Halcones y Palomas: San Martín de San Juan, Flandria, Almirante Brown och Argentino de Merlo bäst i derbyt

Ännu en helg – och omgång har passerat i det argentinska seriesystemet. Den här veckan, och framöver, kommer Halcones y Palomas att se annorlunda ut.

På sistone har jag känt att det blivit lite för mycket upprepningar, ifrån min sida, kring Liga Profesional när jag både summerar matcherna i Halcones y Palomas, men också i mina ”snabba funderingar”-artiklar.

Av just dessa anledningar kommer Halcones y Palomas, fortsättnigsvis, enbart att innehålla genomgång kring de lägre divisionerna i seriesystemet. Känslan är att Liga Profesional ändå kommer att få sin beskärda del av bevakningen.

***

San Martín de San Juan. I Primera Nacional har vi en ny serieledare i zon 1 efter att San Martín de San Juan studsat tillbaka ifrån förra veckans storförlust mot toppkonkurrenten Agropecuario. I helgen avfärdade laget, ifrån San Juan, Guillermo Brown med 2-1 i en ganska stökig tillställning. Båda lagens tränare bli utvisad under slutskedet av den första halvleken och överlag var matchen ganska grinig. San Martín vann dock emellertid efter att Benjamin Borasi och Sebastián González stått för målen framåt. Hemma i San Juan är San Martín extremt svårslagna och har nu gått sju raka matcher utan nederlag. Magkänslan säger att laget kommer att vara med och slåss om uppflyttning hela vägen in i mål i höst.

Estudiantes de Caseros. Efter nio raka ligamatcher utan seger kom i helgen en otroligt efterlängtad seger för Estudiantes de Caseros. Laget har inte alls presterat på den nivån som jag – och många andra trodde inför säsongen. Visserligen ligger de, otroligt nog, ändå på en åttondeplats vilket betyder den sista kvalplatsen till Primera Division. Helgens seger över jumbon Chaco For Ever, med 3-0, var absolut inget styrkebesked ifrån Estudiantes sida. Snarare var det kanske en liten förhoppning – och föraning kring att prestationerna kan komma att vända till det positiva framöver.

Flandria. Den extremt lilla föreningen Flandria fällde serieledarna Agropecuario med 2-1 på hemmaplan. Detta var formodligen inte något som särskilt många som såg komma på förhand, speciellt inte med tanke på Flandrias otroligt svaga insats, under helgen dessförinnan, mot Almagro på bortaplan. Agropecuario är svårbedömda och det är absolut ingen hemlighet att laget är avsevärt svagare på bortaplan än på hemmaplan. Endast nio poäng på åtta matcher på resande fot talar sitt tydliga språk. Ska laget nå uppflyttning lär det krävas en förbättring på den fronten.

Almirante Brown. Laget ifrån Isidro Casanova krossade All Boys med klara 3-0 på hemmaplan och hakar på i toppen av zon 1. Efter fem raka matcher utan seger var detta mer än välkommet för Almirante Browns vidkommande. All Boys fortsätter att ha en tung säsong och fjolårets spel är som bortblåst.

Chacarita Juniors & Quilmes. Toppmötet i zon 2 slutade 1-1, vilket renderar i att Chacarita Juniors fortsätter att hålla hårt om sin serieledning. Quilmes gjorde en fin match och trots att Chaca tog ledningen tidigt, redan efter sexton minuters spel, kom Quilmes tillbaka. Det är dock bevisligen otroligt svårt att besegra årets Chacarita Juniors och laget har faktiskt ännu inte förlorat den här säsongen efter fjorton spelade omgångar. Extremt starkt måste man säga.

Alex Arce och Independiente Rivadavia. I helgen besegrade Rivadavia toppkonkurrenten Atlético Rafaela på bortaplan med 3-1. Återigen hamnade den paraguayanska anfallaren, Alex Adrián Arce Barrios, i målprotokollet. Den här gången vid två tillfällen, vilket innebar hans tionde – och elfte mål för säsongen. Därmed toppar han skytteligan, just nu, i Primera Nacional på elva gjorda mål. Rivadavia klättrar upp på en tredjeplats i zon 2 medan Rafaela ligger kvar på en femteplats.

***

Kollar vi i Primera B Metropolitana vann Argentino de Merlo derbyt mot Deportivo Merlo med klara 4-0. Det var sannerligen inget snack om saken, utan Argentino tog tydligt tag i taktpinnen redan ifrån avsparken.

I övrigt besegrade Colegiales Villa San Carlos på bortaplan med 2-1 och Comunicaciones är alltjämt serieledare efter att ha kryssat mot Talleres Remedios de Escalada. Dock kryper lagen bakom allt närmre och då främst San Miguel som besegrade Argentino de Quilmes med 2-0.

***

I Torneo Federal A kan vi konstatera att Olimpo Bahia Blanca fortsätter att gå starkt. I helgen blev det återigen seger och den här gången hemma mot Germinal med klara 3-1. Därmed toppar Olimpo sin grupp och har anskaffat sig ett fyra poängs avstånd till tvåan – och tillika ärkerivalen Villa Mitre.

Även Ciudad Bolívar går starkt och inkasserade i helgens sin fjärde raka seger i ligaspelet. Också de toppar sin grupp på ett övertygande sätt.

***

I Primera C är det ruskigt tajt i toppen av tabellen. Liniers föll borta mot Leandro N. Alem, med 1-0, samtidigt som Midland besegrade Sportivo Italiano, och San Martín de Burzaco stod över denna omgång (ojämnt antal lag i serien). Detta gör att Liniers, Midland och Burzaco delar på serieledningen med 31 inspelade poäng vardera.

Som om inte detta var nog skuggar Claypole och Justo José de Urquiza endast två poäng bakom. Claypole gjorde en heroisk vändning hemma mot Deportivo Español i helgen. Gästerna ledde i paus med 2-1, men Claypole tog sig i kragen och kom ut som ett helt annat lag under den andra halvleken. I slutändan vann de också med klara 4-2. En otroligt viktig seger för Claypole som inledde säsongen starkt, men som, inför helgens match, hade gått sju raka ligamatcher utan seger. Att den negativa sviten nu bröts var säkerligen en enorm lättnad.

***

Avslutningsvis ska vi ta en titt på Primera D där Defensores de Cambaceres fortsätter att toppa tabellen efter att ha besegrat Lugano med 2-1 i helgen.

Bakom de skuggar El Porvenir som avfärdade Deportivo Muniz, på hemmaplan, med 2-0 efter att gästerna dragit på sig dubbla utvisningar.