Fredagskrönikan: Kranevitter är det närmaste River Plate kan komma en ersättare till Enzo Fernández

Matías Kranevitter är klar för en återkomst till River Plate och detta är förmodligen det närmaste klubben kan komma en ersättare till Enzo Fernández.

Även om River ännu inte har gått ut med det officellt pekar allting på att Matías Kranevitter återvänder till storklubben. Den 29-årige mittfältaren kommer närmast ifrån spel i Mexiko med Monterrey som han representerat sedan 2020. Han blir därmed den nye tränare Martín Demichelis första värvning inför den kommande säsongen. 

Sedan Enzo Fernández lämnade River i somras, för spel i Benfica, har det funnits ett hål centralt i planen som den argentinska klubben velat fylla. Förmodligen kan de inte få en bättre ersättare till den numera landslagsmannen Fernández, än i form av Kranevitter. Jag påstår inte, för den sakens skulle, att de båda är likvärda i kvalité – långtifrån. Fernández är redan en världsklasspelare som knappast växer på träd. Att få in en spelare med samma hög nivå är givetvis omöjligt för River i dagsläget. Just därför tror jag att Kranevitter är en bra lösning.

Som 14-åring kom han till River Plate ifrån sin hemstad San Miguel de Tucumán där han spelat för San Martín. Kranevitter imponerade i Rivers ungdomslag, tog sig hela vägen upp till A-laget och debuterade 2012 i Primera Division. Tre år senare lämnade han klubben och hade då hunnit med att bl.a. vinna ligan, Copa Sudamericana – och Libertadores.

Kranevitter skrev därefter på för Atlético Madrid, men blev ganska omgående utlånad till Sevilla. Därifrån tog han sig sedan vidare till ryska Zenit St. Petersburg och här vann han också ligan två år i rad. Trots detta kändes det aldrig riktigt som att Kranevitter trivdes och han hittade inte heller helt rätt i sin fotbollskarriär. De kvalitéer som man såg när han kom fram i River Plate har sedan dess inte synts till igen. Åtminstone inte på en kontinuerlig basis.

2020 lämnade han Zenit och skrev på för Monterrey i Mexiko. Här vann Kranevitter ligan redan under sin första säsong och året efter bärgades CONCACAF:s motsvarighet till Copa Libertadores. Han har varit ordinare i den mexikanska klubben och vad man kan läsa sig till ville Monterrey behålla honom, men Kranevitter väljer alltså ändå att vända hem till River Plate.

Sett till både det ekonomiska och sportsliga har jag svårt att se hur den argentinska storklubben ska hitta en bättre mittfältare just nu än Kranevitter. Han känner dessutom till klubben väl och kommer vid en bra ålder i sin karriär. Lägg därtill att River verkligen behöver avlastning centralt med tanke på att Enzo Pérez knappast bli yngre (37 år i skrivande stund). Kranevitter kan definitivt fylla detta tomrum och jag skulle inte bli förvånad ifall han blir en av den nästkommande säsongens mer framträdande mittfältare.

Detta är trots allt en otroligt fin värvning som samtliga klubbar i Argentina gladeligen hade genomfört. Nu blir detta i stället Martín Demichelis allra första nyförvärv som föreningens huvudtränare. Det kan nog blir riktigt bra det här.

***

Veckans…

Citat: ”Jag kommer aldrig att glömma er” – Eugenio Mena lämnar Racing för att flytta hem till Chile och spela för Universidad de Católica. I ett emotionellt meddelande tog ytterbacken farväl av den argentinska klubben – och dess supportrar.

Oväntade vändning: Det mesta har indikerat på att Edwin Cardona kommer att lämna Racing under vintern. Den kontroversiella mittfältaren hade ett bedrövligt 2022 med många kontroverser hängandes över sig. Nu verkar dock en vändning vara nära. Cardona ska ha haft ett långt snack med tränaren Fernando Gago och de båda ska ha rett ut sina meningsskiljaktigheter. Dessutom ska Cardona anlänt till försäsongen i, med hans mått mätt, en superform. Mittfältaren ska ha gått ner åtta kilo under uppehållet, vilket i sin tur ska ha övertygat Gago om att mittfältaren menar allvar. Blir det trots allt en fortsättning i Racing för Cardonas vidkommande?

Veckans uppskjutande: Gimnasia har skjutit upp starten på sin försäsong ett flertal gånger. Anledningen till detta är att klubben ligger efter med utbetalningarna av flera månadslöner till såväl spelartruppen – som tränarstaben. Klubben hade nyligen ett presidentval där det röstades fram en ny president i form av Mariano Cowen. Han har utlovat att betalningar ska ske så fort som möjligt. Det återstår därför att se när A-laget kan börja sina förberedelser inför den kommande säsongen.

”Helgens måste”: Fortsatt brist på livefotboll gör att det blir till att plöja igenom FA-Cupfinalerna igen. Under veckan som varit har jag sett 1971, 1972, 1977 och 1979. Går nog ner på 60-talets under helgen. Kämpar på!