Det sprudlar om Talleres – gör sin bästa säsongsstart sedan återkomsten 2016

Talleres dansar fram i Liga Profesional just nu och gör sin bästa säsong sedan återkomsten till landets högsta division för sju år sedan.

Det blev sannerligen en sprudlande lördagskväll på Estadio Ciudad de Vicente López i Buenos Aires, men det var inte hemmalaget Platense som bjöd på underhållningen. I stället var det gästerna Talleres som dansade fram på planen och fullkomligt mosade sina motståndare under de inledande fyrtiofem minuterna.

Córdobaklubben har onekligen inlett den nya säsongen på ett strålande sätt. Gårdagens seger var lagets fjärde raka i ligaspelet och därmed har Talleres gjort sin bästa inledning, i Liga Profesional, sedan återkomsten 2016.

Det finns en fräschör, initiativförmåga och lekfullhet i årets Talleres som är oerhört tilltalande. Det är uppenbart att spelarna har tagit till sig av tränaren Javier Gandolfis spelfilosofi och detta har sannerligen börjat att bära ordentligt med frukt. Under gårdagskvällen fick vi återigen beskåda vilken vacker fotboll som kan produceras när de tre offensiva pjäserna Rodrigo Garro, Francisco Pizzini och Michael Santos är på spelhumör.

Pizzini forcerade in 1-0 redan efter elva minuters spel. Detta efter att Santos tagit sig runt på kanten och pressat in ett hårt inlägg längs med marken som Pizzini kunde dundra in på bortre stolpen. Därefter dröjde det bara ytterligare tre minuter innan Talleres hade dubblat sin ledning. Garro slog en utsökt blindpassning till en fristående Santos. Anfallaren lyfte sedan bollen iskallt över Platenses målvakt och redan efter knappa femton minuters spel kändes matchen avgjord. Det var den också.

Talleres tokdominerade matchen under den första halvleken. Kanske inte rent spelmässigt, men definitivt sett till chanser och effektivitet. Det fanns en kvalité i allt som Talleres gjorde samtidigt som Platense kändes håglöst och energifattigt. När Joaquin Portillo förpassade in bollen till 3-0, efter fyrtiotre minuters spel, var det game, set and match.

Styrkan i Gandolfis manskap är utan tvekan spelarnas förmåga att ständigt hålla sig i rörelse, byta platser med varandra och vara sylvassa i omställningarna. Det finns så mycket kvalité i Talleres offensiv att kan spelarna bara hålla sig hela – och friska, under säsongens gång, bör de kunna slåss om ligatiteln i sommar. Såväl Santos, som Pizzini, har haft en sensationellt bra inledning på säsongen och båda sprudlar av energi – och spelglädje.

Då kan man såklart undra ifall det inte finns några defekter hos detta Talleres efter den här ihärdiga hyllningskören. Givetvis finns det svagheter och kanske allra mest blottar sig dessa i den defensiva delen av planen. Talleres släppte, trots allt, in två mål i gårdagens 4-2-seger över Platense och när laget går framåt skapas emellanåt lite för stora ytor bakåt. Gandolfis spelstil innebär enormt hög risktagning, vilket såklart bär med sig vissa faror, men när utdelningen kommer – som under gårdagen – kan det nästan se löjligt enkelt ut när Talleres spelar fotboll.

När jag själv började att följa Córdobaklubben, för snart tio år sedan, huserade de i tredjedivisionen och det som imponerade mest på mig var supportrarna. De imponerar fortfarande på mig, men nu finns det även något att glädjas åt nere på planen. Fjolåret ville de flesta runt Talleres glömma – bortsett ifrån framgångarna i Copa Libertadores, men ligaspelet var en dyster historia.

Allting talar just nu för att Talleres kommer att gå ett väldigt trevligt 2023 till mötes. Det har redan börjat mer än lovande och jag njuter varje gång som Albiazul springer in på fotbollsplanen. Tack vare gårdagens seger gick Talleres också upp i delad serieledning med Lanús och San Lorenzo.

***

Övriga resultat under lördagen i Liga Profesional:
San Lorenzo – Unión. 1-0 (Andrés Vombergar).
Estudiantes – Sarmiento. 1-1 (Santiago Ascacibar, Lucas Melano).
Vélez Sarsfield – Boca Juniors. 1-2 (Luca Langoni, Lucas Janson, Jorge Figal).