Halcones y Palomas: Suveräna River, pigga Belgrano, kryss i Clásico del Oeste och Douglas Haig

Dags att summera ytterligare en veckas argentinskt seriespel.

Omgång 12 har färdigspelats av Liga Profesional medan de lägre divisionerna också rullar på i stadig takt. Det har därför blivit dags att studera vad som varit bra – och mindre bra i veckans Halcones y Palomas.

Halcones.
River Plate tog sin sjunde raka seger i ligaspelet, under den föregående helgen, och har nu anförskaffat sig ett försprång i tabellen på sex poäng ner till San Lorenzo. Vad som är ännu mer anmärkningsvärt är att storklubben har hela SEXTON poäng ner till ärkerivalen Boca Juniors. Nog för att River var en av favoriterna, på förhand, till att vinna årets ligaspel, men det fanns förmodligen inte någon som kunde ana en sådan differens ner till övriga lag redan efter tolv spelade omgångar. Helgens triumf över Newell’s Old Boys var en typisk guld-seger där River avgjorde i matchens sista minut genom Pablo Solari. Jag har svårt att se hur något annat lag ska lyckas att stoppa River den här säsongen.

Belgrano är sannerligen en pigg nykomling den här säsongen och har gjort tolv väldigt inspirerande omgångar så här långt. Under den föregående helgen besegrades Gimnasia på bortaplan med 2-0, efter dubbla mål av Pablo Vegetti, och Córdobaklubben placerar sig just nu på en meriterande sjätteplats i tabellen. Belgrano är definitivt ett av utropstecknen hitintills här säsongen.

Sarmiento tog tre väldigt viktiga poäng, i bottenstriden, hemma mot Arsenal och detta var en match som var ett måste att vinna. Mötet slutade 1-0 efter att högerbacken Gonzalo Bettini gjort matchens enda mål. För Arsenals vidkommande ser läget hopplöst ut och jag kan inte se hur de ska plocka in sexton poäng på övriga bottenlag i nedflyttningstabellen.

Derbyt mellan Independiente och Racing Club var ganska intensivt, men slutade med delad poäng efter att Martín Cauteruccio först gett hemmalaget ledningen, innan Matías Rojas kvitterade för Racing ifrån straffpunkten. Sett över hela matchen var resultatet rättvist. För Independientes vidkommande kan jag ändå tycka att det hela var ett steg i rätt riktning. Laget visade nämligen upp en helt annan intensitet – och glöd än i tidigare matcher den här säsongen. Det gäller att gripa efter halmstrå när tillvaron ser dyster ut.

Palomas.
På tal om att se dystert ut bör såväl Unións – som Huracáns nuvarande form nämnas. Båda lagen har sämst form just nu i hela serien med endast en poäng, vardera, inspelade på de senaste fem omgångarna. Under den föregående helgen spelade båda lagen varsin ganska slätstruken 0-0-match. För Unión vidkommande var det hemma mot Tigre, medan Huracán bara fick en pinne, på hemmaplan, mot ett Argentinos Juniors som dessutom hade blivit reducerade till nio man innan matchen var slut. Både Unión och Huracán har stora problem i offensiven och tillsammans har de bara mäktat med ett mål framåt på de senaste tre matcherna i ligaspelet. Krisstämpeln är befogad.

Boca Juniors inkasserade sin tredje raka förlust i ligaspelet och den sjätte för säsongen. Till följd av detta placerar sig storklubben just nu på en bedrövlig nittondeplats i tabellen – och hela sexton poäng bakom serieledarna River Plate. Jorge Almirón har fått en tuff uppgift att försöka vända på den här sjunkande skutan. Känslan är att det kommer att bli ett väldigt kämpigt 2023 för Boca Juniors vidkommande och helgens 0-1-förlust, hemma mot Estudiantes, osade inte direkt toppklass för att uttrycka sig milt.

***

I Primera Nacional spelade Deportivo Morón och Almirante Brown ett väldigt underhållande Clásico del Oeste som slutade 2-2. Mötet svängde fram och tillbaka, men där hemmalaget Morón var närmast segern då de hade ledningen vid två tillfällen under matchens gång. Dock har detta varit ett ganska genomgående mönster för just Morón den här säsongen – de har svårt att knyta ihop säcken. Almirantes poäng innebär att de delar serieledningen med Agropecuario, i sin zon, på tjugo inspelade poäng.

Vidare tog Deportivo Madryn en väldigt meriterande seger borta mot Estudiantes de Caseros med 3-0. Ett överraskande resultat, minst sagt, men Estudiantes har blandat och gett så här långt. Dessutom är formen knappast på uppåtgående då laget inte vunnit en enda, av sina sex senaste, matcher.

Det är också värt att nämna San Martín de Tucumáns senaste bottennapp. Förväntningarna var höga på las Cirujas, inför säsongen, men hitintills har de inte levt upp till dessa. Visserligen lyckades de besegrade San Martín de San Juan – under förrförra helgen – men under lördagskvällen föll de borta mot Flandria med 2-1 och detta var faktiskt Tucumáns tredje förlust på de fyra senaste matcherna. Därmed tappar de mark i tabellen, även om det fortsatt är ganska jämnt.

***

I Primera B Metropolitana är det extremt tajt i toppen av tabellen och inte hjälpte det till att serieledande Los Andes, överraskande nog, förlorade mötet med Argentino de Quilmes med 1-0.

Därutöver kom San Miguel in på vinnarspåret igen, efter tre raka kryss, när de besegrade Ituzaingo med 3-0. Dessutom besegrade Comunicaciones Sacachispas med 2-1 på bortaplan. Därmed delar just nu Los Andes, San Miguel och Comunicaciones på serieledningen på sjutton inspelade poäng.

Tätt därbakom, i en haltande tabell, skuggar Argentino de Merlo en poäng efter, Dock Sud två poäng bakom och Villa San Carlos tre. Allt är upplagt för en rafflande säsong i Argentinas tredjedivision.

***

I den andra tredjedivisionen (Torneo Federal A) vill jag lyfta fram Douglas Haig – klubben som är döpt efter den succéfyllda brittiska generalen under Första Världskriget – och som i helgen tog en fin seger hemma mot Sportivo Belgrano med 2-1. Haig ligger just nu trea i sin grupp och skuggar Sportivo Las Parejas i toppen.

Vidare kan det vara värt att nänna de tidigare så suveräna Sarmiento Resistencia som inledde med fyra raka segrar, men i helgen inkasserade sin första förlust för säsongen och då i form av ett möte med San Martín de Formosa.

Avslutningsvis, kring Torneo Federal A, vill jag poängtera det tråkiga i att klubben, med det vackra namnet Sol de Mayo, ännu är segerlösa. En inspelad poäng på de fem inledande matcherna, tio insläppta mål och sist i tabellen är sannerligen ingen munter läsning.

***

Även Primera C är otroligt jämnt just nu och de flesta matcherna bjuder faktiskt på en ganska skojfrisk fotboll. Mellan plats ett och nio skiljer det faktiskt bara, just nu, fem ynka poäng.

Inget av de tre topplagen Claypole, Liniers eller San Martín de Burzaco lyckades vinna under den föregående helgen. I stället tog Justo José de Urquiza, Leandro N. Alem, Deportivo Español och Sportivo Italiano meriterande segrar.

Yupanqui har haft en bedrövlig säsong så här långt och ligger sist i tabellen med endast fem inspelade poäng på tolv omgångar. Under den föregående helgen krossades de av Justo José de Urquiza med klara 3-0 på hemmaplan.

***

Avslutningsvis har Primera D varit inne och nosat på den femte omgången. Tabellen haltar dock emellertid eftersom det är ojämnt antal lag – precis som i de flesta divisionerna i Argentina.

Vi kan dock konstatera att under den föregående helgen vann Sportivo Barracas, Defensores de Cambaceres och Club Deportivo y Sociala Juventud Unida.

Tabellen leds av Deportivo Muniz tätt följd av nämda Sportivo Barracas.