Halcones y Palomas: Talleres, Defensa y Justicia, San Lorenzo, Federico Anselmo och fenomenala Claypole

Under den föregående helgen gick fyra lag upp på samma poäng i tabelltoppen av Liga Profesional. Samtidigt fanns det en hel del godbitar att hämta ifrån de lägre divisionerna.

Omgångarna rullar på i Argentina och det gäller för lagen att hänga med ifall de vill vara med i toppen av tabellen. När den här omgången summerades kunde vi konstatera att fyra lag ligger i toppen, på tolv inspelade poäng, efter fem spelade omgångar.

Halcones.
Talleres är seriens formstarkaste lag just nu och i helgen tog de sin fjärde raka seger när Platense besegrades på bortaplan med 4-2. Michael Santos var matchens stora förgrundsfigur med sina dubbla mål och lika många assister. Därutöver var även Francisco Pizzini, ännu en gång, otroligt nyttig i det offensiva spelet. Känslan är att Talleres kommer att vara med länge i toppen av tabellen den här säsongen. Tränare Javier Gandolfi har något otroligt spännande på gång och när lagets offensiv klickar är det få lag som hänger med i svängarna.

Efter förlusten i premiären mot Huracán har Defensa y Justicia radat upp segrarna och – precis som Talleres – har de vunnit fyra raka matcher nu. Under den föregående helgen krossades Atlético Tucumán på hemmaplan med 3-0 och Defensa är ett av de lagen som toppar tabellen. Den stora förgrundsfiguren mot Tucumán var anfallaren Nicolás Fernández som gjorde såväl mål – som assist. Dessutom har David Barbona inlett säsongen på ett exemplariskt sätt och stod återigen för ett mål framåt.

San Lorenzo seger över Unión, i lördags, var lagets fjärde 1-0-seger för säsongen och den tredje i rak följd. Rubén Darío Insúa har fått ihop laget, så här långt, på ett bra sätt och det som framför allt har utmärkt årets San Lorenzo är den solida defensiven. På fem spelade omgångar har laget faktiskt bara släppt in två mål, vilket är minst i hela serien. Därutöver kan man konstatera att trots att det ”bara” blivit 1-0-segrar så här långt, har dessa inte alltid varit typiska uddamålsvinster. I flera av matcherna hade San Lorenzo kunnat vinna med betydligt större marginal, men de små detaljerna har inte alltid varit på deras sida. Offensivt är det främst Andrés Vombergar och Adam Bareiro som ska stå för målen.

Racing tog sin andra raka seger i helgen när serieledarna Lanús besegrades med 2-1. Efter att ha gått segerlösa under de inledande tre omgångarna har Fernando Gagos manskap börjat få i gång maskineriet. Gonzalo Piovi har varit lagets kanske bästa spelare så här långt in på säsongen och mot Lanús stod försvararen för ett riktigt elegant segermål.

Avslutningsvis måste såklart Arsenals vändning, borta mot River Plate på Estadio Monumental, nämnas lite kort. Detta var f.ö. den första gången någonsin som Arsenal har besegrat River Plate på deras hemmaplan och helgens seger innebar lagets första trepoängare för säsongen. Lautaro Guzmán och Luis Leal hette målskyttarna för Sarandíklubben.

Palomas.
Vi inleder väl där vi slutade Halcones-fliken med River Plates fadäs hemma mot Arsenal. Martín Demichelis har hittills fått en lite problematisk inledning på säsongen – och sitt nya uppdrag som klubbens huvudtränare. Visserligen har River vunnit tre av fem matcher, men här återfinns också förluster mot, på pappret, betydligt svagare motståndare i Belgrano och nämnda Arsenal. Givetvis hänger inte Demichelis löst redan nu, men han har inte råd med hur många bottennapp som helst under en säsong. Dessutom, och kanske det allra mest essentiella, har han ännu inte hittat en tydlig linje i sitt spel. Ser man på River Plates inledande fem omgångar har laget egentligen bara imponerat i premiären mot Central Córdoba. Supportrarna kräver, såklart, betydligt mer än så.

Gimnasia har det verkligen inte lätt den här säsongen och inte blir det bättre när domarna spelar ut sin roll i sammanhanget. Borta mot Barracas Central förtjänade La Plata-klubben att åtminstone få med sig en poäng, men gick ändå i slutändan lottlösa. Cristian Tarragona hade en kvittering inne, men detta mål dömde domaren bort för hands – efter VAR-kontroll – och personligen tycker jag att detta beslut kändes direkt felaktigt. Att Barracas Central därutöver ses, av den breda massan i Argentina, som förbundets – och Chiqui Tapias gullegris gör såklart inte saken bättre.

Fyra poäng på fem omgångar är ett skralt facit så här långt för Gimnasia, men samtidigt ett väntat sådant. Truppen är alldeles för tunn och saknar kvalité. Lyckligtvis kan de luta sig åt fjolårssäsongen och någon dramatisk bottenstrid lär det således inte bli i år, oavsett vad.

Tucumán var ett uppstickarlag ifjol, men har varit direkt bedrövliga så här långt under 2023. Precis som Colón har de bara tagit två poäng på fem matcher och ligger därmed också i botten av tabellen. Helgens fadäs mot Defensa y Justicia var utan tvekan den sämsta matchen hitintills i år, ifrån Tucumáns sida, och tränaren Lucas Pusineri hänger onekligen löst.

***

Quilmes öser på i Primera Nacional och toppar sin zon efter tre spelade omgångar på nio inspelade poäng. Under den föregående helgen kom tre nya friska pinnar in på kontot när Gimnasia Jujuy besegrades på hemmaplan med 2-1. Stor segerorganisatör blev anfallaren Federico Anselmo som stod för båda målen. Quilmes styrka så här långt har utan tvekan varit anfallsspelet och laget snittar nästan tre mål per match. Klubben har varit nära uppflyttning under de senaste säsongerna och kanske är det dags i år att ta klivet upp till landets högsta division.

Den andra zonen toppas av Almirante Brown som visserligen bara fick 0-0 borta mot Guillermo Brown i helgen, men ändå har imponerat så här långt. Bakom Almirante skuggar Agropecuario som studsade tillbaka i helgen och vann mot Defensores de Belgrano med 2-1.

Annars är det väldigt jämt i båda zonerna och det är faktiskt bara Tristán Suárez som ännu inte har lyckats att ta poäng den här säsongen.

***

I Primera B Metropolitana öser San Miguel på i toppen av tabellen. Under den föregående helgen tog de sin tredje raka seger när Argentino de Merlo besegrades, på bortaplan, med 1-0. Vidare kan noteras att både Sachachispas och Colegiales tog sina första trepoängare för säsongen, vilket undertecknad blev väldigt glad över. Colegiales besegrade Talleres R.E med 1-0 medan Sachachipas avfärdade jumbon Fénix med 2-0 på bortaplan.

***

Avslutningsvis ska vi också konstatera att Claypole tog sin femte raka seger i Primera C under helgen som var. Den här gången var det Victoriano som fick se sig utmanövrerade med 2-0 av de suveräna serieledarna. Claypole tog sig även vidare i Copa Argentina, under den föregående veckan, när de överraskande nog slog ut självaste Newell’s Old Boys med 1-0.

Vad det gäller de klassiska klubbarna Deportivo Español och Sportivo Italiano tog de förstnämnda en poäng mot Laferre, på hemmaplan, i ett möte som slutade mållöst. Sportivo Italiano spelade, även dem, en mållös historia och i deras fall handlade det om Excursionistas på hemmaplan.