Fredagskrönikan: Två trista besked för Rosario Central

Under de senaste dagarna har två mindre roliga besked anlänt till Rosario Central. Först såldes stortalangen Facundo Buonanotte till engelska Brighton och sedan, under gårdagen, meddelade Carlos Tevez att han lämnar klubben som huvudtränare.

Att Buonanotte lämnar var kanske inte särskilt förvånande eftersom han var nära en övergång till Brighton redan i somras. Vad som däremot kom som en överraskning var Carlos Tevez besked att kliva av arbetet som lagets huvudtränare. Han anlände till Central för ett halvår sedan och har hela tiden varit bestämd med att han avsett att stanna kvar hela kontraktstiden ut. Vilket var till juni nästa sommar. Trots detta valde alltså ändå Tevez att kliva av jobbet under gårdagen.

Man kan såklart fråga sig varför han plötsligt tog detta radikala beslut. Efter att ha lyssnat på Tevez presskonferens, under gårdagen, var det ganska tydligt att de interna problemen i klubben, med den sittande presidenten på den ena sidan och oppositionen på den andra, kände inte Tevez att han ville hamna mitt i allt detta kaos. Det kommer nämligen också att hållas ett presidentval i Rosario Central under december månad som väntas bli stormigt.

”Det viktigaste av allt är klubbmärket, det går före alla namn och för mig är det viktigt att säga att idag tar jag ett kliv åt sidan för att tänka på klubben i första rummet. Detta eftersom jag inte tror att det är lägligt för någon att jag fortsätter. Detta är något som den nya styrelsen, eller om den nuvarande får stanna kvar, måste ta dessa beslut kring och jag vill inte vara ett hinder för någon.”

Det var också tydligt att Tevez inte alls var bekväm med att den oppositionella kandidaten, Gonzalo Belloso, hade velat kontakta honom och när Tevez inte svarade på hans telefonsamtal gick Belloso ut och kritiserade tränaren.

”Jag har mina värderingar. Jag tänker inte träffa (Gonzalo) Belloso eftersom jag inte tycker att det känns rätt att träffa oppositionen när det var den sittande styrelsen som anställde mig. Jag tycker att det han gjorde var väldigt märkligt. Att en person som han (Belloso), som är en person inom fotbollen, inte har några värderingar alls var anmärkningsvärt.”

Tevez var också tydlig med att han inte alls kände sig bekväm med att bli inblandad i klubbens interna politik.

”Som jag har sagt sedan den första dagen – jag kom inte hit för att ge mig in i det politiska. När de började använda mitt namn inom politiken är det något som jag inte alls är tillfreds med.”

Därmed valde Tevez att hoppa av sitt jobb som tränare för Rosario Central och spontant känns det som att den största förloraren är klubben. Jag tycker nämligen att Tevez har gjort ett fint arbete så här långt. Han har gett väldigt många unga spelare chansen i A-truppen vilket gett förhoppningar kring en ljusare framtid för Central.

Att han nu lämnar gör att klubben måste börja om från början igen och frågan är vem som kommer in som ny huvudtränare. För faktum är att det här jobbet knappast är ett av de mer eftertraktade i Argentina. Rosario Central har gjort ett antal väldigt risiga säsonger och ekonomin är närmast körd i botten. Visserligen fick man in en bra slant på Buonanottes transfer, men det finns sannerligen många hål att stoppa dessa i.

Jag hade faktiskt höga förhoppningar inför Centrals kommande säsong då det kändes som att man var på rätt väg och att det finns många unga spelare i truppen som kan ta större kliv framöver. Gårdagens besked ifrån Tevez, ihop med Buonanottes övergång, gör att jag inte alls är lika förhoppningsfull längre.

***

Veckans…

Citat: ”Spelarna hade kapaciteten att reagera (efter underläget 0-2) och vi kommer att ge allt för att vinna en ny titel på söndag” – Fernando Gago var nöjd efter att Racing hade besegrat Tigre i semifinalen av Trofeos de Campeones i onsdags.

”Helgens måste”: Söndagens final i Trofeos de Campeones, mellan Boca Juniors och Racing, ska bli intressant. Denna match bör man absolut inte missa och den har avspark 21:00. Dessutom spelas returmatcherna i kvalet till Liga Profesional under helgen. På lördag (21:00) tar Gimnasia Mendoza emot Estudiantes de Caseros på hemmaplan (första mötet slutade 1-0 till Estudiantes) och under natten mot söndagen möts även Instituto och Defensores de Belgrano i Córdoba (01:10). Det första mötet, i den semifinalen, slutade mållöst och därmed är det en liten fördel för Instituto.

Avancemang: Racings vändning mot Tigre, under onsdagen, i semifinalen av Trofeos de Campeones genererade en enorm lättnad för hela föreningen. Fernando Gago såg otroligt glad ut efter slutsignalen och nu väntar en final mot Boca Juniors på söndag. Kan Racing vinna denna match har de åtminstone fått en liten revansch efter den snöpliga avslutningen på ligasäsongen.

Återkomst: Godoy Cruz valde, under torsdagen, att anställa Diego Flores som ny huvudtränare inför den kommande säsongen. Den uppmärksamme minns säkert att Flores tränade laget så sent som i april tidigare i år, men fick lämna klubben efter några svaga resultat. Men nu återvänder alltså den 41-årige tränaren till Mendozaklubben och ska försöka att lyfta föreningen under 2023.

Rekord: Tränaren för Brown Adrogué, i Primera Nacional (andradivisionen), slog häromdagen ett praktfullt rekord i Argentina. Efter att ha suttit som huvudtränare för klubben sedan 2009 blev han i dagarna den tränaren, någonsin, som suttit längst på sin post inom den argentinska fotbollen. Med 4972 dagar i rad på sin post slog han den f.d. Vélez-tränaren Victorio Spinettos rekord.

Tweet: Brown Adrogué twittrade ut att deras tränare nu slagit rekordet som den längst sittande tränaren någonsin inom den argentinska fotbollen. ”Te queremos Bigotón!!!” – ”Vi älskar dig stormustaschen” (tränaren har en praktfull ansiktsbeklädnad) gick det bl.a. att läsa i tweeten.