Fredagskrönikan: Söndagens derby utspelas mellan två formstarka lag

På söndag spelas ett väldigt intressant derby mellan två oerhört formstarka lag när Huracán och San Lorenzo drabbar samman på Estadio Tomás Adolfo Ducó.

På väldigt många sätt och vis blir söndagens ”Clásico de barrio” ett annorlunda sådant. Det är nämligen ett bra tag sedan som båda lagen kom till ett derby med vind i seglen och en fin form i bagaget. Men detta är precis vad som kommer att ske på söndag. 

San Lorenzo har inlett säsongen på ett stabilt sätt och har tagit fyra segrar på de inledande fem omgångarna. Detta har renderat i att Rubén Darío Insúas manskap ligger på en delad förstaplats i tabellen och för en gångs skull är tongångarna positiva inom storklubben. Det som utmärker San Lorenzo den här säsongen är det stabila försvarsspelet. På fem omgångar har laget bara släppt in två mål, vilket är minst i hela serien. Laget är starka i omställningsspelet och har fått igång anfallaren Andrés Vombergar på ett fint sätt.

Huracán har också inlett årets säsongen på ett lovande sätt. El Globo, som tränas av Diego Dabove, är obesegrade i årets ligaspel efter att ha vunnit tre matcher och kryssat två. Till skillnad ifrån San Lorenzo är det anfallsspelet som främst har varit utmärkande för Huracán så här långt in på 2023. Laget har gjort dubbelt så många mål som sina ärkerivaler – tio stycken – och har redan vid två tillfällen gjort fler än tre mål i en och samma match.

Offensiven utgörs av flera skickliga spelare, men främst är det anfallarna Nicolás Cordero och Matías Cóccaro som har utmärkt sig. Även Gabriel Gudiño har inlett säsongen på ett bra sätt, ifrån sin mittfältsposition, och har fått smeknamnet Gudiñho av några supportrar.

Förutom att ägna sig åt ligaspelet har Huracán redan hunnit med kvalspel till Copa Libertadores. De är det enda laget ifrån Argentina som ska kvala in till årets turnering – övriga går direkt till gruppspelet – och under veckan som var spelades returmötet mot uruguayanska Boston River på hemmaplan. Huracán vann med 1-0, vilket också var det sammanlagda resultatet och därmed gick de vidare till nästa runda. Anfallaren Cóccaro kommer att vara i blickfånget på söndag och är förhoppningsfull inför helgens derby.

”Vi njuter av stunden just nu och fokuserar på helgens derby. Det är en match som definierar året. För oss var den första uppgiften (under veckan) att ta oss vidare i kvalspelet. Nu är fokus på att vinna söndagens derby.”

Även hos San Lorenzo är tongångarna positiva inför söndagens drabbning. Tränaren Insúa andades optimism i sina uttalanden tidigare i veckan.

”Vi kommer till helgens derby på ett mycket bra sätt och går in för att vinna matchen. Vårt lag kommer garanterat att vara redo för omständigheterna på söndag.”

Personligen tror jag att mötet har alla möjligheter i världen till att bli ett sevärt sådant. Det känns emellertid högst osannolikt att vi kommer att få bli bjudna på någon extravagant målfest. Förutom att San Lorenzo, som sagt, är ett målsnålt lag i år får man, bortsett ifrån derbyt 2021, gå tillbaka nästan sju år i tiden för att hitta ett Clásico de barrio som innehållit mer än två mål.

Mest troligt kommer Huracán att vara det spelförande laget medan San Lorenzo hoppas på att såra de i omställningsspelet. Frågan är om El Globo kommer lyckas att bryta ner sina ärkerivaler eller om vi får beskåda ett tajt och målsnålt derby. Min gissning blir att helgens möte kommer att sluta oavgjort – 1-1 eller 0-0. Detta är nämligen också två resultat som jag tror att båda lagen kan vara tämligen nöjda med inför fortsättningen på säsongen.

Det finns en rad intressanta spelare att hålla ögonen på och de flesta har jag redan nämnt i denna krönikan. På söndag, en timme efter midnatt (matchen har avspark 23:15), får vi veta vem som är bäst i de södra delarna av Buenos Aires. Det ska bli otroligt intressant att få beskåda helgens derby och det faktum att båda lagen är formstarka gör det hela ännu mer spännande.

***

Veckans…

Citat: ”Ibland säger en kompis till mig, på skoj, att jag är en supporter förklädd till tränare i San Lorenzo” – Rubén Darío Insúa pratade skämtsamt om sitt jobb som storklubbens huvudtränare.

”Helgens måste”: Förutom söndagens derby ser jag även fram emot lördagens möte mellan Lanús och River Plate. Los Millonarios är hårt pressade efter förra helgens chockförlust, hemma mot Arsenal, samtidigt som Lanús vill studsa tillbaka efter fadäsen mot Racing på bortaplan.

Tränarbyte: Vélez Sarsfield valde att sparka Alexander Medina efter förra helgens förlust mot Boca Juniors på hemmaplan. Av allt att döma kommer en gammal bekanting, i Ricardo Gareca, att ta över rodret. Den hårfagre tränaren kommer närmast ifrån att ha varit förbundskapten för det peruanska landslaget, men Gareca har faktiskt en gedigen historia tillsammans med Vélez. Som spelare tillhörde han klubben mellan 1989 och 1992 och senare skördade han stora framgångar som tränare mellan 2009 och 2013. Under de här säsongerna vann Gareca ligan tre gånger tillsammans med Vélez. Av förklarliga anledningar är han därför enormt populär bland klubbens supportrar. Garecas pappa var också en hängiven anhängare till klubben och någon som följde laget slaviskt under sin livstid.

Hattrick: Darío Benedetto gjorde tre mål för sitt Boca Juniors när Patronato besegrades i Supercupen häromdagen. Anfallaren har varit avstängd, under inledningen av säsongen, men är nu tillbaka igen och på måndag väntas han återigen vara med i startelvan när storklubben ställs mot Defensa y Justicia hemma på La Bombonera.