Halcones y Palomas: Boca, Talleres, San Juan, Comunicaciones, Douglas Haig och Deportivo Español

Ytterligare en vecka – och ännu en omgång har spelats i de argentinska divisionerna. Då vet ni vad som gäller; här kommer veckans Halcones y Palomas.

Vi är mer än halvvägs igenom Liga Profesional just nu, medan de lägre divisionerna har betydligt mer kvar att spela . I vanlig ordning tar vi det hela bit för bit, division för division.

Halcones.
Boca Juniors. Jorge Almiróns manskap stod för en väldigt fin insats hemma mot Racing under lördagskvällen. Boca gick upp till en 2-0-ledning redan efter sex minuters spel och uppförsbacken, för Racing, blev således omgående väldigt brant. I mitten på den andra halvleken åkte en spelare ifrån vardera lag på ett rött kort, och matchbilden blev, därefter, väldigt mycket fram och tillbaka. I slutändan vann Boca med 3-1 och tog tre väldigt efterlängtade poäng i ligaspelet. För Racings vidkommande fortsätter kräftgången och Fernando Gago hänger sannerligen löst.

Talleres. Córdobalagets 3-1-seger över Rosario Central var välförtjänt – och otroligt viktig för att kunna bita sig fast i toppen av tabellen. Talleres genomförde en fin insats och Michael Santos – som gjorde samtliga tre mål i matchen – är glödhet just nu. Central var absolut inte dåliga, men föll på att man, rent defensivt, var avsevärt svagare än sina motståndare. Talleres går därmed upp på en fjärdeplats i tabellen medan Central placerar sig på en sjundeplats.

Estudiantes. La Plata-klubben vann återigen under den föregående helgen och i det här fallet handlade det om tre poäng borta mot Platense. Därmed är Eduardo Domínguez manskap obesegrade i de sex senaste ligamatcherna – i de nio senaste om man räknar in Copa Sudamericana. Ett otroligt imponerande facit och här kan man verkligen prata om att laget fick en enorm effekt av tränarbytet.

Independiente. Jag trodde nog aldrig att jag skulle få placera Independiente under den här kategorin, men efter helgens 2-0-seger hemma mot Belgrano hamnar de, åtminstone den här veckan, under Halcones. Detta var en extremt efterlängtad seger för Independiente då de inte har vunnit sedan premiären mot Talleres – vilket innebär att de gått tolv raka matcher utan seger. Helgens trepoängare tar såklart inte bort den enorma krisstämpel som finns på storklubben, eller förändrar deras kritiska position i tabellen. Men det ger de åtminstone lite andrum fram till nästa match.

Palomas.
Newell’s Old Boys. Rosarioklubben går som tåget i Copa Sudamericana, men i ligaspelet går det betydligt sämre. Heinzes manskap har inte vunnit på de tre senaste ligamatcherna och under den föregående helgen fick de bara 0-0 hemma mot Argentinos Juniors. Det är främst offensiven som gnisslar och känslan är att Newell’s saknar en renodlad målskytt. Förhoppningsvis kan snart formen ifrån Sudamericana smitta av sig på spelet i ligan för Heinze och hans Newell’s Old Boys.

Platense. Martín Palermo och Platense har det riktigt kämpigt just nu. Laget ligger, för tillfället, på nedflyttningplats i nedflyttningstabellen och risken är överhängande att de kommer att åka ur serien i höst. Helgens förlust mot Estudiantes var Platenses femte för säsongen och varje poäng framöver kommer att bli livsviktig för deras framtida överlevnad.

Arsenal. Föll i helgen mot Huracán, med 2-1, och nu i veckan åkte de dessutom ur Copa Argentina efter att ha förlorat mot tredjedivisionslaget Villa Mitre. Läget har sett hopplöst ut för Arsenal att lyckas hålla sig kvar egentligen ända sedan säsongen inleddes och det ser knappast bättre ut nu. Jag sticker redan ut hakan och säger att de kommer att spela i Primera Nacional under 2024.

***

Tabellerna i Primera Nacional (såväl zon 1 som zon 2) haltar betänkligt, men trots detta är det ändå intressant att spana in vilka lag som imponerar lite extra.

Bland annat känner jag litegrann att jag inte har pratat tillräckligt mycket om San Martín de San Juan. De har nämligen vunnit tre raka matcher nu och toppar sin zon på tjugotre inspelade poäng. I helgen krossades Almagro med klara 3-0 och faktum är att San Juan är seriens bästa bortalag. Deras trupp är inte den mest profilstarka i serien, men detta kompenserar de fint genom att vara ett väldigt starkt kollektiv.

Atlético Rafaela vann, under den föregående helgen, hemma mot Villa Dálmine med 1-0. Detta gör att laget är obesegrade i de sex senaste matcherna och ligger just nu trea i sin zon – endast två poäng bakom ettan Chacarita som bara fick 0-0 mot Ferro i helgen.

Efter en tveksam inledning på säsongen har Deportivo Morón nu vunnit två raka matcher. Under den föregående helgen besegrades Estudiantes Rio Cuarto med 2-0 och egentligen har Morón presterat successivt bättre sedan derbyt mot Almirante Brown för några matcher sedan. Den matchen slutade oavgjort, men Morón var närmast segern.

Avslutningsvis vill jag också lyfta fram Quilmes 1-0-seger hemma mot Chaco For Ever. Därmed bröt man en liten negativ trend och kunde studsa uppåt i tabellen igen. Givetvis var det den notoriske målgöraren Federico Anselmo som gjorde matchens enda mål.

***

I Primera B Metropolitana övertog Comunicaciones serieledningen efter att ha besegrat Argentino de Merlo med 2-1 på bortaplan. San Miguel, som tidigare toppade tabellen, fick nämligen bara 0-0 hemma mot Deportivo Armenio.

Vi kan också konstatera att Colegiales kräftgång fortsätter den här säsongen. Helgens förlust, hemma mot Argentino de Quilmes, gör att Colegiales nu har gått sju raka ligamatcher utan seger. Lite tråkigt då jag verkligen hoppades på att de skulle lyckas att ta klivet upp den här säsongen.

***

I Torneo Federal A kan vi konstatera att Sarmiento Resistencia återigen är tillbaka på vinnarspåret efter två raka förluster. Helgens 2-1-seger borta mot Crucero del Norte – med två man mindre – innebär att laget återigen toppar sin zon.

Även Douglas Haig går bra den här säsongen. Klubben – som f.ö. är döpt efter en gammal engelsk general ifrån Första Världskriget – besegrade i helgen Defensores Pronunciamiento med 3-0. Samtliga mål gjordes av en spelare med ett nordisk-klingande namn – nämligen Nicolás Johansen.

***

I Primera C fortsätter San Martín de Burzaco att se starka ut. I helgen besegrades Laferrere på bortaplan med 3-1 och detta var lagets fjärde seger på de fem senaste matcherna. Burzaco ser otroligt stabila ut just nu och kommer säkerligen att vara med i toppen av tabellen under den resterande delen av året.

Vi ska också notera att Deportivo Español vann det något bortglömda derbyt mot Sportivo Italiano med 1-0.

***

Avslutningsvis ska vi slå en flukt på Primera D där Sportivo Barracas är nya serieledare efter att ha besegrat Argentino de Rosario med 1-0. Deportivo Muniz, som tidigare toppade tabellen, fick nämligen bara 1-1 borta mot Juventud Unida de San Miguel.