Nyårskrönikan: 2022 är över, låt oss därför se fram emot ett nytt kaosartat år i Argentina

Året 2022 bjöd på väldigt många intressanta händelser inom den argentinska klubblagsfotbollen. Här är några av godbitarna.

När domaren blåste av finalen mellan Racing och Boca Juniors, i Trofeos de Campeones, hade tio spelare blivit utvisade. Majoriteten kom ifrån Boca vilket renderade i att domaren fick blåsa av matchen i förtid. Man kan minst sagt säga att klubblagsåret 2022, i Argentina, avslutades med buller och bång.

Att Racing fick avsluta säsongen med en titel, trots allt, var inget annat än välförtjänt. Visserligen blev det bara i den oansenliga Trofeos de Campeones, men symbolvärdet av en pokal vägde tyngre än vad själva titeln i sig bar med sig. Racing hade nämligen fått en smärtsam avslutning på Liga Profesional när Jonathan Gómez missade en straffspark, i den 90:e spelminuten mot River, som hade skjutit ligaguldet till Gagos manskap. Armani räddade och Boca Juniors blev mästare.

Fotbollen kan sannerligen vara smärtsam ibland och det vet alla om som någon gång involverat sig, känslomässigt, i den. Annars var 2022 Boca Juniors år rakt igen. Storklubben bärgade såväl Copa Liga Profesional som Liga Profesional under hösten. Trots interna stridigheter, politiskt svajande och skador på nyckelspelare lyckades ändå Boca bäst av samtliga lag i landets högsta division.

Klubben inledde året med Sebastián Battaglia som huvudtränare och avslutade med Hugo Ibarra. Båda gick ifrån året med varsin trofé under skjortarmen.

2022 var året då inte bara en – utan två Córdobaklubbar tog klivet upp till nästa års Liga Profesional. Belgrano var suveräna genom hela året och vann Primera Nacional i imponerande stil. Instituto, som kom tvåa, lyckades sedan att zick-zacka sig igenom kvalspelet innan Estudiantes de Caseros besegrades i en dramatisk kvalfinal.

Såväl Belgrano som Instituto kommer att addera publik till matcherna och hade båda två betydligt bättre publiksnitt, än Aldosivi och Patronato, som åkte ur Liga Profesional. Dessutom kommer vi att få flera stycken derbyn ifrån Cordoba, under den nästkommande säsongen, när Talleres får sällskap av dessa två.

Det har varit ett 2022 med flera stora genombrott. Enzo Fernández och Julián Álvarez gick ifrån att vara viktiga pjäser i River Plate till att bli världsklasspelare, världmästare och utlandsproffs i några av Europas största klubbar.

På hemmaplan finns det ytterligare en drös av unga talanger som tog stora kliv under fjolåret och som lär bli intressanta att följa under 2023. Bland dessa räknar jag in bland annat; Luca Langoni, Exequiel Zeballos, Santiago Castro, Maxime Perrone (om han inte hinner lämna innan dess), Alan Varela (också på väg bort), Alejo Véliz, Federico Redondo och Gonzalo Alvez. Det ska sannerligen bli högintressant att se ifall vi har några framtida A-landslagsspelare i den här skaran av talangfulle lirare. Det är jag nämligen övertygad om.

Personligen ser jag också väldigt mycket fram emot att se ifall kvalitén kan stiga, bland de argentinska klubbarna, i de kontinentala cuperna framöver. De senaste säsongerna har varit deppiga i såväl Copa Libertadores – som Sudamericana och det är knappast någon nyhet att de brasilianska klubbarna har sprungit ifrån de argentinska. Rätt rejält dessutom. Dessvärre tror jag inte på någon förbättring under 2023 och har svårt att se något argentinskt lag nå lång i Copa Libertadores. Kanske vi kan få se en skräll i Sudamericana där chansen för överraskningar är större än i Libertadores.

Ska jag titta in i spåkula inför 2023 ser jag att Newell’s Old Boys på allvar kommer att utmana om ligatiteln i vårens Liga Profesional. Det här är laget som förstärkt bäst hitintills och dessutom har de fått in Gabriel Heinze som ny huvudtränare. Newell’s blixtrade till några gånger redan under 2022, om än alldeles för sällan, men kan man få upp en bättre kontinuitet i spelet borde de vara en toppkandidat. De är definitivt mitt wild-card inför vårens turnering.

I övrigt tror jag att vi kommer att få se väldigt jämna matcher rent generellt sätt. Avståndet mellan toppen och botten känns nästan obefintligt och därför ökar chansen också för en ordentlig skräll likt Colón 2021. Talleres med en viss Nahuel Bustos i laget lär göra avsevärt bättre ifrån sig än 2022 då de, stundtals, var hopplöst bedrövliga. Siktet är inställt på en Copa-plats och det tror jag att de fixar. 

Storklubbarna då? Boca Juniors kommer säkerligen vara med uppe i toppen. Truppen är stark och bred, men där det finns förbättringsmöjligheter i främst backlinjen. Carlos Zambrano valde man, bara för någon dag sedan, att bryta kontraktet med efter att han haft en dispyt med tränaren Ibarra. Tålamodet verkar inte vara riktigt på topp hos egentligen någon person i Boca just nu och klubben känns emellanåt som en krutburk redo att explodera. Men man ska såklart komma ihåg att storklubben trivs med kaoset. Ingen annan klubb, i Argentina, kan prestera lika bra under turbulenta tider som Boca. Det är ett som är säkert.

River Plate har en ny tränare i Martín Demichelis och han kommer att behöva tid på sig för att komma in i sin nyq roll. Det är stora skor som han ska fylla efter Marcelo Gallardo. Hemvändarna Matías Kranevitter och Nacho Fernández inger visserligen en viss optimism, även om den förstnämnda åkte på en en fraktur i den första träningsmatchen. Att River ska vara lika bra under 2023, som man var med Fernández och Álvarez i laget, är såklart inte realistiskt. Med det i åtanken skulle ett ligaguld förvåna mig ganska mycket under det nästkommande året.

Racing har tappat Enzo Copetti och Eugenio Mena sedan årets säsong. Den förstnämnda anfallaren kommer att bli svår att ersätta, men trots detta har jag ändå en god tilltro till Fernando Gago. Dessutom viskas det om att Edwin Cardona har börjat komma i form igen – det kanske kan bli ett bra år för Racing trots allt?

Independiente är en katastrof som vanligt och deras 2023 kommer bli lika bedrövligt som 2022. Risken finns att de snart hamnar i en trixig nedflyttningsstrid.

San Lorenzo andas optimism under tränaren Rubén Darío Insúas ledning. Laget gjorde en fin fjolårssäsongen (sett till hur de tidigare åren har varit) och lyckades kvalificera sig för Copa Sudamericana. Det lär dock inte bli några stora investeringar i spelartruppen så runt plats 5-10 är väl realistiskt. Förhoppningsvis kan kanske San Lorenzo dessutom gå långt i Copa Sudamericana.

Hursomhelst kan vi konstatera att 2022 lämnade sina avtryck, inom den inhemska fotbollen, och att man sannerligen ser fram emot 2023 i Argentina. Enkoppmates läsarsiffror har också varit positiva under det gångna året och vi har slagit tidigare toppnoteringar med råge.

Låt oss därför se fram emot ett nytt färgsprakande 2023 med härlig argentinsk fotboll. Ikväll ringer vi in det nya året tillsammans med en kopp mate, en minifigur av Diego Maradona och framtidsförhoppningar på gränsen till eufori. Det låter väl lovande?