Fredagskrönikan: I helgen blir det ett ohälsosamt frossande i de lägre divisionerna

Det är dags för undertecknad, under den kommande helgen, att dyka ner i den förlovade världen av de lägre divisionerna i det argentinska seriesystemet.

”You need som badness, to appreciate the goodness.” Orden kommer ifrån en personlig favorit vid namn Karl Pilkington och även fast han långtifrån är någon av historiens största filosofer, finns det ändå en poäng i hans ord.

När det kommer till fotbollen gäller egentligen samma sak. Man får inte låsa sig enbart vid toppfotbollen – och då pratar jag inte bara om Champions League och annat menlös dravel – nej jag tänker kanske främst på att följer man en högstaliga, i ett specifikt land, då går man miste om mycket ifall man inte också har koll på, åtminstone, några av de lägre divisionerna.

Ser du allsvenskan, varför inte kolla på superettan också? I mitt fall handlar det också om de lägre divisionerna av det argentinska seriesystem och ska jag vara ärlig har jag svårt att slita mig ifrån dem. Visst, det kan vara bekvämt att slå på en match i högstadivisionen, man vet vad man får, på sätt och vis är det så i alla fall, men de lägre divisionerna bjuder på något mer jordnära. Det är som att få kontakt med rötterna i gräsmatta, med korvkioskgubben (eller i Argentinas fall – mannen som säljer choripan) och den där riktiga känslan av fotbollen.

Under veckan som varit har min törst efter gärdsgårdsfotboll växt allt starkare och onsdagens möte mellan Lamadrid och Deportivo Español, i Primera C, stillade inte min törst utan gjorde den ännu mer intensiv. Det ska visserligen sägas att jag, mer eller mindre, alltid är törstig (konstant torr fläck i halsen) men det är en helt annan diskussion. Efter nämnda match, som f.ö. visades på youtubekanalen med det underbara namnet ”Furia Española TV” och som dessutom hade reklam för lokala cateringfirmor i pausen, intervjuades spelarna på innerplan med hjälp av walk-talkies. Kan det bli bättre?

När vi nu går in i ett nytt veckoslut, med många saftiga matcher, kan jag inte låta bli att triggas extra mycket av Primera Nacional, B Metropolitana och Primera C. Jag kommer garanterat att se några matcher ifrån högstadivisionen också – jag är ju trots allt bara människa när allt kommer omkring – men just nu lockar Ferro, Almirante Brown och Colegiales mer än Colón, Independiente och Platense.

Så i helgen gör jag min förbannad plikt och jag tänker genomföra det med glädje och ett uppsluppet humör. Ikväll blir det Ferro mot Deportivo Madryn (23:15), imorgon ser jag (o)rimligt mycket fram emot Almirante Browb mot Flandria (19:30), lite senare under lördagen Nueva Chicago mot Agropecuario (20:00) och avslutningsvis ett formstarkt Chacarita Juniors mot CA Mitre (23:30). Betänk då att jag inte ens nämnt toppmötet mellan Quilmes och Estudiantes de Caseros (01:35). Jisses vilken helg vi har framför oss!

Nu kanske det lät inledningsvis, med Karl Pilkingtons citat, som att det skulle vara dåligt med fotboll ifrån de lägre divisionerna. Det är det, såklart, absolut inte. Tvärtom. Jag gillar passionen, den tidigare nämnda grässrotskänslan och visst är det något alldeles underbart med en enkamera-produktion?

***

Veckans…

Citat: ”Det måste ha varit någon riktig ”hijo de puta” som har skrivit detta. Jag har nämligen aldrig sagt de orden” – Pipo Gorosito tog till twitter efter att han, enligt honom själv, ha blivit felciterad av en journalist.

”Helgens måste”: Det finns många spännande matcher att lyfta fram, men jag är extremt pepp på att se Almirante Brown mot Flandria, på lördag (19:30), i Primera Nacional. Sedan måste jag såklart lyfta fram Estudiantes mot Gimnasia på söndag i Liga Profesional. La Plata-derby och två låg som inlett säsongen högst tveksamt. Jag håller dock Estudiantes som klara favoriter. De har bytt tränare, vann förra helgen och det känns som att de snart måste få utdelning på sin fina trupp. Gimnasia däremot är ett haveri. Avspark på söndag klockan 20:30.

Uttåg: Huracán misslyckades, under gårdagen, med att ta sig till Copa Libertadores efter att ha förlorat i kvalspelet mot peruanska Sporting Cristal. Det första mötet hade slutat mållöst i Argentina och gårdagens match vanns av Cristal efter ett sent avgörande i den 97:e spelminuten.