Dags för det historiska derbyt ”Clásico de Villa Crespo” i Primera Nacional

Ikväll spelas ett klassiskt – och väldigt infekterat derby mellan Chacarita Juniors och Atlanta i Primera Nacional. Åren har bjudit på klassiska fajter, plågsamma bottenstrider, uppflyttningskrig och förkastliga rasistiska inslag.

Detta är faktiskt ett av de mer klassiska derbyna i hela Argentina och kanske rent av ett av de mer speciella? Chacarita Juniors och Atlanta har sannerligen en säregen historia som under många år, bokstavligt talat, löpte parallellt med varandra.

Klubbarna grundades 1904, respektive 1906. Chacarita grundades av ett gäng ungdomar i en byggnad som tillhörde socialistpartiet i Argentina. De tog sitt namn ifrån området Chacarita, i Buenos Aires, men ironiskt nog har de, i princip, aldrig spelat i detta område under sin långa existens.

Atlanta å sin sida grundades i området Montserrat, i Buenos Aires, och teorin kring deras val av klubbnamn är omdiskuterat. En del källor hänvisar till att namnet Atlanta skulle ha varit en subtil hyllning till offren i en jordbävningen som nyligen hade skett, vid den här tidpunkten, i den amerikanska staden med samma namn. En annan teori är att namnet ska ha tagits ifrån en båt som lade till i Buenos Aires hamn och som hette Atlanta.

Hursomhelst slog de båda klubbarna sig ner i Villa Crespo och snart skulle de också komma att bli grannar – bokstavligt talat. Såväl Atlanta, som Chacarita, hyrde nämligen samma landremsa där de också konstruerade sina träläktare. Faktum är att de båda hemmaplanerna låg så pass nära att under mer än tjugo års tid delade de båda lagens respektive huvudläktare samma brandvägg mellan varandra.

Till en början fanns det kanske lite kamratskap mellan de båda. Anledningen till att de delade på marken hade ju, trots allt, att göra med att de var angelägna om att bara behöva betala hälften av hyreskostnaderna.

Det första mötet mellan lagen spelades den 13 november 1927 och vanns av Chacarita Juniors med 2-0. Faktum är att det dröjde ända till 1930 innan Atlanta lyckades bärga sin första seger i derbyt. Genom årens lopp är det också Chacarita som har en ganska klar plusstatistik på sina ärkerivaler. På 137 möten har Los Funebreros vunnit femtioåtta derbyn medan Atlanta bara har mäktat med trettiosex.

Under åren då lagens hemmaplaner låg vägg i vägg med varandra spelade båda lagen i Primera Division. 1944 skedde någonting som skulle komma att spä på rivaliteten ännu mer. Chacarita Juniors hade enorma ekonomiska problem, vid den här tidpunkten, och när de tänkte att de skulle försöka omförhandla sitt hyreskontrakt fick de reda på Atlanta köpt hela landremsan och därmed lämnat sina tidigare grannar utan något hem. Detta tvingade Chacarita att lämna Villa Crespo och i stället slå sig ner i området San Martín i Buenos Aires.

Att Atlanta, som nu hade köpt hela området, valde att bygga det som senare skulle komma att heta Estadio Don León Kolbowsky minskade såklart inte bitterheten bland Chacaritas anhängare som, bokstavligt talat, hade blivit utslängda ifrån sitt eget hem. Lyckligtvis för deras vidkommande blev flytten till San Martín lyckad. Klubben byggde en ny hemmaplan, som invigdes redan 1945, och flytten till San Martín renderade också i att antalet medlemmar – och supportrar ökade i föreningen. Knappt tjugofem år senare skulle också Chacarita Juniors – något överraskande – vinna den argentinska ligan med sitt historiska lag 1969.

Derbyna har fortsatt att rulla genom åren och rivaliteten har vässats till allteftersom. Mellan 1959 och 1968 var Atlantas president en karismatisk herre ifrån området vid namn León Kolbowsky – samme man vars namn senare skulle pryda klubbens hemmaplan. Han var en skicklig företagsman som hade jobbat sig uppåt i finanshierarkin.

Kolbowsky var av judisk börd och Atlanta blev ganska snabbt, redan under inledningen av sin existens, förknippad med den judiska befolkningen i huvudstaden. Faktum var nämligen att den största delen av de judiska emigranterna, ifrån främst östeuropa, hade slagit sig ner i just Villa Crespo när de anlände till Argentina under inledningen på 1900-talet. Här bodde faktiskt den största judiska befolkningen i hela Argentina och föreningen Atlanta blev deras naturliga samlingspunkt.

Under årens lopp har anhängare, spelare och folk som representerat Atlanta utsatts frekvent för avskyvärd antisemitism. Delar av Chacarita Juniors supporterskara har varit en av de mer drivande bakom just detta. Så sent som 2012 sjöng anhängare ifrån Chacarita följande ramsa i samband med ett derby mot Atlanta.

”Ahí viene Chaca por el callejón (här kommer Chaca genom gränden)
Matando judíos para hacer jabón (de dödar judar för att göra tvål av dem)”.

Dessa avskyvärda ramsor har beklagligt nog gått ostraffade i många år, men det argentinska fotbollsförbundet dåvarande president, Julio Grondona, lovande en förändring kring detta. Efter matchen 2012 markerade förbundet stenhårt mot dessa sånger och poängterade att det rådde nollprocentig tolerans gentemot alla rasistiska tillmällen under landets fotbollsmatcher.

Chacarita Juniors har p.g.a. dessa avskyvärda ramsor blivit en ganska hatad förening, rent allmänt, i hela Argentina. Det finns få andra föreningar vars supportrar har något som helst till övers för Chacas anhängare, eller för den delen föreningen i stort. ”Todos odian Chaca” (alla hatar Chaca) är ett ganska vanligt talesätt i argentinska fotbollskretsar. Framförallt runt huvudstaden.

I sextio år spelade Chacarita Juniors på sin gamla hemmaarena i San Martín, men till sist bestämde de sig för att bygga om arenan i betong 2005. Den gamla var nämligen fortfarande konstruerad – och aldrig tidigare ombyggd, av genomgående nergågna träläktare. Precis som det mesta i Argentina tog emellertid ombyggnationen tid och den nyrenoverade arenan stod inte klar förrän 2011.

Under de senaste årtiondena har Clásico de Villa Crespo uteslutande spelats i de lägre divisionerna av det argentinska seriesystemet. Chacarita har visserligen varit uppe i Primera Division några gånger,  under 00-talet, men Atlanta gjorde sin senaste säsong i landets högsta division så lång tillbaka som 1984.

Ikväll är det dags för ett nytt kapitel när lagen möts i Primera Nacional med avspark 22:00, svensk tid. Chacarita Juniors har fördel av hemmaplan i afton och är också det laget, av de båda, som inlett årets säsong klart bäst. Men nuvarande form har inte alltid störst betydelse i den här typen av matcher. Det har trots allt historien visat oss många gånger.