Fredagskrönikan: Obegripligt att stänga av Darío Herrera

Eftersnacket till förra veckans Superclásico har nästan uteslutande handlat om domaren Darío Herreras insats. Personligen har jag svårt att se problematiken.

Det finns förmodligen ingen normal människa som fortfarande kan stå och predika för att VAR är lösningen på fotbollens problem. Jag har varit emot det här själalösa systemet ända sedan det började tisslas och tassla om det för några år sedan och jag har definitivt inte ändrat min uppfattning.

När den argentinska ligan valde att införa VAR kändes det enormt deppigt. Kanske mest för att de flesta argentinska supportrarna verkade tro att nu minsann skulle allting bli korrekt i bedömingarna. Alla dessa utdragna och menlösa diskussionerna, kring domarens insats, var nu ett minne blott trodde man. Detta kunde såklart inte ha varit mer felaktigt.

Givetvis skulle inte den argentinska fotbollen undkomma VAR:s destruktiva verklighet. Mönstret följde exakt samma som i de europeiska ligorna. Nu hade bara fokus flyttats ifrån solklara röda kort till millimetersoffsider där hårstrået på anfallarens högra axel låg i offsideposition när bollen slogs. Fotbollen blir mer rättvis på det här viset slog någon VAR-förespråkare fast. Tillåt mig att skratta.

Under den föregående helgen hamnade huvuddomaren Darío Herrera i fokus under Superclásico-mötet mellan River Plate och Boca Juniors på Estadio Monumental. Hemmalaget vann matchen efter ett sent segermål inprickat ifrån straffpunkten av Miguel Borja. Givetvis skulle straffens vara – eller icke vara diskuteras flitigt efteråt.

Herrera pekade självmant omgående på straffpunkten och VAR-rummet hade ingen anledning att korrektera honom. Efter att Borja förpassat bollen i mål uppstod ett stort tumult, efter att Rivers Palavecino firat vilt framför Bocas spelare, och i eftermälet till detta delade huvuddomaren ut sju utvisningar.

Det är med grogrund i dessa bedömningar som nu Herrera stängs av ifrån att döma under den stundande helgen. Disciplinnämnden anser att han tappade matchen, att han borde ha visat ut spelare tidigare under derbyt och att detta, i sin tur, också skulle ha bidragit till tumultet i slutskedet av matchen.

Personligen tycker jag att det är helt huvudlöst att stänga av domaren. Främst eftersom jag inte anser att straffen var feldömd. Inte heller kändes utvisningarna obefogade på något sätt. Visserligen kan jag hålla med om att där fanns situationer, tidigare i matchen, som borde renderat i ett andra gult kort för några av spelarna, men detta är knappast så pass grova misstag att det borde rendera i en avstängning.

River Plates sportchef, Enzo Francescoli, var tydlig med att han inte alls stod bakom en avstängning på Herrera. Samtidigt gav Francescoli ett något uppgivet citat som någonstans inkapslade den argentinska klubblagsfotbollens mellankoliska situation de senaste åren; ”det är sådan här saker som händer inom den argentinska fotbollen. Under de senaste åren har det funnits saker som helt saknar förklaring inom den argentinska fotbollen. Ibland har du det till din fördel, ibland inte. Ibland blir du glad, andra gånger inte. Det finns en rad domare i vår liga som saknar kvalité, men de får inga avstängningar.”

Framför allt reagerar jag på att den bestående känslan är att disciplinnämnden väljer att stänga av en domare mycket p.g.a. den mediala uppståndelse som har uppstått efteråt. Eller som Francescoli sa; ”Du vinner ett derby och under de nästkommande sex dagarna pratas det bara om domaren.”

Min känsla är så här. Plockar man in VAR och sedan ändå inte är nöjd med resultatet är det kanske just systemet i sig som är problemet och inte enstaka domarinsatser. Problematiken kring VAR som system är också att det tar bort fokus ifrån vad som är det huvudsakliga problemet, rent generellt – nämligen att domarna inte håller önskvärd nivå. VAR är också ett system som bidrar till en falsk trygghet, vilken egentligen enbart är en illusion. Det är fortfarande samma domare som ska bedöma situationerna – oavsett om det är med, eller utan TV-skärmens hjälp. När dessutom en domare, som Herrera, inte gör någon grov felbedömning är såklart en avstängning helt uppåt väggarna.

Det borde i stället riktas större fokus på att begrava VAR en gång för alla, utbilda domarna ännu mer, men kanske ännu mer essentiellt; acceptera att alla beslut inte alltid blir korrekt. Det är, trots allt, människor vi har att göra med – inte robotar (utan att för den delen ge FIFA fler idéer).  Att fotboll inte är svart eller vitt – det finns en oändligt stor gråzon som ett tekniskt system aldrig någonsin kommer att råda bot på. Varför? Därför att det inte går fullt ut. Låt fotbollen få vara det den alltid varit; fylld med känslor, oförutsägbara situationer och en acceptans kring att allting inte alltid kan bli hundraprocent rätt.

River Plate vann derbyt rättvist efter en korrekt dömd straffspark. Att Darío Herrera sedan kände sig nödgad att visa ut sex spelare, inklusive Bocas huvudtränare Jorge Almirón, sa egentligen mer om spelarnas uppträdande än domarens insats. Att stänga av honom under helgens omgång är, hursomhelst, ingenting annat än löjligt.

***

Veckans…

Citat: ”Jag ser mig själv som tränare för Boca i framtiden, men det är ingenting som jag vill just nu” – Carlos Tevez uttalade sig i veckan om en potentiell återkomst till den argentinska storklubben.

”Helgen måste”: Jag ser väldigt mycket fram emot lördagens derby, i Primera Nacional, mellan Deportivo Morón och Nueva Chicago (18:45). Visserligen är det varken Moróns eller Chicagos största derby, men det finns ändå en fin rivalitet mellan klubbarna. Därutöver ska såklart toppmötet mellan Talleres och River Plate, på söndag (02:30), bli väldigt intressant att beskåda.

Tränarjobb: Marcelo Bielsa tar över Uruguays landslag och väntas presenteras under den nästkommande veckan. Hans första match lär sedan bli mot Nicaragua den 14 juni. Uruguay blir det tredje sydamerikanska landslaget som Bielsa leder i karriären efter Argentina och Chile.