Fredagskrönikan: Det ska bli intressant att se vad Mascheranos landslag kan uträtta i Colombia

Under lördagen ska Argentinas U20-landslag ge sig in i Copa América för ungdomslandslag. Det ska onekligen bli intressant att se hur bra Javier Mascheranos landslag står sig.

En vecka återstår till den argentinska ligan startar igen och längtan är såklart enorm. Men det är då det. Under den här helgen får vi i stället hålla oss till tåls och fokusera lite grann på Copa América för ungdomslandslag.

Årets Copa América för U20-landslag spelas i Colombia och samtliga länder mönstrar starka lag. Argentina befinner sig i samma grupp som Paraguay, Brasilien, Colombia och Peru. De tre bästa lagen, ifrån vardera grupp, tar sig sedan vidare till slutspelet. Imorgon inleds Argentinas äventyr när Paraguay står för motståndet (22:00, svensk tid).

Förbundskaptenen för detta ungdomslandslag är Javier Mascherano och han har en spännande trupp att foga över. Nästan samtliga spelare tillhör den inhemska ligan – med undantag för Facundo Buonanotte som spelar i Brighton. Men trots detta finns det ändå väldigt mycket kvalitet i truppen och det finns fog för att spana in några spelare lite extra. Detta kommer f.ö. bli det första argentinska landslag att bära tre stjärnor på bröstet efter VM-guldet för en månad sedan.

På mittfältet kommer förmodligen de flesta blickar att riktas mot Vélez Sarsfields 20-årige Máximo Perrone. Han ryktas just nu ihärdigt till Manchester City och det mesta tyder på att den centrala mittfältaren kommer att hamna i den engelska klubben under detta transferfönster. Perrone hade ett fint 2022 där han fick speltid i såväl ligan – som i Copa Libertadores. Han utmärkte sig i båda med sin fina bollbehandling och passningsspel.

Vidare på samma mittfält finns även, tidigare nämnda, Facundo Buonanotte som lämnade Rosario Central för Brighton i början av uppehållet. Ännu har han dock inte fått debutera för sin nya klubb, men detta är en råtalang som kan bli hur bra som helst. Under fjolårsäsongen stod Buonanotte för flera fina fullträffar och han kommer att bli viktig för Argentina i detta U20-mästerskap.

Anfallaren Alejo Véliz utmärkte sig också i Rosario Central, under fjolårsäsongen, och är värd att hålla ett extra öga på. Samma sak gäller Tucumáns anfallare, med det underbara namnet, Ignacio Maestro Puch. I backlinjen är jag svag för San Lorenzos Agustín Giay då jag personligen ser en framtida landslagsback i den nyligen fyllda 19-årige högerbacken.

Argentina ska absolut tillhöra en av de stora favoriterna till att vinna hela turneringen. Givetvis är Brasilien också en stark utmanare och de har redan hunnit visa upp sig genom att besegra Peru, i sin premiär, med klara 3-0.

I väntan på att den argentinska ligan ska börja igen får vi hålla oss till tåls med lite ungdomslandslagsfotboll under den kommande helgen. Det låter väl inte helt förkastligt det heller?

***

Veckans…

Citat: ”Messi var inte alls fundamental för Argentinas VM-guld” – Bocas f.d. målvaktsikon Hugo Gatti skapade rubriker när han uttalade sig kring landslagets lagkapten och dennes inverkan på VM-guldet i Qatar.

”Helgens måste”: Argentinas möte med Paraguay i U20-Copa América ska bli väldigt intressant. Avspark 22:00, på lördag, svensk tid.

Värvning 1: Boca Juniors gjorde klart med sitt första nyförvärv i veckan när den paraguayanska mittbacken Bruno Valdez köptes in ifrån mexikanska Club América. Den 30-årige Valdez har nyligen representerat det paraguayanska landslaget och säger själv att han är i sin bästa form i karriären. Boca har varit på jakt efter en vänsterfotad mittback och nu har de alltså funnit en.

Värvning 2: Paolo Guerrero är klar för Racing Club. Den 39-årige peruanska anfallaren anländer till storklubben för att täppa till luckan som Enzo Copetti lämnat efter sig. Racing sägs skriva ett årslångt kontrakt med anfallaren, men frågan är vilken form Guerrero håller just nu. 2022 var ingen höjdare för honom då han inte mäktade med ett enda mål med den brasilianska klubben Avaí. Bättre lycka i Racing måntro?

Värvning 3: Santiago Ascacibar kommer tillbaka till Estudiantes på lån för att få lite mer speltid. Han kommer närmast ifrån en utlåning till italienska Cremonese och behöver komma i form igen. Ha kan komma att bli ett fint nyförvärv för Estudiantes.

Citat nummer två: ”Gatti har alltid varit en medioker målvakt som hatar Messi” – Vélez-ikonen, och tillika målvakten José Luis Chilavert, valde att svara på Gattis uttalande om Messi och han höll inte igen när han valde sina ord.