Fredagskrönikan: Jag hoppas att Instituto tar klivet upp

Under lördagen spelas det första finalmötet av två mellan Instituto och Estudiantes de Caseros i kvalet till Liga Profesional. Personligen hoppas jag att Córdobaklubben tar klivet upp.

Det har gått sexton år sedan Instituto senast spelade i landets högsta division. Nu är klubben endast två matcher ifrån en uppflyttning och så här nära har de aldrig varit under dessa mödosamma år.

Instituto är en historisk klubb i Argentina som hade sina glansdagar under slutet av 70- och inledningen på 80-talet. Under dessa år kom de bl.a. tvåa i sin Nacional-grupp 1982 bakom Ferro som sedermera blev mästare. Utöver detta har klubben fostrat många duktiga spelare och bland dessa sticker förmodligen främst Mario Kempes, Osvaldo Ardiles och Paulo Dybala ut lite extra. I Argentinas näst största stad är Instituto den tredje största klubben, bakom Belgrano och Talleres, sett till antalet supportrar och framgångar genom åren.

Under lördagen spelas den första av två kvalfinaler mellan Instituto och Estudiantes de Caseros. Córdobaklubben har gjort en otroligt fin säsong och slutade tvåa i tabellen efter segrande Belgrano. I mitt tycke har man också varit ligans bästa lag ihop med lokalkonkurrenten och Instituto besitter en vass trupp som har alla möjligheter att hålla sig kvar i Liga Profesional.

Tack vare att laget kom tvåa i tabellen fick de också hoppa över två kvalomgångar och gick in först i semifinalerna. Detta dubbelmöte vann sedan Instituto tämligen bekvämt med sammanlagt 2-0 över Defensores de Belgrano. Hemma på Estadio Juan Domingo Perón är laget extremt svårslagna och tog här 44 av maximalt 54 poäng under säsongens gång.

För finalmotståndet står Estudiantes de Caseros och de har sannerligen gjort en stark avslutning på säsongen. Laget slutade sjua i tabellen och har efter detta tagit sig igenom kvalspelet på ett imponerande sätt. Först avfärdade de Chaco For Ever med 3-0, sedan Estudiantes Rio Cuarto med 1-0 för att slutligen besegra Gimnasia Mendoza med sammanlagt 2-0 (1-0 i båda matcherna) i semifinalen. Detta innebär också att Estudiantes inte har släppt in något mål under hela kvalspelet, vilket är otroligt imponerande. När Instituto och Estudiantes möttes under säsongen vann Instituto med 1-0 på hemmaplan.

Personligen ser jag också helst att det blir de som gör Belgrano sällskap upp till Liga Profesional. Dels eftersom jag tycker att de förtjänar uppflyttningen, dels anser jag att Instituto har störst chans att konkurrera med lagen i Liga Profesional. Dessutom har de ett större supporterfölje än Estudiantes och därutöver kittlar det såklart lite extra att få ha tre lag ifrån Córdoba i landets högsta division.

Hursomhelst kommer det säkerligen att bli ett jämnt – och spännande finaldubbelmöte som jag personligen ser oerhört mycket fram emot. Förhoppningsvis gör Instituto sina lokalkonkurrenter Belgrano sällskap upp till Liga Profesional. Det är i alla fall vad jag hoppas på.

***

Veckans…

Citat: ”Det kommer att bli en väldigt attraktiv och underhållande final” – Facundo Castelli i Estudiantes de Caseros inför finalen mot Instituto. Anfallaren har gjort tre mål så här långt i kvalet och har således visat upp en strålande form. Dessutom är han en f.d. Instituto-spelare och ser säkerligen fram emot att få sänka sitt tidigare lag.

”Helgens måste”: Här kommer såklart mest fokus ligga på kvalfinalen mellan Estudiantes de Caseros och Instituto under natten mot söndagen (avspark 00:10). Dessutom ska jag försöka att hitta en stream till Racing Córdobas finalmöte mot Villa Mitre om en plats i Primera Nacional (andradivisionen) på söndagen klockan 20:45. Skulle både Instituto och Racing Córdoba gå upp kommer Argentinas näst största stad ha fyra lag i landets två högsta divisioner under den kommande säsongen. Detta är något som aldrig tidigare har hänt.

Kaosmatch: Förra helgens final av Trofeos de Campeones, mellan Boca Juniors och Racing, slutade i fullständigt kaos. Boca åkte på så pass många utvisningar att domaren fick blåsa av matchen i förtid och sammanlagt – med spelarna på bänken – fick tio spelare syna det röda kort. Helt galet.

Sillyrykte: Det ryktas redan en hel del om diverse spelare i de olika argentinska klubbarna. Ett av dessa rykten placerar Vélez Sarsfields 19-årige mittfältstalang, Máximo Perrone, i engelska Newcastle United. Prislappen sägs ligga på 10 miljoner euro och stämmer detta är det såklart förståeligt om inte Vélez kan tacka nej. Perrone har ett fint år bakom sig med spel i både den inhemska ligan och Copa Libertadores.

Citat nummer två: ”Vi har varit det bästa laget sett över hela året och det har vi också bevisat” – Boca Juniors mittback Marcos Rojo var inte blygsam när han pratade med tidningen Olé efter finalen av Trofeos de Campeones.