Snabba funderingar: River Plate vann säsongens första Superclásico, Banfield sparkar sin tränare och Central krossade Platense

Under söndagskvällen besegrade River Plate sina ärkerivaler Boca Juniors i årets första Superclásico och det blev sannerligen tumultartat under slutskedet av matchen.

… River Plate vann gårdagens Superclásico efter ett sent avgörande genom Miguel Borja ifrån elvameterspunkten. Straffen i sig var korrekt dömd och Borja var iskall vid själva utförandet. Annars var det ett tämligen slätstruket derby där egentligen inte något lag presterade särskilt bra. River hade de farligaste målchanserna – och vann i slutändan rättvis. Boca försökte mest, med näbbar och klor, hålla nollan intakt.

… scenerna efter Borjas segermål blev tumultartade. Tydligen ska Rivers Agustín Palavecino ha firat kraftfullt framför Bocas spelare, varefter de snedtände. I slutändan visade domaren Herrera ut sex spelare (två av de satt på Rivers bänk) samt Bocas huvudtränare Jorge Almirón. Gästernas målvakt, Sergio Romero, befann sig mitt i tumultet och sa åt Palavecino på skarpen; ”det han gjorde var respektlöst. Så gör man inte.” Därefter anlände övriga spelare och storbråket var ett faktum.

… Sergio Romero var också irriterad på huvuddomaren som han ansåg gav en felaktig straff till River; ”Det var ingen straff. Hade det inte varit för att vi spelade på Estadio Monumental hade han aldrig dömt för den. Hade det skett i Rivers straffområde hade han inte heller dömt något, eftersom det inte hände någonting.”

… Rivers huvudtränare Martín Demichelis var nöjd över sitt lags insats och på det sättet som truppen återhämtade sig efter 1-5-förlusten mot Fluminense i Copa Libertadores; ”Vi kom ifrån en väldigt tung förlust, ingen tycker om att förlora. Att någon gör fem mål på ett lag som River smärtar såklart. Det som en sådan en förlust inte får göra är att vi tappar fattningen, våra linjer i spelet eller glömma bort det vi har gjort tidigare. Därför ville jag inte att spelarna skulle glöma bort våra tidigare positiva prestationer. Samtidigt ser jag ett lag med mycket harmoni, med törst för revansch. Ibland ger frustrationen dig detta; ilska och en vilja att spela en ny match. Den bästa motståndaren som vi kunde få efter den senaste förlusten var denna. Ett motstånd som stimulerar oss enormt.”

… Bocas mittback Jorge Figal sa, efter matchen, att målsättningen hade varit att försöka vinna i ”hönshuset” (Gallinero), något som Demichelis tyckte var respektlöst. Rivers tränare svarade genom att skicka en slänga åt motsatt håll; ”Figal gjorde inte ens någon vidare bra match” slog tränaren fast.

… ibland funderar jag över det faktum att Boca Juniors inte valde att plocka tillbaka Mateo Retegui ifrån lånet till Tigre. I stället startade man, i gårdagens derby, med Luis Vázquez på topp. Han har, milt uttryckt, inte direkt rosat marknaden i storklubben och känslan är att många sitter och väntar på ett genombrott som jag aldrig tror kommer att komma. Vázquez är, trots allt, 22 år gammal nu och någon direkt utveckling de senaste två åren har jag inte sett röken av. Dessutom verkar hans attityd inte vara den allra bästa. På många sätt och vis är detta ett fatalt misstag (att inte satsa på Retegui) som klubbledningen får ta på sig. Lägg därtill att Darío Benedetto nästan alltid är skadad eller, som under inledningen på säsongen, avstängd.

… Banfield meddelade, efter helgens förlust mot Colón, att de sparkar huvudtränaren Javier Sanguinetti. Banfield har haft en svajig säsong så här långt och endast lyckats att skrapa ihop femton poäng på lika många matcher. Dessutom är de bara sju poäng ifrån en nedflyttningplats. Det ryktas nu att Julio Falcioni kan komma att ta över Banfield framöver. Den rutinerade tränaren är en populär figur i den grönvita klubben och han var bland annat den tränaren som lyckades bärga föreningens hittills enda ligaguld (2009) i historien. Skulle han komma tillbaka blir detta Falcionis femte sejour i Banfield.

… Rosario Central imponerade stort, under gårdagen, mot ett uselt Platense och vann med klara 4-0 på hemmaplan. Central har haft en fin säsong så här långt och det är roligt att se de många unga duktiga talangerna som tar för sig. En av dessa ska vi få se tillsammans med U20-landslaget, som ska spela VM om två veckor på hemmaplan, och då pratar jag givetvis om Centrals bäste målgörare så här långt i 19-årige Alejo Véliz.

… ikväll avslutas den femtonde omgången, av Liga Profesional, med fyra matcher. Mest intressant känns mötet mellan San Lorenzo och Defensa y Justicia (22:00). Tvåan mot trean där båda behöver en seger för att inte River Plates försprång ska kännas ointagligt. Även Racing mot Talleres (00:30) känns intressant ur flera olika perspektiv.