Eduardo Maglioni: Gjorde tidernas snabbaste hattrick och vann tre Libertadores-titlar med Independiente

Eduardo Maglioni. Gjorde det snabbaste hattrick inom fotbollshistorien och blev känd över en natt. Eduardo Maglioni hann dock med mycket mer än så under sin karriär. Han vann nämligen allt som gick att vinna med storklubben Independiente under inledningen på 70-talet.

Eduardo Maglioni är mest ihågkommen som; ”den där mannen som gjorde det snabbast hattricket någonsin.” Och visst, det var exakt det som Independientes skicklige anfallare gjorde på 70-talet. Men var han möjligtvis mer än bara ett hattrick på rekordtid?

Jodå, Maglioni hade fler strängar på sin lyra än bara ett rekord. Han inledde sin karriär i Rosario Centrals ungdomslag under inledningen på 60-talet, men dessvärre fick han aldrig debutera för storklubben utan lämnade i stället, tog sitt bohag och reste norrut till delstaten Chaco för att spela i Sarmiento de Resistencia. Sarmiento har sällan varit en förening som blivit omnämnd i rikspressen. Men när klubben spelade 1-1 mot Pelés suveräna Santos, och där Maglioni gjorde Sarmientos mål, fick Independiente upp ögonen för honom.

1969 gjorde han sin efterlängtade debut i El Rojo och Maglioni skulle också bli en vital del av klubbens framgångar under åren som följde. Inledningen på 70-talet tillhörde nämligen Independiente på alla sätt och vis. De dominerade inte bara den inhemska fotbollen utan var hela Sydamerikas tveklöst bästa klubb. Med Maglioni i laget, tillsammans med andra stjärnor som bland annat Ricardo Bochini, bärgade man Copa Libertadores tre gånger under inledningen på 70-talet. Dessutom vann man ligan två gånger och Copa Interamericana samt Interkontinentalcupen varsin gång.

Maglioni gjorde sig känd som en otroligt pålitlig målskytt och under sina fyra år tillsammans med Independiente gjorde han 58 mål på 135 framträdande. Tre av dessa fullträffar skulle sticka ut lite mer än de andra. I ett möte med Gimnasia 1973 gjorde han nämligen det snabbaste hattricket någonsin inom fotbollshistorien.

Under inledningen på den andra halvleken gjorde Maglioni tre mål inom loppet av en minut och femtioen sekunder. Det första gjordes fyra minuter in på den andra halvleken. Det andra efter fyra minuter och trettiofem sekunder och det tredje efter fem minuter och femtioen sekunder. Det här är ett praktfullt rekord som står sig än idag och som känns otroligt svårslaget. Det känns faktiskt högst osannolikt att någon spelare kommer att kunna slå detta i framtiden.

Maglioni själv minns att det handlade om tre tillfälligheter som dök upp i en, annars väldigt normal, tillställning. Så här har han själv beskrivit detta historiska hattrick.

”Det var en helt vanlig match där det plötsligt dök upp en möjlighet. Det första målet var väldigt krävande. Jag ville skjuta mot den första stolpen, men i slutändan gick den mot den bortre. Det andra målet dödade jag verkligen och därefter kom också trean.”

Lustigt nog hade han en liten muskelkänning i den här matchen, men valde ändå att spela och det gick, som vi såg, väldigt bra. Efter matchen kom en journalist in i omklädningsrummet för att prata med Maglioni om hans hattrick.

”Han sa; ’du grabben, vet du vilken katastrof som du gjorde därute? Har du någon som helst idé kring hur lång tid det tog för dig att göra de tre målen?’ Först trodde jag att han syftade på att jag bråkat med en motståndare och personligen trodde jag att målen hade skett inom loppet av femton minuter. Sedan sa han; ’du kommer att vara på alla löpsedlar i hela världen imorgon.”

Maglioni blev stor över en natt i hela världen. Hans rekord skrevs in i Guinness Rekordbok och än idag får han samtal, på årsdagen, ifrån journalister över hela världen som vill prata om detta historiska hattrick.

”Där och då tänkte jag inte så mycket på det, men den 18 mars varje år ringer det folk ifrån hela världen. När jag sluter ögonen är det den matchen som jag kommer att minnas för evigt.”

Tidningsurklipp kring Maglionis historiska hattrick mot Gimnasia 1973.

Lustigt nog verkade det som att Maglioni spelade bättre om han var lite halvskadad. Ett år innan hattricket mot Gimnasia hade han nämligen spelat finalen av Copa Libertadores, mot Univeristario ifrån Peru, och gjort två mål trots att han hade ådragit sig en sträckning. De dubbla målen innebar att Independiente vann sin tredje raka titel i Copa Libertadores.

Förutom framgångarna i Sydamerikas största klubblagsturnering spelade även Maglioni en viktig del i Indepenedientes seger över Juventus i Interkontinentalcupen 1973. Den argentinska storklubben lyckades utmanövrera ”den gamla damen” ifrån Turin och vinna med 1-0 efter att Ricardo Bochini gjort finalens enda fullträff.

Efter åren med El Rojo flyttade Maglioni till Huracán, där han spenderade en säsong, innan karriären avslutades med spel i de colombianska klubbarna Millonarios, Atlético Nacional och Unión Magdalena.

Eduardo Maglioni är tveklöst mest ihågkommen för sitt hattrick mot Gimnasia 1973. Rekordet kom in i Guinness Rekordbok och än idag minns folk tillbaka på detta otroligt snabba hattrick som förmodligen ingen spelare någonsin kommer att slå igen.

Maglioni var dock mer än bara detta. Han vann tre Copa Libertadores-titlar med Independiente och två ligatitlar. Dessutom bärgade han Interkontinentalcupen efter en tuff final mot självaste Juventus. En klinisk anfallare som satte sig själv på världskartan över en natt.