Dags för den avgörande kvalfinalen till Liga Profesional

Under lördagskvällen möts Instituto och Estudiantes de Caseros i den avgörande kvalfinalen till Liga Profesional. Detta är förutsättningarna inför kvällens avgörande.

Vi har kommit fram till avslutningen av året 2022 vad det gäller inhemsk klubbfotboll i Argentina. Ikväll möts Instituto och Estudiantes de Caseros i den avgörande kvalfinalen till Liga Profesional.

Det första mötet, som spelades för en vecka sedan, slutade mållöst, vilket gör att det är vidöppet inför kvällens avgörande. Dock har Instituto en liten fördel. Skulle även kvällens match sluta oavgjort kommer Córdobaklubben ta klivet upp eftersom de slutade högre upp i tabellen (innan kvalspelet började). Detta innebär att Estudiantes kommer att bli tvingade att ösa på framåt och verkligen gå för en seger i afton.

Kvällens drabbning spelas på Estadio Juan Domingo Perón i Córdoba – i folkmun kallad Monumental de Alta Córdoba. Samtliga biljetter såldes slut redan under den föregående veckan och därmed kan vi se fram emot en fin inramning när över 26,000 åskådare kommer göra sitt för att försöka heja fram sitt Instituto till uppflyttning.

Hemmalaget kommer med största sannolikhet att sakna mittbacken Ezequiel Parnisari – f.ö. kallad ”vikingen” – i afton eftersom han utgick skadad, redan under den första halvleken, för en vecka sedan. In på hans plats väntas Matías Ferreira komma i stället. Estudiantes å sin sida fick ett positivt besked häromdagen då vänsterbacken Lautaro Lusnig – som varit avstängd i ett par matcher – fått sin avstängning reducerad och därmed kan vara närvarande i afton.

Förmodad startelva för Instituto: Carranza; Cerato, Ferreira, Alarcón, Corda; Graciani, Bochi, Watson; Watson; Rodríguez, Cucchi.

Förmodad startelva för Estudiantes de Caseros: Bruera; Minervino, Randazzo, Brundo, Lusnig; Acosta, Pelaitay, Mayorga, González; Pereyra, Castelli.

***

Det har gått 16 år sedan Instituto senast spelade i Primera Division. Deras senaste match i landets högsta division utspelade sig den 14 maj 2006 mot Vélez Sarsfield i ett möte som slutade 1-1.

Vad det gäller Estudiantes vidkommande har de faktiskt varit ännu längre tid ifrån Primera Division. De har nämligen inte spelat i landets högsta division sedan 1978. 44 års väntan kan därför ta slut i afton för deras del.

***

Institutos anfallare Ricardo Bochi har uttalat sig inför den avgörande – och spännande finalen;

”Det är en final. Dessa matcher vinner man genom att spela med hjärtat.”

Även Estudiantes Juan Cruz Randazzo har gett sin synvinkel på kvällens drabbning.

”Vi ska göra allt vi kan för att uppfylla den dröm som vi alla har.”

***

Kvällens match har avspark klockan 00:10 (svensk tid) och kan ses på Fanatiz.tv. Har man inte Fanatiz kan matchen även ses på såväl den argentinska Tv-kanalen TyC Sports Argentina – samt Internacional.