Snabba funderingar: Espinozas bedrövliga domarinsats, Leguizamóns drömmål, Bocas nye tränare, Racings förlust och Maurico Macri

I de här artiklarna kommer snabba funderingar, kring den argentinska fotbollen, att komma i korta drag och med jämna mellanrum. Högt som lågt.

… domarnivån i gårdagens möte mellan Tucumán och San Lorenzo blev en smärre katastrof. Huvuddomaren Fernando Espinoza har varit i blåsväder tidigare för sina, många gånger, katastrofala insatser, men i natt undrar jag om han inte lyckades att överträffa sig själv. Espinoza visade nämligen, redan efter en minuts spel, upp Tucumáns huvudtränare Lucas Pusineri på läktaren. Därutöver delade han ut kort som om det vore julafton och två hemmaspelare blev utvisade redan under den första halvleken. Den ena var smått bisarr när Guillermo Acosta fick dubbla gula kort efter att Espinoza medvetet sprungit in i spelaren och bröstat upp sig. Domaren fick sedan poliseskort av planen redan vid halvtidsvilan och någon ifrån läktaren kastade in sin mobiltelefon mot honom. Det ska onekligen bli intressant att se vad efterspelet till detta blir framöver. Enligt mig borde Espinoza stängas av en tid framöver och ta sig en funderare kring hur han bör agera som domare.

… den utvisade Acosta sa, efter matchen, så här om Espinozas insats; ”det finns inte ord för att beskriva den här människan. Han är en översittare, arrogant och det går inte att prata med honom. Han tror att han är chefen.”

… även Tucumáns president, Mario Leito, var inte nådig i sin kritik gentemot huvuddomaren Espinoza; ”sanningen är den att jag är besviken över att ha förlorat matchen, men därutöver är jag också lite uppjagad över domarens attityd. Han är en obalanserad person som genererar våldsamheter och provocerar spelarna.”

… det som var lite trist under gårdagen var att eftersom Espinoza hamnade så pass mycket i fokus, som han kom att göra, kändes det nästan som att folk glömde bort den enormt fina prestation som San Lorenzos 20-årige mittfältare Iván Leguizamón stod för. Hans öppningsmål var en riktig delikatess och anfallaren stod för ytterligare ett vackert mål i San Lorenzos 3-1-seger. Fick vi måhända se ett genombrott igår? Topprestation hursomhelst!

… det verkar nu klart att Jorge Almirón blir Boca Juniors nye tränare. Den f.d. Lanús, San Lorenzo och Elche-tränaren sägs presenteras under måndagen (10 april). Spontant känns det som ett ganska tråkigt namn för Boca, utan att vara allt för negativ. Lite mellanmjölkskänsla är det dock och man kan faktiskt undra om dragningskraften runt storklubben börjar att avta? Tata Martino var klubbens huvudspår, men han tackade nej. Kanske är de uppenbara samarbetsproblem, som majoriteten av de senaste tränaren har haft, med vicepresidenten Riquelme något som också stökar till det?

… den f.d. presidenten i Argentina, Mauricio Macri, har bekräftat att han kommer att ställa upp i nästa presidentval för Boca Juniors. Han säger sig vara bekymrad över den personlighetskult som skapats runt Riquelme. Macri har varit president tidigare för Boca Juniors och var storklubbens starke man under halva 90-talet och ända fram till 2008. Macri är sannerligen en politiker ut i fingerspetsarna, men frågan är om valet att kritisera den väldigt uppskattade Riquelme, åtminstone bland supportrarna, är rätt väg att gå för att vinna röster?

… gårdagens derby mellan Chacarita Juniors och Atlanta, i Primera Nacional, slutade oavgjort (1-1) efter ett sent kvitteringsmål ifrån gästernas sida. Annars var Chaca det bättre laget och känsla hos de bör vara att de tappade chansen att göra ett litet ryck i toppen av sin zon.

… Racings förlust borta mot Gimnasia (med 3-1) var ett hårt slag för Fernando Gagos manskap som inte riktigt verkar hitta någon kontinuitet i sina resultat just nu. Gimnasia var betydligt mer effektiva och utvisningen på Racings Gabriel Rojas, efter att han klumpigt dragit på sig två gula kort, förändrade matchens förutsättningar drastiskt.