Fredagskrönikan: Andrés Balantas tragiska dödsfall är otroligt sorgligt

Atlético Tucumáns mittfältare, Andrés Balanta, föll ihop häromdagen under ett träningspass och kunde inte återupplivas. En ofantligt tragisk händelse som skakat om hela Argentina.

Under tisdagen drabbades den argentinska – och colombianska fotbollen av en otroligt tragisk händelse. Atlético Tucumáns colombianske mittfältare, Andrés Balanta, föll ihop under ett träningspass. Trots upprepade återupplivningsförsök gick inte hans liv att rädda och Balanta gick således tragiskt bort vid en ålder av endast 22 år.

Efter en så pass hemskt – och upprivande händelse är det fullt naturligt att frågor börjar ställas; kunde klubben ha gjort mer för att förhindra detta? Tucumán har precis startat sin försäsong och hemma i San Miguel de Tucumán har temperaturen varit extremt hög de senaste dagarna. På klubbens egen hemsida har man nämnt att, just av den här anledningen, har träningarna förlagts till morgonen och att det är otroligt viktigt att spelarna dricker enorma mängder med vatten.

Det som gör att det kan ställas kritiska frågor kring just det här dödsfallet är det faktum att detta inte var första gången som Balanta segnat ner på en fotbollsplan. Redan under tiden i Deportivo Cali ska han ha svimmat på fotbollsplanen, men den gången upptäcktes ingenting på kontrollerna efteråt och således ansågs det inte att han borde han några problem med att fortsätta spela fotboll.

I samma veva som Balantas dödsfall blev känt i medierna nåddes Sergio Agüero, som just nu befinner sig i Qatar för att följa landslaget i VM, av uppgifterna. I en direktsändning blev den f.d. anfallaren märkbart tagen av den tragiska nyheten och berättade att det var just därför som han själv blivit tvungen att avsluta sin karriär. ”De sa till mig att jag annars skulle kunna dö på fotbollsplanen” sa Agüero i intervjun.

Givetvis är det svårt att slå fast redan nu vad som orsakade Balantas dödsfall. Men nog borde det ha höjts fler än ett varningens finger när han, redan under sin tid i Deportivo Cali, hade svimmat på planen. Fotbollsklubbar genomför sedan många år tillbaka regelbundna kontroller och det är anmärkningsvärt att ingenting har kunnat ses på dessa undersökningar.

I dessa sammanhang är det väldigt lätt att peka finger åt det ena och andra hållet, leta efter en syndabock och ifrågasätta hela etablissemanget. Personligen känner jag att ifall något inte har gått rätt till kommer framtiden att utvisa detta och då ska såklart ansvariga ställas till svars.

Till dess kan vi bara konstatera det tragiska i att en ung fotbollsspelare gått bort alldeles för tidigt. Föräldrar, syskon och vänner som aldrig någonsin kommer att få återse sin älskade. Det är tragisk och ofattbart sorgligt.

***

Veckans…

Citat: ”Jag har kontrakt med Colón och kommer att fortsätta där. Ifall Instituto vill värva mig måste de göra en ordentlig satsning, vilket jag inte ser hur det ska ske.” – Ramón ”Wanchope” Ábila uttalade sig kring ryktena kring en återkomst i nyuppflyttade Instituto. Anfallaren är uppfostrad i Córdoba och är en stor supporter till klubben där han också inledde sin karriär en gång i tiden.

”Helgens måste”: Har börjat se om världsmästerskapet i Mexiko 1970 och kommer förmodligen att fortsätta trunka igenom detta under helgens gång. Annars finns det inte särskilt mycket intressant att kolla på utan vi räknar alltjämt ner dagarna till ligans återstart i slutet av januari. Men jisses vad långt det känns, just nu, tills dess…

Rykte: Det sägs att Racing är intresserade av Tigres Facundo Colidio. Ytteranfallaren har genomfört ett väldigt fint 2022 och sägs finnas på flera klubbars radar inför den kommande säsongen.

Ungdomslag: Boca Juniors reservlag vann, precis som A-laget, båda turneringarna som spelades under 2022. Dessutom kom de överst i årstabellen. Storklubbens ungdomsakademi har tagit stora kliv under de senaste säsongerna och har utvecklats till en av landets allra bästa.