Fredagskrönikan: Newell’s värvar hitintills bäst på transfermarknaden

De argentinska klubbarna är i full gång med försäsongen och några har förstärkt truppen med några intressanta nyförvärv. I veckans fredagskrönika kollar vi lite extra noga på vilka dessa handlar om.

Det är exakt fyrtiotvå dagar – eller sex veckor – kvar tills den argentinska ligan börjar igen. Fredagen den tjugosjunde januari smäller det och givetvis har klubbarna redan inlett sina respektive försäsonger.

Vi har hitintills inte sett särskilt många större förflyttningar på transfermarknaden – åtminstone inte vad det gäller nyförvärv för de argentinska klubbarna. Dock finns det ändå några godbitar och det kan, trots allt, ändå vara värt att spana in dessa lite extra noga.

Om vi inleder med de fem största klubbarna kan vi konstatera att Boca Juniors inte har värvat någon spelare ännu. Inte heller har storklubben tappat något av värde. Det mesta snacket har handlat om ifall Mateo Retegui skulle återvända till klubben, eller inte, men i slutändan stannade fjolårsskyttekungen hos Tigre. Boca har en stark trupp och förvinner inget av värde behöver man inte heller förstärka. Klubben har två av seriens största talanger i laget, i form av Exequiel Zeballos och Luca Langoni, och de kommer garanterat att spela stora roller under det kommande året.

Hos River Plate är det också ganska lugnt så här långt. Matías Kranevitter har kommit in och förstärkt upp mittfältet hos storklubben. Tomás Pochettino har återvänt till Austin FC (var bara utlånad till River) och Javier Pinola har gått i pension. Det sägs att Martín Demichelis är intresserad av att plocka in såväl Nacho Fernández som Nicolás Otamendi, men än så länge finns det inget konkret på den här fronten.

Racing har tappat flera startspelare under uppehållet och kommer behöva ersätta dessa. Anfallaren Enzo Copetti har skrivit på för Charlotte i MLS och vänsterbacken Eugenio Mena har vänt hem till Chile och storklubben Universidad de Católica. På vänsterbacksplatsen har dock Racing redan hittat sin ersättare i form av Oscar Opazo ifrån Colo Colo, men Gago lär behöva få in en kvalitativ anfallare när nu Copetti alltså har valt att lämna.

Det sägs att Maximiliano Moralez kan vara aktuell för en återkomst till Argentina och att i sådana fall skulle Racing vara aktuellt. Dock känns han väl inte, vid 35-års ålder och spenderat de senaste åren i MLS, som det mest klockrena nyförvärvet för klubben. Dessutom är han central mittfältare och lär knappast ersätta Copetti.

Independiente ser det klart risigast ut hos bland samtliga storklubbar. Laget har tappat flera av sina bästa spelare under uppehållet – däribland anfallaren Leandro Fernández. Att han dessutom lämnade gratis var såklart ingen höjdare och med tanke på att Independiente inte heller har råd med några större utsvävningar på transfermarknaden är detta givetvis problematiskt. Känslan är just nu att Independiente har en så pass svag trupp att jag är rädd för att det kan bli en strid i botten av tabellen under den nästkommande säsongen.

Slutligen har San Lorenzo, hittills, hållit en låg profil på transfermarknaden. Laget gjorde en betydligt bättre fjolårssäsong – än de senaste åren – och har fått lite stabilitet under tränaren Rubén Darío Insúa. Fokus har legat på att förlänga kontrakten med flera nyckelspelare – däribland Adam Bareiro och i hans fall sägs det vara nära ett nytt avtal. De rutinerade spelarna Néstor Ortigoza och Sebastián Torrico lade skorna på hyllan efter årets säsong och behöver ersättas på något sätt. Dock var ingen av de särskilt framträdande under föregående säsong och det känns som att en lösning kanske redan finns i truppen. Därutöver återvänder José Devecchi ifrån Aldosivi – dit han varit på lån – och förhoppningsvis får han en ny chans i målet.

I övriga lag gillar jag värvningen ifrån Argentinos Juniors av Rodrigo Cabral. Han såg väldigt lovande ut i Huracán, under fjolåret, och borde kunna ta nya kliv under nästa säsong. Ytteranfallaren är trots allt bara 22 år gammal och har framtid för sig. Annars är det väl egentligen Newell’s Old Boys som värvat på bäst så här långt. Förutom att de har fått in Gabriel Heinze, som ny tränare, har de även förstärkt med Vélez-målvakten Lucas Hoyos och mittfältaren Iván Gómez ifrån Estudiantes. Dessutom har succémittbacken Willer Ditta förlängt sitt avtal, vilket såklart var oerhört positiva nyheter.

***

Veckans…

Citat: ”På ett personligt plan påverkade det mig och jag gick också i terapi” – River Plates Pablo Solari berättade i en öppenhjärtig intervju, med tidningen Olé, om den jobbiga hösten då han fick reda på att hans farmor blivit inlagd på sjukhus.

”Helgens måste”: Jag lär få fortsätta att se gamla VM-slutspel under den nästkommande tiden. Igår började jag se om VM 1978 och slås varje gång över hur dystert hela mästerskapet känns framför Tv:n. Givetvis har detta säkerligen att göra med vetskapen om vad som försiggick i landet, parallellt med världsmästerskapet, men ändå förvånas jag över det varje gång.