Halcones y Palomas: Jämnt i toppen, oavgjort i derbyt, Quilmes, Estudiantes de Caseros och San Martín Burzaco

Ännu en vecka har fortskridit i Argentina och därför kommer här en längre summering kring vad som skett i de olika divisionerna av det argentinska seriesystemet.

Sex omgångar har spelats av Liga Profesional och det skulle vara en kraftig överdrift att säga att något enstaka lag, just nu, sticker ut extremt mycket mer än något annat. Det är nämligen kusligt jämt i toppen av tabellen och faktum är att det enbart skiljer tre poäng mellan de dubbla serieledarna Defensa y Justicia, och San Lorenzo, och det tiondeplacerade laget Rosario Central.

Halcones.
Vi får någonstans inleda med serieledarna Defensa y Justicia då de har inlett året säsong på ett väldigt bra sätt. Helgens mållösa möte med Boca Juniors, på La Bombonera, var ingen typisk 0-0-match. Defensa skulle mycket väl ha kunnat få med sig samtliga tre poäng, men Bocas målvakt, Sergio Romero, var stundtals briljant mellan stolparna. Poängen innebar dock ändå att Defensa går upp i delad serieledning med San Lorenzo på tretton inspelade poäng av arton möjliga.

Helgens derby mellan Huracán och San Lorenzo slutade oavgjort och det var också detta som jag förutspådde på förhand. Känslan var dock att Huracán var något bättre än sina ärkerivaler, men att de hade svårt att få till den där sista lilla detaljen vilken skulle ha inneburit ett segermål. San Lorenzo visade återigen hur svårslagna de är och försvarsspelet var, över lag, nästan helt klanderfritt. Poängen var inte dålig för något av lagen som både alltjämt är med i toppen av tabellen.

Sarmientos fina 4-1-seger hemma mot Rosario Central var både imponerande – och lite överraskande. Framför allt med tanke på hur matchen inleddes där gästerna tog ledningen genom Gino Infantino. En utvisning på Kevin Ortiz förändrade dock hela matchbilden och Sarmiento kunde dra nytta av sitt numerära övertag. Målen började emellertid inte att trilla in, för hemmalaget, förrän under de sista tjugo minuterna, men då kom de i stället i en väldigt snabb följd. Javier Toledo kvitterade innan Lisandro López fixade ledningen. Lucas Melano fyllde sedan på till 3-1 innan samme Melano passade fram till tidigare nämnda López, som fastställde slutresultatet till 4-1.

River Plate tog tre viktiga poäng borta mot Lanús efter att José Paradela och Lucas Beltrán stått för målen. Storklubben kom till helgens möte med ett lite naggat självförtroende, efter förra omgångens förlust mot Arsenal, på hemmaplan. Insatsen mot Lanús var betydligt bättre och de tre poängen var välkomna för Martín Demichelis manskap.

Palomas.
Racing gjorde en ruskigt usel insats borta mot Godoy Cruz, i Mendoza, och inkasserade säsongens andra förlust. Det var förmodligen inte endbart förlusten i sig som bekymrade huvudtränaren Fernando Gago, utan på sättet som Racing genomförde matchen. Sanningen var nämligen den att laget inte var i närheten av att få med sig några poäng och hade det velat sig riktigt illa hade faktiskt förlustsiffrorna kunnat bli betydligt större än vad de i slutändan blev.

Banfield är ny jumbo i tabellen efter att ha förlorat borta mot Tucumán med 1-0. Javier Sanguinettis manskap har bara skrapat ihop tre poäng hittills den här säsongen och är alltjämt segerlösa. Det är väldigt mycket som inte stämmer för Banfield just nu, men framför allt är det anfallsspelet som är under all kritik. Helgens förlust innebar fjärde raka matchen utan mål framåt, i ligaspelet, för Banfields vidkommande. Det i sig är otroligt alarmerande.

Independiente såg ut att gå en ganska bekväm seger till mötes hemma mot Instituto. Efter dryga halvtimmen ledde nämligen storklubben med 2-0, efter dubbla mål av Martín Cauteruccio, men här någonstans tog det roliga slut. Instituto visade en fin moral samtidigt som Independiente fortsatt är hopplöst usla på att slå vakt kring en ledning. Matchen slutade 2-2 och för femte matchen i följd gick storklubben segerlösa. Det finns inte särskilt mycket att vara munter över, just nu, i Independientes läger.

***

Två lag som trummar på i Primera Nacional är Quilmes och Estudiantes de Caseros. Båda lagen har gått rent så här långt in på säsongen och i helgen kom ytterligare varsin seger. Quilmes krossade Aldosivi på hemmaplan med hela 4-1 och ser otroligt starka ut just nu. Den stora styrkan hos Quilmes är bredden i truppen och två av målen gjordes faktiskt av inhopparen Facundo Castro. Federico Anselmo blev däremot mållös, men vad gjorde det när andra spelare klev fram i hans ställe?

Estudiantes de Caseros avfärdade, i sin tur, Ferro på bortaplan med 2-0. De har fått behålla sin stomme ifrån fjolåret, vilket verkar av allt att döma bära frukt i år. Estudiantes kommer garanterat att bli att räkna med under 2023 och jag skulle inte bli förvånad ifall de lyckas nå den väldigt efterlängtade uppflyttningen till landets högsta division.

Patronato krossade Alvarado med 6-0 under måndagskvällen. Detta var faktiskt Paranáklubbens, som blev nedflyttade ifrån Liga Profesional under fjolåret, första riktigt bra insats den här säsongen. Patronato har haft svårt, under inledningen på året, att finna sig till rätta i sin nya tillvaro och kanske kan måndagens storseger generera ringar på vattnet?

***

I Primera B Metropolitana åkte San Miguel på sitt första poängtapp för säsongen när laget bara fick 0-0 hemma mot Acassuso. San Miguel, som inlett säsongen starkt, kom inte igenom gästernas solida försvarsmur och fick således nöja sig med en poäng.

Vidare besegrade Dock Sud Colegiales på bortaplan med 1-0, vilket skickade dem upp på en andraplats i tabellen. Segern var ytterst välförtjänt och faktum är att gästerna hade kunnat vinna med en betydligt större segermarginal.

***

Suveräna Claypole åkte på säsongens första förlust i Primera C när Laferrere visade sig var på tok för svåra på bortaplan. Segersiffrorna skrevs till 1-0 efter att Nicolás Moreno gjort matchens enda mål.

Claypole är dock alltjämt serieledare, men San Martín Burzaco flåsar de en aning i hasorna. De besegrade nämligen, i sin tur, Sportivo Italiano med 2-1 och knep därigenom sin tredje raka seger. Burzaco var inte alls särskilt bra under fjolåret, men verkar ha fått ihop ett slagkraftigare lag i år och känslan är att de kan bli en outsider i uppflyttningsracet.

Deportivo Español då? De föll borta mot Excursionistas, med 1-0, och har nu bara vunnit en av sina fyra senaste matcher. Formen känns ytterst tveksam för Españols vidkommande och härnäst väntar ovannämnda Burzaco. Det kommer sannerligen att bli en utmaning.