Halcones y Palomas: Defensa, Belgrano, Chacarita Juniors, San Miguel, San Martín de Burzaco och Defensores de Cambaceres

Ännu en helg har passerat och ytterligare en omgång i de argentinska ligorna har spelats. Här är veckans Halcones y Palomas.

Omgång 13 har spelats i Liga Profesional och i de lägre divisionerna börjar man sakteligen att komma upp i samma antal, men där haltar dessvätre tabellerna betänkligt på nästan samtliga håll och kanter.

Halcones.
Defensa y Justicia. Tillsammans med Belgrano parkerar just nu Defensa y Justicia på en tredjeplats i tabellen. Bortsett ifrån debaclet i premiären har Defensa presterat väldigt stabilt den här säsongen och framför allt är det försvarsspelet som imponerar. Målvakten Ezequiel Unsaín har faktiskt hållit nollan i nio av de tretton omgångarna, vilket såklart är otroligt imponerande. Under den föregående helgen besegrade laget Barracas Central på bortaplan med klara 2-0 och parallellt går det även ganska skapligt i Copa Sudamericana.

Belgrano. Nykomlingen är otroligt pigga så här långt in på säsongen och under den föregående helgen besegrades Newell’s Old Boys med 1-0 hemma i Córdoba. En tredjeplats är såklart meriterande för Belgrano så här långt och målsättningen bör definitivt vara att nå spel i någon av Copa-turneringarna till den kommande säsongen.

Tucumán. Segern borta Racing Club, med 3-1, var sannerligen en meriterande sådan. Efter en tveksamt start på säsongen har Tucumán sett successivt bättre ut och förhoppningsvis kan de klättra ytterligare i tabellen framöver. Joaquín Pereyra har kommit i gång väldigt fint på mittfältet och levererar poäng i nästan varenda match som han spelar. Mot Racing stod mittfältaren för två fina assist.

Gimnasia. La Plata-lagets fina – och något överraskande 4-2-seger borta mot Argentinos Juniors var sannerligen välkommen. Gimnasia har det tungt den här säsongen i såväl ligaspelet – som Copa Sudamericana, men Alan Lescano har åtminstone varit ett av få glädjeämnen i Gimnasia i år. Mot Argentinos stod 22-åringen för två fina mål.

Palomas.
Unión. Santa Fe-klubben är ensamt sist i årets tabell – vilket som bekant inte nödvändigtvis betyder att laget ligger på nedflyttningplats i nedflyttningstabellen. Men i år finns nyheten att det laget som ligger sämst till i årstabellen – Liga Profesional och Copa Liga Profesional – också åker ur tillsammans med de två sämsta i nedflyttningstabellen. Därmed är Unión nedflyttade i skrivande stund. Att de dessutom tappade en 1-0-ledning i helgen till förlust med 1-2, borta mot ett ganska uselt Arsenal, var väldigt symptomatiskt för deras säsong så här långt. Faktum är att Unión bara har skramlat ihop åtta poäng på tretton matcher och endast vunnit en enda gång den här säsongen. Om sanningen ska fram ser jag inte riktigt vem som de ska lyckas att besegra just nu.

Independiente. På tal om att må risigt just nu. Independientes kris är monumentalt stor just nu och i skrivande stund ligger de näst sist i tabellen – endast två poäng ovanför Unión på sistaplatsen. Under helgen som var föll Independiente återigen och den här gången borta mot River Plate på Estadio Monumental. Storklubben är nu uppe i tolv raka ligamatcher utan seger och nedflyttningshotet är nu en realistisk fara. Precis som med Unión har jag nämligen svårt att se vem som Independiente ska lyckas att vinna mot framöver.

***

I Primera Nacional imponeras jag just nu väldigt mycket av Chacarita Juniors. Laget toppar sin zon och under den föregående helgen avfärdades Deportivo Riestra, med 4-2, i en väldigt underhållande match. Ricardo Blanco var mötets stora förgrundsfigur och stod för två mål, varav det ena var ett praktfullt golazo.

Efter en svajig start på säsongen har nu Atlanta kommit i gång. Komiskt nog var det faktiskt efter derbyt mot just Chacarita – som slutade 1-1 – som segrarna började att trilla in för Atlantas vidkommande. Under helgen som var besegrade de Aldosivi i Mar del Plata med 1-0 och visade upp ett stabilt försvarsspel. För andra matchen i följd hamnade dessutom Alejo Dramisino i målprotokollet för Atlantas vidkommande och formen pekar obönhörligen uppåt på många håll och kanter inom laget.

Chacarita leder, som nämnts, den ena zonen medan Agropecuario leder den andra. Nu senast besegrades Guillermo Brown med 1-0 – vilket var lagets tredje raka triumf i ligaspelet.

***

I Primera B Metropolitana vann San Miguel återigen och toppar nu tabellen tillsammans med Comunicaciones. Helgens möte, mot Deportivo Merlo, slutade med en klar 3-0-seger för San Miguels vidkommande.

Vidare är det värt att notera att Dock Sud återigen vek in på vinnarspåret efter fyra raka matcher utan seger. Den här omgångens triumf säkrades hemma mot Talleres Remedios de Escalada med 2-1.

***

I Torneo Federal A gjorde Olimpo Bahia Blanca ett mini-ryck i sin grupp efter att ha besegrat Villa Mitre med 1-0. I övrigt stack Formosas 6-1-kross över Boca Unidos ut väldigt mycket.

Roligt också att kunna konstatera att Sol de Mayo tog säsongens första seger när Santamarina besegrades med 3-0 på hemmaplan.

***

I Primera C tog San Martín de Burzaco och Liniers viktiga trepoängare, vilket gör att de båda delar på förstaplatsen i tabellen med tjugosju inspelade poäng.

Laferrere har haft ett rejält uppsving de senaste veckorna – egentligen ända sedan jag köpte deras matchtröja, även om det säkerligen inte hade med saken att göra. Men i helgen fick de bara 0-0 hemma mot Excursionistas. Trots detta har de bra häng på toppduon och skuggar endast fyra poäng bakom.

Yupanqui har det fortsatt körigt i botten på tabellen och har bara lyckats att skramla ihop fem poäng på tretton spelade omgångar. Under den föregående helgen blev det återigen förlust och den här gången mot Central Córdoba de Rosario med 2-0.

***

Avslutningsvis ska vi ta en titt på Primera D där serieledarna Deportivo Muniz, något överraskande, föll hemma mot Defensores de Cambaceres med 1-0. Därmed tajtar det till sig rejält i toppen av tabellen. Dock bör det poängteras att endast fem omgångar har spelats och mycket återstår således av årets säsong.