Fredagskrönikan: Martín Demichelis har stora skor att fylla i River Plate

Under onsdagskvällen blev Martín Demichelis presenterad som ny huvudtränare för River Plate. Han har sannerligen stora skor att fylla framöver.

Marcelo Gallardo har gjort sin sista match som huvudtränare för River Plate och storklubbens arbete inför framtiden är redan i full gång. Under onsdagskvällen presenterades Martín Demichelis som ny tränare för föreningen och han har sannerligen en otacksam uppgift framför sig.

Sanningen är nämligen den att oavsett hur det går för honom blir det närmast omöjligt att nå upp till det som Gallardo lyckades åstadkomma under det senaste decenniet. Givetvis ska inte heller Demichelis bedömas utifrån den här mallen. Det skulle vara både orättvist och direkt kontraproduktivt att tro att någon ska kunna åstadkomma det som klubbens mest framgångsrika tränare någonsin gjorde.

Om Demichelis är rätt man att leda River Plate är såklart omöjligt att svara på i dagsläget, men det finns vissa likheter med hans föregångare. När Gallardo anlände till River 2014 var han också i inledningen på sin tränarkarriär och hade bara lett uruguayanska Club Nacional dessförinnan. Demichelis är, även han, i början på sin tränarkarriär och kommer närmast ifrån att ha tränat Bayern Münchens ungdomslag. Dessutom har de båda gemensamt att de är fostrade i den argentinska storklubben och känner således väl till föreningen och dennes kravställning.

Med Demichelis är det såklart viktigt att klubben ger honom tid och har tålamod med att processen kan ta tid. Gallardo nådde visserligen omgående resultat när han tog över 2014 och vann Copa Sudamericana samma säsong. Något sådan ska nog inte Rivers supportrar förvänta sig under det kommande året. Klubben håller på med ett nytt truppbygge och det kan mycket väl bli några mindre framgångsrika år i väntan på en ny storhetsperiod.

Det viktigaste för Demichelis är att få några positiva resultat under inledningen på säsongen som han sedan kan bygga vidare på. För även om tålamodet med honom måste vara stort, kommer man inte ifrån att River Plate är vana vid att vinna och supportrarna kommer också att kräva detta. Han har, som sagt, stora skor att fylla framöver. Det återstår att se ifall Martín Demichelis är rätt man för att leda River Plate in i en ny storhetstid.

***

Veckans…


Citat: ”Min familj pratar flera olika språk, men hemma är det bara ett som gäller: River Plates språk.” – Martín Demichelis var glad på presskonferensen där han presenterades som ny huvudtränare för storklubben.

”Helgens måste”: Under natten mot söndagen (00:10) spelas returmötet av kvalfinalen till Liga Profesional mellan Instituto och Estudiantes de Caseros. Det första mötet i Buenso Aires slutade mållöst och det är således helt öppet inför returen i Córdoba.

Oväntade: Mauricio Macri presenterade, tidigare i veckan, sin kandidatur för att bli ny president i Boca Juniors. Macri har varit president för storklubben tidigare (under 90-talet) innan han blev president för hela Argentina mellan 2015 och 2019.

Citat nummer två: ”Jag vill bli president i Boca Juniors igen. Jag känner att klubben förtjänar mycket mer.” – Mauricio Macri om sin presidentkandidatur i Boca Juniors.