Snabba funderingar: Kvällens bortglömda derby i Primera C, Bocas seger över Racing och Quilmes efterlängtade trepoängare

Här kommer några snabba funderingar kring det senaste som skett inom den argentinska fotbollen.

… under lördagskvällen besegrade Boca Juniors Racing Club i ett krisbetonat stormöte på La Bombonera. Hemmalaget rivstartade matchen och gick upp till en 2-0-ledning redan efter sex minuters spel. Martín Payero satte dit 1-0 innan Pol Fernández ökade på strax därefter. Detta var Bocas klart bästa match sedan Almirón tog över storklubben för några veckor sedan. Det var t.o.m. en så pass fin prestation att den annars så tillknäppta, åtminstone vad det gäller intervjuer, Riquelme valde att ställa upp på en uppmärksammad sådan efteråt.

… Riquelme ja. Det kan inte vara tråkigt att vara fotbollsjournalist i Argentina, det ka vi konstatera. De flesta som intervjuas inom landets största idrott kör nämligen inte direkt på den mediatränade linjen. Tvärtom. Här dunkas det på till höger och vänster hela tiden. När Riquelme intervjuades, efter gårdagens 3-1-seger över Racing, var det en upprymd vicepresident som gav några riktigt saftiga citat;

”Jag kom tillbaka till Boca Juniors eftersom, vid den tidpunkten, vann våra grannar (River) betydligt mer än vad vi gjorde. Men de senaste åren är det mest vi i Boca som har vunnit. Trots detta snackas det sällan positivt kring klubben. Om vi vinner då är motståndet dåligt, men om andra vinner är det fantastiskt.”

”På söndag ska vi åka till deras hemmaplan, en fantastisk arena, och jag respekterar dem, men jag vill också alltid vinna mot dem” – inför kommande helgs Superclásico mot River Plate på Estadio Monumental.

Angående sina konkurrenter i det stundande presidentvalet i klubben, till hösten, slängde Riquelme också i väg några kängor.

”Jag är supporter till min klubb. De här människorna (motståndarna) är supportrar till sitt politiska parti. De gläds inte när Boca nu har vunnit, de vill bara hjälpa säger dem, men de är nöjda när det går dåligt. Jag har knappt sovit den senaste tiden eftersom jag lever ut min roll på samma sätt som när jag spelade – med kärlek. Jag hoppas kunna vara en del av klubben under många år framöver.”

… tidigare nämnda Superclásico, som spelas på söndag klockan 22:30 (svensk tid), är redan slutsålt, vilket innebär att 83,000 supportrar kommer att fylla upp Estadio Monumental på ett fantastiskt sätt. Tänk bara hur underbart det hade varit om några tusen av dessa hade varit bortasupportrar. Kanske i framtiden?

… Fernando Gago hänger löst i Racing efter gårdagens förlust. Storklubben har det väldigt kämpigt i år och hittar inte alls flytet i spelet för tillfället. Det lär bli några högst avgörande veckor framöver.

… San Lorenzo fick bara 0-0 borta mot Vélez Sarsfield under gårdagskvällen och missade därmed chansen att knapra in på River Plate i toppen av tabellen. San Lorenzo var det bättre laget och förtjänade att vinna – framförallt med tanke på att domaren, enligt mig, felaktigt dömde bort ett mål för gruff på Adam Bareiro.

… Quilmes vann i Primera Nacional igen efter tre raka matcher utan seger. I gårdagens hemmamatch mot ett bedrövligt Chaco For Ever fick Quilmes kämpa ordentligt för de tre poängen och givetvis var det den nototiske målskytten Federico Anselmo som avgjorde. Därmed hakar Quilmes på i toppen av sin zon. Chaco däremot ligger hopplöst sist.

… ett historiskt, men ack så bortglömt, derby spelas i afton mellan Deportivo Español och Sportivo Italiano i Primera C (fjärdedivisionen). Två lag som är ljusår ifrån sin glansdagar, men trots detta ser jag fram emot matchen. Båda lagen ligger, just nu, i mitten av tabellen och bägge behöver vinna idag för att närma sig toppen. Matchen har avspark 20:30 ikväll och kan ses på Youtubekanalen; Furia Española TV.

… Independiente-supportrarnas insamling, som leds av influencern Santiago Maratea, är nu uppe i nästan 600 miljoner pesos – vilket är ungefär 27 miljoner kronor. Det är med andra ord en bit kvar till klubbens skuldberg på 220 miljoner, men många bäckar små, som det brukar heta.

… kvällens matcher i Liga Profesional är följande; Defensa y Justicia – Colón (20:30), Independiente – Belgrano (23:00), Unión – Lanús (00:30) och Talleres – Rosario Central (01:30).