Fredagskrönikan: Det ska bli spännande med U20-VM som drar i gång under helgen

Under lördagskvällen inleds U20-VM och jag personligen ser väldigt mycket fram emot att se vad Javier Mascheranos manskap kan åstadkomma.

Ungdomsmästerskap är alltid lite speciella eftersom man aldrig riktigt vet vad man kommer att få se. På förhand känns det, nästan alltid, som ett oskrivet blad där i slutändan förhandsfavoriterna åker ut redan i gruppspelet. Med detta sagt ser jag ändå väldigt mycket fram emot U20-VM som startar under lördagen.

Turneringen kommer att spelas i Argentina, vilket i sig höjer åtminstone min temperatur lite extra. Från början var tanken att mästerskapet skulle ha spelats i Indonesien, men efter att de motsagt sig ett deltagande av det israeliska landslaget, meddelade FIFA att de skulle hitta ett nytt värdland i stället.

Lotten föll på Argentina efter att det argentinska fotbollsförbundets president, Chiqui Tapia, inte var sen att anmäla sitt intresse. Han har trots allt byggt hela sin personliga identitet, det senaste halvåret, på VM-guldet i Qatar och känslan har många gånger varit att han tror att han själv vunnit det (det finns f.ö. ingen annan runt landslaget som poserat med pokalen lika frekvent som den gode Tapia). Nu vill han gärna stå i händelsernas centrum igen och sett ur detta perspektiv påminner han oroväckande mycket om en viss Gianni Infantino.

Hursomhelst ska alltså mästerskapet spelas i Argentina dit tjugofyra länder har kvalificerat sig. Det argentinska landslaget tränas av Javier Mascherano och har hamnat i en, åtminstone tillsynes, väldigt angenäm grupp tillsammans med Uzbekistan, Guatemala och Nya Zeeland. Argentinas öppningsmatch spelas mot de förstnämnda, i Santiago del Estero, under lördagskvällen.

Truppen som Mascherano har till sitt förfogande är också oerhört intressant. Detta trots att den saknar några tongivande spelare. Det mest tydliga avbräcket är Manchester Uniteds 18-årige Alejandro Garnacho. Han släpps inte i väg av den engelska klubben och dessutom har han precis kommit tillbaka efter en jobbig skada.

Trots detta finns det en hel del kvalité i Argentinas trupp. Här återfinns bland annat Juventus Matías Soulé, Lazios Luka Romero och Manchester Citys Máximo Perrone. Dessutom finns det spännande talanger i truppen som är hemmahörande i den argentinska ligan och som redan har visat att de håller en hög nivå. Bland dessa återfinns t.ex. Rosario Centrals anfallare Alejo Véliz. Jag var inne, redan under förra året, på att han påminner om en hel del om en ung Tevez, men jag skulle nog vilja revidera det lite och säga att Véliz är blandning mellan en ung Tevez – och en ung Agüero. Därutöver är yttern Juan Gauto väldigt spännande. Han har utvecklats fint i Huracán och tagit en startplats den här säsongen trots att han bara är 18 år gammal.

Ett annat – lite av ett wildcard – är Gimnasias mittfältare Ignacio Miramón. Han har fått chansen i ett krisande Gimnasia som inte har haft något annat val än att lyfta upp ungdomsspelare till följd av klubbens kritiska ekonomiska läge. Miramón är en ganska allround mittfältare som kan bidra med saker i såväl offensiven – som defensiven. Givetvis måste vi även slå ett slag för Fernando Redondos son, Federico, som redan gjort ett avtryck i Argentinos Juniors.

Mitt frågetecken kring den argentinska truppen ligger annars på det defensiva planet. De tre målvakterna som är uttagna är alla hemmahörande i Argentina, men ingen av de är ordinarie i sina klubblag. I försvaret finns det också en hel del frågetecken. Agustín Giay är given till höger då han slagit igenom stort i San Lorenzo. Samma sak med Valentín Gómez, i mittbackslåset, som spelar ordinarie för sitt Vélez. Men i övrigt är det mer tunnsått. Lautaro Di Lollo är inte ordinarie i Boca, utan spelar uteslutande med ungdomslaget. Tomás Avilés har fått en del speltid i Racing, men då främst som mittfältare. Valentín Barco har fått mer speltid i Boca under Jorge Almiróns ledning och är en spännande vänsterback. Avslutningsvis är såklart Román Vega den mer namnkunniga spelaren i backlinjen och då främst p.g.a. att han tillhör FC Barcelona. Dock har han ännu inte fått någon speltid i den spanska storklubben, men har gjort bra ifrån sig i Barcelona B.

Hursomhelst bör Argentina ta sig vidare ifrån sin grupp utan några större bekymmer. Inget lag ska såklart underskattas, men Uzbekistan, Guatemala och Nya Zeeland ska inte ha en chans mot ett Argentina som dessutom spelar på hemmaplan.

Hur långt det sedan kommer att bära är, som sagt, svårbedömt. Argentina har inte rosat marknaden de senaste tio åren i U20-sammanhang. Tidigare i år åkte laget ut redan i gruppspelet av Copa América och man måste gå tillbaka till 2007 för att hitta senaste gången som Argentina vann U20-VM. 2009 och 2013 kvalificerade de inte ens sig, 2011 åkte de ut i kvartsfinalerna och såväl 2015 som 2017 slutade äventyret i gruppspelet.

Senaste gången U20-VM spelades var 2019 i Polen och då åkte Argentina ut i åttondelsfinalen, mot Mali, efter straffar. Men trots att det gått 16 år sedan Argentina senast blev världsmästare, på ungdomsnivå, är landet ändå de som vunnit flest ungdomsguld genom historien.

Jag skulle inte vilja påstå att Argentina bör vara favoriter till att vinna hela turneringen i år, men det blåser sannerligen positiva vindar runt samtliga av landets landslag efter VM-guldet i Qatar i vintras. Hursomhelst ska det bli fantastiskt roligt att få beskåda Mascheranos manskap och vad de kan komma att åstadkomma mot de bästa ungdomslandslagen i världen just nu. Att dessutom få göra detta på hemmaplan adderar ju såklart en extra krydda.

***

Veckans…

Citat: ”Jag brukar inte uttala mig kring domare eftersom jag vet att de också gör misstag ibland. Dagens situationen kommer jag inte heller att kommentera särskilt ingående. Ni såg själva vad som hände” – Independientes tränaren, Ricardo Zielinski, uttalade sig kring domaren Fernando Espinozas insats efter torsdagens förlust borta mot Arsenal. Independiente ville ha en utvisning som i stället bara renderade i ett gult kort. Zielinskis uttalande pekar också tydligt på vad han tyckte om det hela, även om han valde en mer diplomatisk – och återhållsamt förhållningssätt än vad de flesta tränarna i Argentina brukar göra.

”Helgens måste”: Förutom Argentinas VM-debut under lördagen, mot Uzbekistan (avspark 23:00), ska det bli väldigt roligt att se Córdobaderbyt på söndag mellan Belgrano och Talleres (20:30). Detta är helt klart ett av de mer underskattade derbyna i hela Argentina och rivaliteten mellan de båda lagen är väldigt stor.

Transferrykte: Det sägs att Gimnasias unge mittfältare, Ignacio Miramón, följs av ett flertal europeiska storklubbar. Bland dessa återfinns t.ex. Manchester United, Milan, Udinese och Fiorentina. Miramón har en utköpsklausul på tio miljoner dollar och förlängde nyligen sitt avtal med Gimnasia till 2025.

***

Argentinas VM-trupp i sin helhet:

***

Avslutningsvis vill vi skicka alla våra tankar till familjen runt Vélez Sarsfields reservlagstränare Hernán Manrique. Den 49-årige tränare drabbades av en hjärtinfarkt precis innan lagets möte med Racing under fredagen. Manrique kördes i illfart till sjukhuset, men hans liv gick inte att rädda. En fruktansvärt tragiskt händelse som såklart kommer att ta lång tid att återhämta sig ifrån för alla som lärt känna Manrique. Våra tankar är med hans familj och nära anhöriga.