Argentina krossade Guatemala i Santiago del Estero – klara för åttondelsfinal

Argentina krossade Guatemala, under tisdagskvällen, i Santiago del Estero efter att ha gjort en avsevärt bättre insats än i premiären mot Uzbekistan.

Det blev en betydligt bättre genomförd match, ifrån Argentinas sida, än i premiären mot Uzbekistan när landslaget besegrade Guatemala med klara 3-0 under tisdagskvällen. Tack vare detta resultat är nu Mascheranos manskap dessutom vidare till åttondelsfinalerna.

Gårdagens match bjöd på en avsevärd förbättring sett till egentligen alla parametrar i det argentinska spelet. Samtidigt ska det poängteras att Guatemala bjöd på ett betänkligt sämre motstånd än vad Uzbekistan gjorde i premiären. Skillnade mellan Argentina och det centralamerikanska landslaget var dock emellertid enorm.

Argentina tog ledningen redan efter sjutton minuters spel när Juan Gauto tog sig runt fint på högerkanten och hittade in med ett perfekt inlägg till Alejo Véliz som, i sin tur, nådde högst och kunde nicka dit ledningsmålet. Just Véliz fina huvudspel har varit en stor tillgång för Argentina så här långt och igår vann han i stort sett samtliga höjddueller.

Under inledningen av den andra halvleken drog Guatemala på sig ett rött kort och därefter tog Argentina över ännu mer. Luka Romero kom in efter knappa timmen och stod sedan för ett väldigt fint inhopp. Det var också han som fixade 2-0-målet med ett väldigt fint avvägt distansskott som Guatemalas målvakt, Jorge Moreno Alfaro, inte hade en chans att reagera på.

Även Argentina drog på sig ett rött kort, under slutminuterna, när Tomás Avilés fick sitt andra gula efter att ha stoppat ett friläge med handen. Tio mot tio var dock emellertid Argentina fortfarande det styrande laget och fortsatte att ösa på framåt. I den åttonde tilläggsminuten fixade sedan Máximo Perrone slutresultatet 3-0 efter att ha förpassat en målvaktsretur i öppet mål.

Tack vare gårdagens trepoängare är nu Argentina vidare till åttondelsfinal trots att det återstår en gruppspelsmatch mot Nya Zeeland. Den här matchen spelas på fredag, i San Juan, klockan 23:00, svensk tid.

Argentina gjorde en avsevärt bättre insats mot Guatemala, än i premiären mot Uzbekistan, även om man såklart också ska ta med i beaktningen att gårdagens motstånd var betydligt sämre. Alejo Véliz har hittills varit lagets bästa spelare enligt mig och mycket pekar på att hans stora genombrott, på den internationella scenen, kommer att komma under den närmaste månaden.

Mungiporna pekar uppåt hos det argentinska U20-landslaget. Det kommer bli spännande att se hur långt det här laget kan ta sig i sommar.