16 års väntan är över – Instituto är klara för Liga Profesional!

Det blev en intensiv och stökig returfinal mellan Instituto och Estudiantes de Caseros under gårdagen. I slutändan var det hemmalaget som tog den sista uppflyttningsplatsen till landets högsta division.

Under gårdagen skulle returmötet, av kvalfinalen till Liga Profesional, spelas mellan Instituto och Estudiantes de Caseros i Córdoba. Förutsättningarna var klara förhand; vid seger eller ett oavgjort resultat för hemmalaget och de tog hand om uppflyttningsplatsen. Estudiantes å sin sida behövde vinna för att gå upp.

Matchen som sådan blev en stökig tillställning där domaren Espinoza hamnade i blickfånget. Innan han klev in i handlingarna hann dock emellertid Estudiantes ta ledningen när Randazzo nickade in ledningsmålet efter fjorton minuters spel. Instituto såg lite nervösa ut inledningsvis och det skulle också dröja en stund innan deras spel klaffade ordentligt.

Innan dess klev domaren Espinoza in i handlingarna. Först visade han upp Estudiantes huvudtränare, Walter Otta, på läktaren efter att denne uttryckt några allt för högljudda åsikter gentemot Espinozas domslut. Därefter hann även vänsterbacken i samma lag, Lautaro Lusnig, bli utvisad efter en sen tackling på en Instituto-spelare.

Man kan minst sagt säga att känslorna var uppretade bland gästerna när matchen gick till halvtidsvilan. Dessa känslor skulle sedan knappast lugnas ner under matchens avslutande fyrtiofem minuter. Instituto kvitterade nämligen ganska omgående genom Alarcón och Monumental de Alta Córdoba exploderade i ett infernaliskt glädjevrål.

Vad som dock spädde på ilskan bland Estudiantes spelare och ledare var det faktum att reprisbilderna visade att Alarcón var offside – om än väldigt lite – när frisparken slogs. Det som var ytterligare en intressant detalj med målet var att målskytten Alarcón gick upp med Tigre 2021 och lyckades alltså, under gårdagen, för andra året i rad att nå uppflyttning med sitt lag till landets högsta division. Förhoppningsvis får han stanna kvar i Instituto och uppleva spel i Liga Profesional.

Estudiantes försökte att få till en kvittering, men med en man mindre blev det svårt och de skapade faktiskt inte en enda ordentlig målchans under hela den andra halvleken. I stället säkrade Instituto en efterlängtad återkomst till Liga Profesional efter 16 års frånvaro. Tack vare deras uppflyttning kommer nu också staden Córdoba att ha tre lag i landets högst division under den kommande säsongen. Detta har inte hänt på 22 långa år.