Racing mästare i Trofeos de Campeones efter en stökig tillställning i San Luis

I finalen av Trofeos de Campeones blev vi bjudna på allt och lite till när Racing bärgade titeln efter en otroligt stökig tillställning mot Boca Juniors i San Luis.

Man brukar säga att man ska avsluta något med pompa och ståt. Det kan man lugnt säga att Racing och Boca Juniors gjorde under söndagskvällen i San Luis. Finalen av Trofeos de Campeones hade alla möjligheter till att bli en sevärd tillställning, något den också skulle komma att bli i sommarhettan.

Estadio La Pedrera stod som värd för finalen och denna arena visade upp sig ifrån sin allra bästa sida i strålande solsken. Den relativt nybyggda arenan i San Luis har ett festligt tak, i olika färger, som ramade in gårdagens tillställning på ett föredömligt sätt.

Matchen som sådan började lite avvaktande innan den exploderade på alla tänkbara vis. Efter nitton minuters spel plockade Norberto Briasco ner en perfekt crosspassning ifrån Frank Fabra. I aktionen därefter dundrade Briasco dit 1-0 för Boca Juniors inför en jublande kortsida. Dock fick inte ligamästarna vara i ledning särskilt lång tid. Knappt tre minuter efter Bocas ledningsmål kvitterade nämligen Racing genom ett fint – och avstämt distansskott ifrån Matías Rojas. Ingenting ska tas ifrån mittfältarens avslut, men nog borde Bocas målvakt, Agustín Rossi, ha tagit det skottet?

Hursomhelst var matchen nu helt lika och skulle fortsätta att vara detta under hela den andra halvleken. Det som i stället stack ut, under de avslutande fyrtiofem minuterna, var tumultet i slutet mellan Sebastián Villa och Johan Carbonero och som skulle bli en försmak på vad som komma skulle. Carbonero provocerade Villa genom att trampa på hans häl. Bocas hetlevrade ytteranfallare svarade med att knuffa omkull Carbonero varpå tumultet var ett faktum. Båda spelarna fick syna det röda kortet och förlängningen inleddes således med spel tio mot tio. Snart skulle detta antal bli reducerat ännu mer.

Tio minuter in i förlängningen drog Bocas mittfältare Alan Varela på sig sitt andra gula kort och fick lämna planen. När sedan matchuret började krypa upp mot den 120:e spelminuten luktade det straffavgörande lång väg. Då plötsligt lyfte Gonzalo Piovi in ett inlägg som Carlos Alcaraz nickade in till 2-1 för Racing. Den 19-årige mittfältaren firade genom att provocerande sätta sig ner framför Bocas läktarkortsida och le hånfullt. Flaskorna haglade in på Alcaraz samtidigt som flera av Bocas spelare blev vansinniga. I kaoset visades målskytten ut tillsammans med Bocas Luis Advíncula. Dessutom fick tre spelare på bänken (två på Bocas och en på Racings) syna det röda kortet.

Matchen fortsatte efter flera minuters avbrott, men kom aldrig riktigt i gång igen. Kort därefter drog nämligen Fabra på sig sitt andra gula kort och Boca var plötsligt reducerade till sju man. När sedan Darío Benedetto, i samma situation, ironiskt viftade med handen för att signalera att domaren var köpt blev även han utvisad. Med endast sex spelare kvar på planen avbröt domaren således matchen och blåste av – Racing var mästare. Det blev sannerligen en stökig avslutning på säsongen där Boca Juniors avslutade med sammanlagt sju röda kort.

För Racings vidkommande blev detta en titel som var otroligt efterlängtad efter den snöpliga avslutningen på ligasäsongen. Flera av spelarna grät efter slutsignalen och tränaren Fernando Gago såg enormt lättad ut. Året 2022 avslutades med pompa, ståt och nästan ett dussintal utvisningar. Tack för underhållningen.