Halcones y Palomas: River, San Lorenzo, Colón på uppåtgående, krisande Independiente, bedrövligt Unión och såklart de lägre divisionerna

Omgång tio och elva har spelats inom loppet av mindre än en vecka. Därför ska vi i den här artikeln gå igenom båda omgångarna parallellt.

Vissa lag svävar just nu på rosa moln, medan andra genomgår tunga kriser. Vad har hänt under veckan som varit?

Halcones.
River Plate. Martín Demichelis lag ångar på i toppen av tabellen, likt en ångvält, och River ser just nu närmast ostoppbara ut. Förra helgens 3-0-seger borta mot Huracán följdes upp med en lika stor seger hemma mot Gimnasia under torsdagskvällen. Att ha tagit tjugosju – av trettiotre möjliga poäng så här långt är inget annat än imponerande. Lägg därtill att River bara släppt in fem mål och gjort tjugoen. Då når alltihopa ännu större proportioner.

San Lorenzo. Det enda laget som just nu kan hålla åtminstone ett liknande tempo som River Plate är Insúas San Lorenzo. På hemmaplan är de extremt svårslagna och det är närmast omöjligt att få hål på el Ciclón hemma på Nuevo Gasómetro. Helgens 3-1-seger, borta mot Tucumán, följdes upp under onsdagen med en 1-0-vinst hemma mot Boca Juniors. Precis som River har San Lorenzo bara släppt in fem mål den här säsongen och även om de inte producerat lika många framåt (14), som Los Millonarios, har de ändå imponerat stort på mig, så här långt in på säsongen.

Rosario Central. Miguel Ángel Russo har verkligen genomfört en säsong, med Central, hitintills som varit långt över förväntningarna. Laget placerar sig just nu på en meriterande tredjeplats – sex poäng bakom River – och är seriens näst formastarkaste lag. Att Central gör detta med en högst begränsad trupp – avsevärt sämre än flera av toppkonkurrenterna – gör såklart bedriften ännu större.

Colón. Santa Fe-klubben har blivit successivt bättre sedan Pipo Gorosito tog över spakarna på tränarbänken. Hitintills är de obesegrade under hans ledning och under den föregående helgen besegrades Boca med 2-1 på La Bombonera. Colón höll sedan på att besegra Talleres, under torsdagen, men tappade i slutändan sin 2-0-ledning till oavgjort 2-2. Trots detta pekar formen uppåt och optimismen börjar sakteligen komma tillbaka till åtminstone en del av staden Santa Fe.

Palomas.
Arsenal. Börjar närma sig avgrunden och en point-of-no-return när det gäller nedflyttningsstriden. I skrivande stund ligger Arsenal toksist i den mindre smickrande tabellen och har just nu femton poäng upp till Platense på säker mark. Det känns, om jag ska vara brutalt ärlig, omöjligt att hämta ikapp. När laget dessutom tappar matcher, som mot Godoy Cruz under torsdagskvällen (ledde med både 1-0 och 2-1, men tappade till förlust 2-3), ja då blir det svårt att hålla sig kvar. Med svårt menar jag egentligen; närmast omöjligt.

Unión. Seriens sämst lag just nu hittar vi i Santa Fe där Unión tagit över denna, väldigt minimalt åtråvärda, titel ifrån grannarna Colón. Ska jag vara brutalt ärligt är Unión klappkassa just nu och tisdagens genomklappning borta mot Argentinos (förlust med 1-5) var säsongens hitintills tveklöst största bottennapp. Laget har just nu fyra raka förluster i ligaspelet och har bara lyckats skramla ihop sju poäng på de elva inledande omgångarna. Även om nedflyttningshotet inte är krisande, just nu, för Unión kryper det allt närmre. I skrivande stund har de åtta poäng ner till Sarmiento på den översta nedflyttningsplatsen. Precis allting tyder på att det kommer att bli ett fortsatt kämpigt 2023 för Unións vidkommande.

Independiente. Storklubben Independiente har gett krislag ett ansiktet. Det mesta har kanske redan sagts i tidigare artiklar, men det går ändå inte att blunda för det. Förlust mot Central under onsdagskvällen, samma sak mot Estudiantes i söndags och endast en seger på hela säsongen. Stora ekonomiska problem, en president som avgick i veckan och mordhot riktade mot spelare samt klubbledningen. Därutöver väntar ett ödesmättat derby mot Racing på söndag samtidigt som laget ligger på en tjugofemteplats – av tjugoåtta lag – i tabellen. Kris är nästan ett alldeles för milt uttryck, om jag ska vara ärlig.

***

Under den föregående omgången av Primera Nacional stack några resultat ut mer än andra. Chacarita Juniors och Atlanta delade på poängen i Clásico de Villa Crespo trots ett ganska stort spelövertag för Chaca.

Annars måste jag lyfta fram Temperley som besegrade Defensores Unidos med 1-0 och klättrade upp på en andraplats – bakom Agropecuario – i zon 1. Här förlorade nämligen de tidigare serieledarna Almirante Brown hemma mot Güemes med uddamålet i något som jag skulle vilja benämna som en chockförlust. Det har ju blivit modernt att trycka på i uttrycken – främst de negativa – nuförtiden så jag säger det; en chockförlust för Almirante Brown. Där satt den!

Nämnda Agropecuario är ett lurigt lag som avfärdade Almagro med 1-0 under den föregående helgen och övertog därmed förstaplatsen i sin zon. Agropecuario har nu tagit två raka segrar, men behöver, generellt sett, bli jämnare för att slå ordentlig rot i toppen av tabellen.

***

I Primera B Metropolitana går Argentino de Merlo riktigt starkt just nu. De har vunnit fyra av sina fem senaste matcher och senast avfärdades toppkonkurrenten Dock Sud med klara 3-1 på bortaplan.

Den tidigare jumbon Fénix har, likt fågeln med samma namn, lyft sig ifrån askan och nu tagit tre raka segrar. Starkt!

I den parallella tredjedivisionen (Torneo Federal A) går Olimpo Bahia Blanca som en ångvält just nu och toppar sin zon på tio inspelade poäng under de inledande fyra matcherna.

***

Tittar vi litegrann på Primera C kan man konstatera att Claypole inte alls är samma starka lag som under inledningen på säsongen. Visserligen leder de fortfarande serien, men de har inte vunnit på tre raka matcher, i ligaspelet, och lagen underifrån har således börjat att närma sig.

Det laget som ligger närmast – faktiskt på samma poäng – är ett San Martín de Burzaco som går riktigt starkt just nu. Under den föregående helgen besegrades Atlas med 2-1 – vilket var i underkant – och dessförinnan avfärdades Yupanqui med 2-0 på bortaplan.

Seriens formstarkaste lag är dock emellertid Deportivo Laferrere som vunnit fyra av sina fem senaste matcher. Att detta sammanföll med att jag köpte deras matchtröja är såklart bara en tillfällighet, men nog är det festligt alla gånger.

***

Avslutningsvis ska vi såklart också slå en liten flukt på Primera D där Deportivo Muniz toppar, på fullt pott, efter tre spelade omgångar. I övrigt är det fortsatt väldigt jämnt, men vi kan, med glädje, konstatera att den klassiska föreningen El Porvenir hänger på i toppen med sina sju inspelade poäng.