Fredagskrönikan: Söndagens derby i Rosario kan bli en vattendelare

Söndagens derby i Rosario kommer att bli mellan två lag som just nu befinner sig på olika platser i tabellen, men som båda har samma fokus på att vinna derbyt.

Clásico Rosarino brukar definieras som ett av de mer passionerade derbyna i hela Sydamerika. Staden Rosario är dividerat närmast rakt av på mitten och det finns få invånare, i staden, som inte supportrar något av Central eller Newell’s.

Kanske är det just detta som gör derbyt så pass speciellt?

Lagen anländer till söndagens match med olika formkurvor i bagaget. Inför säsongen trodde jag mer på Newell’s än vad jag gjorde på Central, men de första nio omgångarna har bevisat att jag trodde fel.

Russo har nämligen fått ordning på Central som just nu parkerar på en imponerande fjärdeplats i tabellen. Förväntningarna var höga på Gabriel Heinze och hans Newell’s, men hittills har de inte riktigt levt upp till dessa. Förra helgen fick Newell’s se sig besegrade av Estudiantes,  med klara 3-0 på bortaplan, och avståndet upp till River Plate på förstaplatsen har redan växt till sju poäng.

För några dagar sedan besegrade visserligen Heinzes manskap Audax Italiano, i Copa Sudamericana, med 1-0 och förhoppningen är att de kommer in till derbyt med åtminstone ett lite starkare självförtroende än efter den föregående helgen.

Derbyt i Rosario brukar inte bli några underhållande matcher sett till spelet nere på planen. Underhållningen står i stället supportrarna och alla runtomkring för. Detta Clásico har så pass många olika lager – och historik, vilket gör det intressant oavsett hur matchen i sig slutar, eller för den delen ser ut. Jag har genomlevt ett antal 0-0-matcher de senaste åren, mellan de här båda lagen, men jag har aldrig någonsin ångrat att jag slog på Tv:n. Det lär jag inte göra på söndag heller.

Om man ska ställa de båda lagen mot varandra, rent fotbollsfilosofiskt just nu, skulle man kunna klassificera Heinzes Newell’s som ett mer spelande – och uttrycktsfullt lag medan Central, hittills, har varit ett mer organiserat – och effektivt lag så här långt in på säsongen.

Newell’s har fördelen av att spela söndagens derby på hemmaplan och med tanke på att bortasupportrar alltjämt är uteslutet, i Argentina (bortsett ifrån några fåtal undantag), är detta såklart en gigantisk fördel. Eller rättare sagt borde det vara detta, men faktum är att Newell’s inte har vunnit hemma mot sina ärkerivaler sedan 2008. Central däremot har vunnit fyra gångar under de här åren och resten har slutat oavgjort. Utgångstipset till helgens drabbning är därför målsnålt och oavgjort. Kanske en 1-0-seger för gästerna skulle kunna ske?

Det finns några spelare att hålla ett extra öga på. Centrals 19-årige anfallare Alejo Véliz avgjorde förra helgens möte med Gimnasia när han smällde dit två fina mål. Han är sannerligen en potentiell derbyhjälte för sitt Central. Faktum är också att han vet mycket väl vad som väntar på söndag – och hur man avgör ett Clásico mot Newell’s. I förra årets derby vann Central med 1-0, på hemmaplan, och segermålskytten var ingen mindre än Alejo Véliz. Blir det en repris på söndag? Jag skulle inte bli förvånad.

Oavsett vad måste man konstatera att segraren på söndag kommer att få en boost framåt. Förloraren däremot riskerar att sjunka ihop. På många sätt och vis brukar den här typen av matcher att bli en vattendelare som kan definiera en hel säsong. Samma sak kan ske igen på söndag.

***

Veckans…

Citat: ”Derbyt i Rosario är det mest passionerade i hela världen” – Centrals 36-årige målvakt, Jorge Broun, var inte sen att hylla det stundande derbyt redan dagarna innan matchen.

”Helgens måste”: Förutom derbyt i Rosario (avspark 21:30 på söndag) ska det bli intressant att kolla på Independiente mot Estudiantes strax innan (avspark 19:00). Men jag vill framförallt slå ett slag för derbyt i andradivisionen, under lördagskvällen (22:00), mellan Chacarita Juniors och Atlanta. Detta är ett klassiskt derby som har en väldigt infekterad historik. Annars välkomnar vi såklart att det börjar bli tidigare avsparkstider i Argentina i takt med att landet, just nu, kryper mot hösten – och vintern. Detta gör att fler matcher kan beskådas utan att vi behöver kompromissa med nattsömnen. Det tackar vi för!

Citat nummer två: ”Detta lag har ett överflöd av pungkulor och hjärtan” – Newell’s matchvinnare mot Audax Italiano, Brian Aguirre, hyllade sitt lag efteråt.

(Brist på) Tränarrekrytering: Enligt flera uppgifter skulle Boca Juniors presentera sin nye tränare senast under fredagen. När detta skrivs på fredagskvällen har ännu ingen tränare presenterats och det finns heller ingenting som tyder på att detta kommer att ske innan helgen. Boca fick bara med sig 0-0 ifrån premiären av Copa Libertadores, borta mot venezuelanska Monagas, och detta, i kombination med kräftgången i ligaspelet, gör att det kokar onekligen bakom storklubbens väggar.