Fredagskrönikan: River rustar, Racing säljer och Boca avvaktar

Det återstår endast två veckor tills att den argentinska ligan börjar igen och lagen är i full gång med sina förberedelser. Vissa rustar, andra säljer och några avvaktar.

Om fjorton dagar är vi där igen. Då inleds den nya säsongen av Liga Profesional och det ska bli förbannat roligt att äntligen ha lite vettig livefotboll att beskåda igen. Samtliga klubbar är, sedan ett tag tillbaka, i gång med sina respektive försäsonger och det har dessutom hänt en hel del intressant på transfermarknaden. I dagens fredagskrönika ska vi ta en liten titt på hur lagen har förändrats under uppehållet och vilka som gjort bäst ifrån sig – kontra sämst.

River Plate är en av de klubbarna som rustar upp och försöker täppa till hålen, som Julián Álvarez och Enzo Fernández lämnade, under fjolåret. Om de kommer att lyckas full ut? Tveksamt, men de försöker åtminstone. Matías Kranevitter och Nacho Fernández har båda kommit tillbaka till storklubben och förstärker upp mittfältet. Offensivt sett pekar allting på att River kommer att plocka in den venezuelanska landslagsmannen Salómon Rondón. Den reslige anfallaren har spenderat de senaste dryga tio åren i Europa, bortsett ifrån en kort visit i Kina, och var bland annat lagkamrat med Rivers nuvarande tränare, Martín Demichelis, i Malaga mellan 2010 och 2012.

Rondón har hunnit bli trettiotre år och frågan är hur hans status, rent generellt, är. Hans senaste klubb var engelska Everton och här blev det ingen vidare succé för venezuelanen. Ett mål på knappt trettio ligamatcher är knappast ett skräckinjagande facit. Dock är såklart den engelska Premier League ett par snäpp bättre än Argentinas motsvarighet, men ett litet frågetecken bör ändå ställas kring Rondón nuvarande status.

River har även gjort klart med Talleres vänsterback Enzo Díaz. Han har varit en av seriens absolut bästa ytterbackar, enligt mig, under de senaste säsongerna och kommer mest troligt att gå rakt in i Rivers startelva. Díaz har nyligen fyllt 27 år, vilket kan visa sig vara en bra ålder för River. Risken att han lämnar för utlandet är nämligen förmodligen inte ens hälften så stor som ifall han varit ett par år yngre.

Samtidigt som River rustar har Racing varit flitiga på att sälja. Lagets bäste målgörare, under fjolåret, Enzo Copetti har skrivit på för Charlotte FC i MLS och mittfältstalangen Carlos Alcaraz är klar för Southampton. Båda övergångarna har inbringat bra med slantar till klubben – Alcaraz runt tretton miljoner euro – och faktum är att den nuvarande presidenten, Víctor Blanco, har stått för fjorton av klubbens tjugo mest lönsamma försäljningar någonsin.

Detta har renderat i att Racing är en välmående klubb i Argentina – rent ekonomiskt – och förhoppningsvis kommer detta också att visa sig nere på planen. Det går såklart inte att komma ifrån att båda dessa försäljningar har sänkt kvalitén på truppen markant och Racing är därför redan i full gång med att försöka hitta fullgoda ersättare. Som anfallare har det nämnts att klubben är intresserade av både den 39-årige peruanen Paolo Guerrero och den gamle bekantingen Roger Martínez. På mittfältet kan jag tänka mig att nyförvärvet, ifrån Unión, Juan Nardoni är tänkt att ersätta Alcaraz – även om de är lite olika speltyper.

Samtidigt som River och Racing har varit aktiva, på olika sätt, på transfermarknaden har Boca Juniors hållit en väldigt låg profil. Klubben har ännu inte gjort något nyförvärv utan i stället verkar det största nytillskottet bli Equi Fernández som återvänder ifrån sin utlåning till Tigre. Den talangfulle innermittfältaren har fått en hel del speltid på försäsongen och kan eventuellt ta en startplats, i Boca, under den kommande säsongen.

I övrigt vill Boca Juniors väldigt gärna få in minst en ny mittback i detta transferfönster. Carlos Zambrano lämnade hastigt storklubben, efter en schism med huvudtränaren Ibarra, och detta har lett till att Boca har det tunt bland mittbackarna. Två potentiella nyförvärv skulle kunna vara Lucas Merolla (ifrån Huracán) eller Nazareno Colombo (Defensa y Justicia). Båda två skulle förmodligen gå rakt in i startelvan.

Annars måste jag säga att jag gillar Newell’s Old Boys värvningar av Lucas Hoyos, Bruno Pittón och Guillermo Ortiz. För att inte tala om deras nye huvudtränare Gabriel Heinze. Även Argentinos Juniors har gjort ett ganska dugligt transferfönster där de fått in den spännande yttern Rodrigo Cabral ifrån Huracán och mittfältaren Leonardo Heredia ifrån Tucumán. Att Francisco González kommer tillbaka, efter en lyckad utlåning till Central Córdoba, kan också ses som ett nyförvärv för Gabriel Militos manskap.

I Talleres har spelaromsättningen varit stor, men om det är en sak man lärt sig genom åren är det att presidenten, Andrés Fassi, alltid har en plan med sina truppförflyttningar. Att Córdobaklubben har plockat hem anfallaren Nahuel Bustos ser jag som ett av de bästa nyförvärven så här långt i hela ligan.

Endast två veckor återstår tills att argentinska Liga Profesional återstartar igen. Några lag har presterat bättre än andra på transfermarkanden, men i slutändan är det nere på planen det hela ska avgöras. Det ska bli förbannat roligt när ligan drar i gång igen.

***

Veckans…

Citat: ”Det är en enorm stolthet för mig att det var Gago, personligen, som bad om att klubben skulle värva mig. Detta med tanke på allt som han representerar” – Racings nyförvärv Juan Nardoni, ifrån Unión, talade varmt om sin nye tränare Fernando Gago.

Pensionering: Mariano Pavone meddelade häromdagen att han lägger skorna på hyllan efter en lång – och framgångsrik karriär. Anfallaren slog igenom i Estudiantes, under inledningen på 00-talet, och har därefter representerat klubbar som Real Betis i Spanien och Cruz Azul i Mexiko. De senaste åren har Pavone spenderat i Primera Nacional-laget Quilmes, men nu är alltså karriär över. Anfallaren gjorde lite över 550 matcher under sin spelarkarriär och på dessa blev det nästan 200 mål. Pavone blev även noterad för en landskamp för Argentina.

Tragiska händelse: Racings ungdomsspelare – den 18-årige Lautaro Ronchi – träffades i huvudet av ett skott när han befann sig på semester med några kompisar i staden Rosario. Hälsotillståndet på den unge anfallaren är kritiskt och han ligger just nu internerad på ett sjukhus i staden. Fuerza Ronchi!

Citat nummer två: ”Jag saknar inte världen runt Boca Juniors eller fotbollen för den delen. Jag har faktiskt tröttnat” – Carlos Tevez uttalande om fotbollen, i stort, skapade rubriker i Argentina under inledningen på veckan.

Vinst i en träningsmatch: Independiente besegrade chilenska Everton med 2-0, i onsdags, och följde därmed upp den mållösa matchen mot Boca Juniors, för en vecka sedan, med ett nytt fint resultat. Storklubben har fått en fin start under den nye tränaren Leandro Stillitano. Visserligen handlar det ”bara” träningsmatcher, men Independiente greppar såklart kring samtliga positiva nyheter numera. Särskilt om man betänker hur de senaste säsongerna har varit.