Så här spelas Primera Nacional under 2023

Under det nästkommande året spelas Argentinas näst högst division på ett lite annorlunda sätt.

Primera Nacional 2023 kommer att i stora drag påminna om fjolåret, men det finns några förändringar i formatet.

Klubbarna delas upp i två zoner (18 lag i den ena och 19 i den andra) i stället för en rak serie som under årets säsong. De 37 klubbarna kommer sedan att möta samtliga lag i sin zon två gånger. Vinnarna av varje zon spelar sedan en final om den första uppflyttningen medan lagen på plats 2-8 inleder ett kvalspel om den andra uppflyttningsplatsen. Förloraren av kvalfinalen går sedan in i omgång två av detta kvalspel och får därmed ytterligare en chans till uppflyttning.

En av de mer konstiga nyheterna den här säsongen är att där inte kommer att spelas några derbyn. Man hade kanske kunnat tänka sig att ärkerivalerna skulle antingen hamna i samma grupp, eller att där skulle vara ett korsande möten mellan zonerna för att därmed genomföra derbyna, men så blir det alltså inte.

Dessvärre går vi därför miste om flera fina fajter som t.ex. Clásicot i Mar del Plata, mellan Alvarado och Aldosivi, vilket inte har spelats på åtskilliga säsonger. Det var åtminstone något som jag, personligen, såg väldigt mycket fram emot.

Nykomlingar i nästa års Primera Nacional är Aldosivi och Patronato (nedflyttade ifrån Liga Profesional) samt Defensores Unidos och Racing de Córdoba (uppflyttade ifrån B Metropolitana samt Torneo Federal A).

Säsongen kommer att inledas fredagen den 3 februari och pågå till slutet av november/början av december 2023.

Här är zonerna:

Zon A: Agropecuario, All Boys, Almagro, Almirante Brown, Alvarado, Brown (PM), Defensores Unidos de Zárate, Defensores de Belgrano, Deportivo Morón, Estudiantes de Río Cuarto, Gimnasia de Mendoza, Güemes (SdE), Nueva Chicago, Patronato, San Martín de San Juan, San Martín de Tucumán, San Telmo, Temperley, Flandria.

Zon B: Aldosivi, Atlético de Rafaela, Atlanta, Brown de Adrogué, Chacarita, Chaco For Ever, Deportivo Madryn, Deportivo Mandiyú, Estudiantes de Buenos Aires, Ferro, Gimnasia de Jujuy, Independiente Rivadavia, Mitre (SdE), Quilmes, Racing (Córdoba), Deportivo Riestra, Tristán Suárez, Villa Dálmine

Premiäromgången kommer att spelas enligt följande:

Zon A:
Alvarado – San Martin (SJ)
Gimnasia (M) – Defensores Unidos
Patronato – Brown (PM)
Güemes (SdE) – Agropecuario
Deportivo Morón – Almagro
Almirante Brown – San Telmo
Defensores De Belgrano – Temperley
Estudiantes de Río Cuarto – San Martin (T)
All Boys – Nueva Chicago
Flandria: Fria i premiäromgången.

Zon B:
Aldosivi – Independiente Rivadavia (M)
Deportivo Maipú – Chaco For Ever
Villa Dalmine – Mitre (SdE)
Deportivo Madryn – Chacarita
Atlético de Rafaela – Tristán Suarez
Estudiantes de Buenos Aires – Atlanta
Brown de Adrogué – Racing de Córdoba
Quilmes – Deportivo Riestra
Gimnasia de Jujuy – Ferro