Fredagskrönikan: Reteguis uttagning till det italienska landslaget innebär välförtjänt kritik gentemot Boca Juniors klubbledning

Tigres anfallare Mateo Retegui togs häromdagen ut i Roberto Mancinis trupp till det italienska landslaget. Denna uttagning ställer onekligen frågor till Boca Juniors klubbledning som nu får utstå välförtjänt – och stenhård kritik.

Det slog ner nästan som en bomb häromdagen när Roberto Mancini tog ut Tigres målspruta Mateo Retegui i den italienska landslagstruppen. Anfallaren, som har både argentinskt – och italienskt pass, har ännu inte gjort någon A-landskamp för något landslag. Men eftersom Lionel Scaloni uppenbarligen inte har honom i sina tankar, var det någonstans naturligt att Italien låg närmare till hands. Även om det nog var få som trodde att Mancini, i slutändan, skulle ta ut honom.

Retegui har varit strålande de senaste två säsonger och vann, som bekant, skytteligan ifjol med sitt Tigre på nitton gjorda mål. Det var nog många som trodde att Boca Juniors, klubben han är utlånad ifrån, skulle plocka hem honom under uppehållet, men så blev inte fallet.

Att detta har varit ett samtalsämne bland klubbens supportrar är knappast någon nyhet. Med tanke på att Darío Benedettos insatser, stundtals, har varit svajiga på sistone och dessutom har han visat sig både vara skadebenägen, samt haft problem med att tygla sitt humör, har många undrat varför inte Retegui fick chansen i storklubben. Ännu mer obegripligt blev det när Boca, på den sista dagen av transferfönstret, i närmast panikartade former lånade in anfallaren Miguel Merentiel ifrån Palmeiras.

När nu Retegui tagits ut i den italienska landslagstruppen har knappast supportrarnas kritik gentemot klubbledningen minskat och detta är såklart fullt förståeligt. Personligen har jag väldigt svårt att begripa hur tankegångarna gick i vintras (somras i Argentina) när chansen fanns att plocka hem Retegui ifrån Tigre. Det sägs att Boca glömde bort datumet för att plocka hem honom – det fanns nämligen en deadline annars skulle lånet förlängas med ytterligare ett år, vilket nu också blev resultatet. Dock vill jag innerligt tro att detta rykte inte stämmer.

Att Boca inte riktigt har fått snurr på anfallsspelet, så här långt in på säsongen, gör givetvis inte saken bättre på något sätt. Nicolás Orsini inledde säsongen i rollen som lagets centrale anfallare, men detta gick, milt sagt, inget vidare eftersom Orsini numera är lika iskall framför målet som den sibiriska vintern. Därefter fick Merentiel chansen och med tanke på att han är ny i klubben har han gjort det helt okej, men inte mer än så. Benedetto var avstängd i de första fem omgångarna av ligaspelet, men gjorde sedan ett hattrick i Supercupen mot Patronato. Därefter blev han mållös – och var ganska osnylig mot Defensa y Justicia i ligans sjätte omgång.

Samtidigt har Retegui inlett säsongen starkt med sitt Tigre. Även om laget har blandat och gett har anfallaren gjort sex mål, på lika många omgångar, och toppar därmed skytteligan. Att Retegui nu tagits ut i Mancinis landslagstrupp är något som jag unnar honom enormt mycket. Detta har han sannerligen förtjänat efter de senaste säsongerna. Om han sedan får spela eller inte återstår att se, men uttagningen i sig är ytterligare en plump i Boca Juniors klubblednings protokoll.

***

Veckans…

Citat: ”En personlighet som Gallardo, som hade vunnit massvis med titlar, kände aldrig att han satt på en tron över alla andra där de skulle visa honom massvis med respekt” – Lanús tränare, Frank Kudelka, var irriterad på Rivers tränare, Martín Demichelis, som hade gnällt över att Kudelka inte hade hälsat på honom varken innan – eller efter matchen. Förklaringen var den att Kudelka inte såg honom innan matchen eftersom Demichelis kom in sent, och efteråt var det omöjligt eftersom Kudelka var utvisad.

”Helgens måste”: Det ska bli väldigt intressant att se toppmötet mellan Defensa y Justicia och Talleres, under lördagskvällen, i Florencio Varela. Gästerna behöver studsa tillbaka efter förra veckans, något överraskande, förlust hemma mot Vélez Sarsfield. Avspark 23:15.

Cupavancemang: Chaco For Ever tog sig vidare i Copa Argentina efter att ha besegrat Sarmiento, efter straffar, i Santa Fe. Även River Plate gick vidare efter att ha avfärdat Racing de Córdoba med klara 3-0.