1940 och 1953: När La Bombonera invigdes samt spelade den första matchen med strålkastarljus i Argentinas historia mot Hajduk Split

1940. En majdag för 82 år sedan invigdes det som skulle bli Boca Juniors hemmaplan. En mytomspunnen arena till såväl namnet som dess struktur. 13 år senare invigdes det tredje etaget, samt strålkastarljusen, och i ett möte med Hajduk Split spelade Boca Juniors den första kvällsmatchen någonsin under strålkastarljus i Argentinas historia.

”Det är den enda arenan som rör sig. Ni kan tro att det är en lögn, men du blir tyst därinne och jag lovar att arenan rör på sig. Det är inte normalt, och det sker ingen annanstans. Jag har haft turen att ha fått spela på de flesta stora arenorna i världen, men detta är den enda som rör på sig.”

Att La Bombonera har vuxit ut till en alldeles särskild fotbollsarena är ingen nyhet. Boca Juniors hemmaplan tillhör förmodligen en av de mer ikoniska arenorna i hela världen och just att läktarna rör på sig är något som många spelare har berättat om.

Citatet ovan kommer ifrån Juan Román Riquelme och han om någon borde veta vad han pratar om. Han är nämligen den spelaren som spelat flest matcher på La Bombonera genom alla tider.

Bocas supportrar brukar lite skrytsamt säga att; ”La Bombonera skakar inte, den bultar.” Detta är förmodligen en bra beskrivning på hur det känns för spelarna när de springer ut på planen i denna kokande gryta. När supportrarna unisont hoppar på de tre sammanhängande sidorna känner man sig förmodligen väldigt liten på innerplan. Vissa spelare har också, genom åren, beskrivit det som att; ”läktarna faller över dig.” Detta i sig har faktiskt med designen att göra, något som vi ska gå in på lite längre ner i texten.

I år är det 82 år sedan La Bombonera invigdes. Tidigare hade storklubben Boca Juniors spelat på en arena som var gjord helt i trä och som låg på exakt samma ställe som dagens La Bombonera gör. Under 30-talet tog klubben stora kliv mot att få en ny arena och under presidenten Camilo Cichero togs beslutet att den skulle byggas och bli helt konstruerad i betong. Presidenten fick inledningsvis ta ett lån på sitt eget hus för att kunna finansiera bygget, men av förklarliga själv räckte inte detta utan klubben fick försöka få till ett lån ifrån regeringen.

Vid den här tidpunkten var Agustín P. Justo president i Argentina och han gick med på ett lån, men på villkoret att hans svärson skulle bli ny president för Boca Juniors. Storklubben gick med på detta och 1939 tillträdde således Eduardo Sánchez Terrero som ny president för Boca Juniors. Arkitekten för hela bygget blev den slovenskfödde Victor Sulcic och han fick assistans av Raúl Bes och José Luis Delpini.

Anledningen till att arenan fick smeknamnet ”La Bombonera” (chokladasken) är i sig själv en väldigt speciell historia. Vid ett tillfälle ska nämligen Sulcic ha fått en chokladask, i present, av en kvinna varpå en av hans kollegor poängterade att den arenan som han höll på att skissa påminde väldigt mycket, i formen, om en chokladask.

Till en början var inte La Bombonera i tre etage utan detta sista etage adderades senare. Först 13 år efter invigningen stod det tredje etaget färdigt och i samma veva invigdes också strålkastarljuset. Eftersom arenan skulle byggas på samma plats som där den gamla hade stått var utrymmet begränsat för Sulcic. Av denna anledning är läktarna väldigt branta och detta är också anledningen till att den inte är helt rund, utan har en väldigt speciell – och rak långsida med bl.a. VIP-loger. Detta ska bidra till den tajta känslan inne på La Bombonera och känslan av att publiken hänger över planen.

1940 stod arenan färdig och den 25 maj var det dags för invigningsmatchen att spelas mellan Boca Juniors och San Lorenzo i en träningsmatch. Klockan elva på dagen höll den f.d. presidenten – och initiativtagaren till bygget, Camilo Cichero, sitt invigningstal och klippte också ett band i Argentinas färger för att deklarera att Bocas nya hemmaplan officiellt var invigd. Därefter fick arenan också en välsignelse av kardinalen Copello innan matchen kunde dra i gång.

Den här eftermiddagen ställde Boca Juniors upp med följande lag i tidernas allra första match på La Bombonera; Estrada; Ibáñez, Valussi; Viana, Lazzatti, Arcadio López; Tenorio, Alarcón, Sarlanga, Gandulla, Sas. Eftersom det ännu inte hade installerats några strålkastarljus på arenan bestämdes det att matchen enbart skulle spelas i två gånger trettiofem minuter för att hinna bli färdig innan mörkrets intrång.

Boca Juniors dominerade matchen och vann också planenligt med 2-0. Det första målet på La Bombonera gjordes av Ricardo Alarcón innan Aníbal Tenorio fastställde slutresultatet med endast några fåtal minuter kvar på matchklockan. Några veckor senare spelades också den första officiella matchen på La Bombonera – då mot Newell’s Old Boys – och även den här gången vann hemmalaget med 2-0. Återigen gjorde Alarcón det första målet innan José Gandulla satte spiken i kistan.

Faktum är att den nya hemmaplanen blev ett enormt lyft för Boca Juniors som vann samtliga hemmamatcher den här säsongen och kunde titulera sig mästare av Primera Division 1940. Under årens lopp har La Bombonera vuxit ut till en mytomspunnen plats där Boca har skördat enormt stora framgångar. I tidningen El Gráfico kunde man läsa, i samband med invigningen, att den nya hemmaplanen knöt samman det gamla med det nya. Runt den väldiga betongklossen låg nämligen de gamla trähusen kvar och påminde om en tidsepok innan cementens intrång i människans vardag.

1953 invigdes, som sagt, det tredje etaget, samt strålkastarljuset, på La Bombonera med ett möte mellan Boca Juniors och de jugoslaviska mästarna Hajduk Split. Matchen som sådan blev kanske inte den mest minnesvärda sett till prestationen nere på planen, men blev desto mer historisk av andra anledningar. Detta var den första kvällsmatchen i Argentina som spelades under strålkastarljus någonsin och det var också den första matchen någonsin som sändes live till de argentinska Tv-tittarna på statlig TV.

På läktarna satt Argentinas dåvarande president Juan Perón samt andra celebriteter. Boca Juniors ställde upp med följande lag denna eftermiddag; Carletti; Colmán, Otero; Lombardo, Mouriño, Pescia; Navarro, Montaño, Rolando, Gil, González. Matchen slutade oavgjort efter att Navarro gett hemmalaget ledningen innan Matosic kvitterat för Hajduk Split. Det kroatiska laget (dåvarande jugoslaviska) var på turné i Sydamerika och mötte även Huracán och Belgrano under sin vistelse i Argentina.

Genom årens lopp har åtskilliga ikoniska spelare spelat på La Bombonera. Denna oerhört speciella arena som enligt sägen rör sig likt ingen annan.