Halcones y Palomas: San Lorenzo, River Plate, Chacarita Juniors, Midland och inledningen på Torneo Federal A

Ett något försenat Halcones y Palomas tar en snabb titt på förra helgens matcher, i det argentinska seriesystemet, samt onsdagens extra omgång i Primera C.

Vi har nu spelat sju omgångar av Liga Profesional 2023 och även om det fortsatt är väldigt jämt, börjar man så smått att ana vissa tendenser.

Halcones.
Två stycken lag gjorde extra bra ifrån sig under den föregående helgen. Ett av dessa var San Lorenzo som nu är ensamma serieledare efter att ha besegrat Gimnasia med 4-0. Rubén Darío Insúas manskap har gått rent på hemmaplan, under 2023, och helgens seger över Gimnasia var ett ordentligt styrkebesked. Andrés Vombergar briljerade ihop med Adam Bareiro på topp och under slutskedet av matchen sjöng hemmasupportrarna om att laget skulle bli mästare – något som dock tränaren Insúa själv valde att tona ner en aning efteråt.

Det andra laget som gjorde riktigt bra ifrån sig, under den föregående helgen, var River Plate som krossade Godoy Cruz med klara 3-0 hemma på Estadio Monumental i Buenos Aires. Lucas Beltrán sken i kapp med strålkastarljuset och var planens tveklöst bäste spelare. Segern innebär att River skuggar en poäng bakom San Lorenzo i tabellen och placerar sig således på en andraplats. Helgens trepoängare var också storklubbens tredje raka seger – cupen inräknad – och efter den nesliga fadäsen mot Arsenal har laget, med andra ord, studsat tillbaka ordentligt.

Palomas.
Boca Juniors 0-1-förlust mot jumbon Banfield var inget annat än en mindre katastrof. Storklubben har inlett årets säsong högst tveksamt och rent spelmässigt har det varit väldigt få ljusglimtar så här långt för Hugo Ibarras manskap. Tränaren har, just nu, väldigt svårt att hitta ett fungerande anfallsspel och Boca har faktiskt gått mållösa i de två senaste omgångarna. Det kanske inte låter särskilt mycket, men för en förening som Boca Juniors är detta inte acceptabelt.

Under Palomas-fliken kommer jag även att lägga till hur blek den föregående omgången var rent generellt sett. Sju av de fjorton matcherna i omgången slutade 1-1 och ytterligare en slutade mållöst (Belgrano-Lanús). Vi bjöds egentligen bara på två riktiga topprestationer och ett stort bottennapp.

***

I Primera Nacional stack segrarna för Aldosivi (3-1 hemma mot CA Mitre) och Tristán Suárez (3-1 borta mot Independiente Rivadavia) ut lite extra. Aldosivi har blandat och gett under inledningen på säsongen och topparna är lika höga som dalarna är djupa. För Tristán Suárez vidkommande var detta deras första seger för säsongen och därför, såklart, otroligt välkommet.

Vad vi i övrigt kan konstatera var att både Quilmes och Estudiantes de Caseros – de två suveräna lagen hittills – inkasserade sina första förluster under helgen som var. Quilmes föll mot Brown Adrogue efter att försvaret stått och sovit vid en frispark – som måhända var feldömd – men icke desto mindre innebar förlust med 1-0. Estudiantes å sin sida föll mot Gimnasia Jujuy, med 1-2, på hemmaplan.

Jag vill också lyfta fram Chacarita Juniors som jag inte har nämnt särskilt mycket, under inledningen på säsongen, men som har imponerat på mig – och inlett otroligt formstarkt. Laget är faktiskt obesegrade så här långt och skuggar en poäng bakom Estudiantes och Quilmes i Zon 2.

Slutligen ska vi även hinna med att nämna två intressanta spelare som, visserligen båda två hunnit komma upp i åren, men som båda två har varit aktuella för spel i Sverige. Miltón Céliz i Deportivo Riestra har funnits på Östers radar medan San Martín de Tucumáns Emanuel Dening ryktades till Hammarby för några år sedan. Båda två har gjort tre mål vardera så här långt och känns inspirerade.

***

I Primera B Metropolitana fanns det inte särskilt mycket att notera ifrån den föregående omgången. Colegiales tog en tung seger borta mot Justos José de Urquiza – en av två klubbar i Argentina som är döpta efter den ikoniska generalen. Colegiales vann med 2-1 efter att Maximiliano Coronel avgjort i slutskedet av matchen.

Argentino de Merlo besegrade jumbon Fénix med 2-0 och gick upp på en ensam andraplats. Samtidigt spelade Dock Sud och Villa San Carlos en väldigt underhållande 3–3-match i utkanterna av Buenos Aires.

***

Torneo Federal A drog i gång under den föregående helgen. Detta är den andra tredjedivisionen i Argentina, ihop med B Metropolitana, men där lagen är hemmahörande i inlandet och utanför Buenos Aires gränser.

Detta är en stökig division där formatet är upplagt med fyra grupper, med nio lag i varje, och där de fyra bästa – i varje grupp – går vidare till ett slutspel. Premiären bjöd på segrar för Cipolletti, Ciudad Bolivar, Ferro General Pico, Huracán Las Heras, Biblioteca Atenas, Sportivo Belgrano, Douglas Haig, Sarmiento Resistencia, Antoniana och Formosa.

***

I Primera C fick vi beskåda såväl förra helgens omgång som ytterligare en under onsdagskvällen. Bäst gick det för Midland som vann båda sina matcher och klättrade upp på en tredjeplats i tabellen.

Vidare genomförde Deportivo Español en väldigt fin match borta mot General Lamadrid, under onsdagskvällen, och vann med klara 2-0.

Claypole är alltjämt serieledare, men målskyttet har knakat i fogarna under de senaste omgångarna och laget har bara mäktat med ett mål på de senaste tre matcherna.