Libertadores. Gårdagens bortamatch mot Sporting Cristal, i den peruanska huvudstaden Lima, slutade 1-1. Med endast två omgångar kvar av gruppspelet ligger River Plate sist i sin grupp med endast fyra inspelade poäng av tolv möjliga.

Den argentinska storklubben har sannerligen haft det kämpigt så här långt i årets Copa Libertadores. Laget har haft svårt att få spelet att stämma och framför allt har det varit problematiskt på bortaplan där bland annat 1-5-förlusten mot brasilianska Fluminense sved extra mycket.

Gårdagens insats mot Sporting Cristal var inte heller den särskilt övertygande ifrån Rivers sida och i takt med att matchen fortskred såg man hur frustrationen steg inom laget. Visserligen dominerade River stora delar av tillställningen, men de hade extremt svårt att omvandla detta övertag till hundraprocentiga målchanser.

Just nu placerar sig River på den sista platsen i gruppen, på samma poäng som Sporting Cristal, och två poäng bakom bolivianska The Strongest som innehar andraplatsen.

Chansen till vidare avancemang lever alltså vidare och det finns trots allt ändå en hel del som talar för att River ska ro det hela i hamn. Den kanske största fördelen är att de två avslutande gruppspelsmatcherna kommer att spelas hemma på Monumental. Först ut är Fluminense och det i sig är förmodligen den största nackdelen.

Den brasilianska storklubben är nämligen ännu inte vidare – även om de toppar gruppen på nio poäng och endast behöver ytterligare en pinne för vidare avancemang – men detta är ett enormt tufft motstånd för River och senast när lagen möttes blev det, som tidigare nämnts, brakförlust med 1-5. Parallellt kommer The Strongest att möta Sporting Cristal hemma i La Paz och skulle den bolivianska klubben vinna, samtidigt som River inte gör samma sak mot Fluminense, är den argentinska storklubben utslagen.

I gruppspelets avslutning ställs sedan River mot The Strongest och detta skulle kunna bli en helt avgörande match kring avancemanget.

Ifall River åker ut redan i gruppspelet skulle detta i sådana fall innebära ett enormt fiasko för den argentinska storklubben som inte har nått särskilt långt i Copa Libertadores sedan 2020, då de lyckades att ta sig till semifinalerna. Än finns dock chansen att rädda ett avancemang, men då kommer förmodligen två segrar att krävas i de avslutande matcherna. Svettigt lär det hursomhelst bli.

***

Veckans…

Citat: ”River Plate tror alltid att de är ägarna av Copa Libertadores och CONMEBOL. Vi är vana vid det” – Sporting Cristals huvudtränare, Tiago Nunes, var allt annat än imponerad av gårdagens motståndare i Copa Libertadores.

”Helgens måste”: Toppmötet mellan Almirante Brown och San Martín de Tucumán, i Primera Nacional, borde bli sevärt under lördagskvällen (22:05). Det ska också bli intressant att se Talleres mot Argentinos Juniors på söndag (21:30).

Citat nummer två: ”Han är en arrogant person som började att gestikulera, vilket fick oss spelare att reagera” – River Plates mittback, Paulo Díaz, tyckte inte att Sporting Cristals tränare Nunes uppträdde på ett trevligt sätt under gårdagens möte. Under slutskedet av matchen blev det tumultartat och Rivers Salomón Rondón blev utvisad ifrån bänken.

Copa Libertadores: Det var ingen vidare vecka, i Copa Libertadores, för de argentinska lagen. Endast ett lag lyckades att vinna (Racing borta mot Aucas). I stället blev det förlust för Boca Juniors (borta mot Pereira) och Patronato (hemma mot Olimpia). Därutöver kryssade Argentinos Juniors hemma mot Corinthians och River spelade 1-1 borta mot Sporting Cristal.

Copa Sudamericana: I Sudamericana gick det däremot betydligt bättre för de argentinska lagen. Här blev det segrar för Estudiantes (borta mot Tacuary i Paraguay), Newell’s Old Boys (borta mot Blooming i Bolivia), Defensa y Justicia (borta mot América MG i Brasilien) och Gimnasia (hemma mot Independiente Santa Fe). Därutöver kryssade Tigre mot Deportes Tolima (0-0) samt Huracán mot Emelec (2-2) och avslutningsvis förlorade San Lorenzo borta mot Fortaleza i Brasilien (2-3).