Gimnasias ekonomiska kris fördjupas

Gimnasia genomgår just nu en väldigt djup ekonomisk kris som kommer att prägla deras 2023 på ett oerhört intensivt sätt.

Gimnasia är en av de klubbarna, i Liga Profesional, som har det mest kämpigt just nu. Föreningen har ett kraftigt underskott varje månad och i dagsläget har de inte råd att betala ut lönerna till sina spelare. Detta har renderat i att lagets profilerade huvudtränare, Pipo Gorosito, lämnat sitt jobb.

För lite mer än en månad sedan var det presidentval i Gimnasia. Den sittande presidenten Gabriel Pellegrino blev avsatt och har nu ersatts av Mariano Cowen. Han kommer att ha fullt upp framöver med att försöka få ordning på en förening som just nu håller på att sjunka.

Under Pellegrinos mandatperiod som president har klubbens ekonomiska situation succesivt blivit sämre. Föreningen har, minst sagt, levt över sina tillgångar och skuldberget har växt till enorma höjder. Visserligen pratar vi inte om några gigantiska summor – om man ser till världsfotbollen – men för en relativt liten institution som Gimnasia är det kännbart.

Klubben har ett transferförbud eftersom de ännu har skulder till klubbarna som Brahian Alemán, Ramón Sosa och Franco Soldano kom ifrån. Dessa klubbar har tagit ärendena vidare till FIFA som i sin tur har lagt in ett transferförbud på Gimnasia. Just nu är den totala summan, som klubben är skyldig för dessa övergångar, runt två miljoner dollar. Dessvärre är detta bara toppen på isberget.

Utöver detta skrev den dåvarande presidenten Pellegrino ett nytt avtal med tränaren Pipo Gorosito i höstas. Det i sig var kanske inte fel med tanke på de prestationer som tränaren åstadkom med ett lag som när han tog över riskerade nedflyttning, men sett till att klubben inte hade råd med kontraktet i fråga var det såklart helt huvudlöst att skriva under det.

Detta har nu renderat i att Gorosito självmant har valt att lämna klubben. Han fick nämligen ganska tidigt reda på, av den nye presidenten, att föreningen helt enkelt inte kunde betala hans nya kontrakt. Därmed lämnar en av den argentinska ligans kanske skickligaste tränare, och som ledde Gimnasia till spel i årets Copa Sudamericana, sitt jobb. Gorosito accepterade erbjudandet att bryta kontraktet där han skulle få de lönerna, som klubben var skyldig honom, men att resterande delen av kontraktet förblev brutet.

Ny tränare i Gimnasia kommer därför reservlagets ledare, en f.d. spelare i klubben, Sebastián ”Chirola” Romero att ta över rodret. Han har inga tidigare erfarenheter av att träna A-lag, men samtidigt är detta den enda lösning som Gimnasia, i dagsläget, har råd med.

Utöver detta ligger klubben fortfarande efter med utbetalningarna av lönerna till spelarna. Detta har renderat i att Gimnasias försäsongen konstant har skjutits på framtiden, men en lösning verkar vara på gång och förhoppningsvis kan snart träningen dra igång. Det är dock inte bara spelarna som inte har fått sin lön. Även personalen som sköter det vardagliga arbetet inom institutionen har varit utan lön i flera månader.

Enligt flera argentinska tidningar har Gimnasia ett underskott varje månad på 93 miljoner peso – ungefär 5,6 miljoner kronor. Med tanke på att klubbens huvudsakliga intäkt är Tv-rättigheterna och dessa är på paus tills mars, p.g.a. att ligan inte spelas just nu, förstår man behovet som klubben har av att sänka utgifterna omgående.

Flera spelare har lämnat klubben under uppehållet och fler lär följa i samma spår. Förstemålvakten Rodrigo Reys kontrakt gick ut och Gimnasia hade inte råd med någon förlängning. Detta renderade i att målvakten skrev på för Independiente i stället. Målskytten Cristian Tarragona har också lämnat samtidigt som lagkaptenen – och en av lagets bästa spelare ifjol – Brahian Alemán ryktas vara på väg bort till colombianska Junior. Detta skulle visserligen kunna bli en övergång som rensar några av skulderna, men är såklart ett tung tapp rent sportsligt. Vidare ryktas även Leonardo Morales, Ramón Sosa och Franco Soldano bort.

Brahian Alemán kan komma att lämna Gimnasia.

Lösningen kommer att bli att lyfta upp många ungdomar ifrån den egna akademin. Detta kommer att innebära en tuff prövning för Gimnasia, men om det är någonting som den här klubben lärt sig leva med, genom årtiondena, är det just hårda tider. Vill man vara optimistisk kan man dra paralleller med när Vélez Sarsfield vann ligan 2005 med ett minnesvärt lag utgjort av nästan bara egna produkter. ”Campeonato económico” blev smeknamnet för mästarsäsongen.

Personligen har jag dock svårt att se hur Gimnasia ska kunna göra något liknande under 2023. Tufft kommer det hursomhelst att bli. Räkna med att 2023 kommer att innebära ett prövningarnas år för La Plata-klubben.