Dags för den märkliga turneringen ”Trofeos de Campeones”

Ligasäsongen är över i Argentina, men vi har några matcher kvar. Däribland den något märkliga turneringen ”Trofeos de Campeones”.

Även om jag kanske inte är helt såld på det här turneringskonceptet måste jag ändå säga att jag är positivt inställd till att dra ut på säsongen ett lite tag till. Detta är trots allt ändå något positivt i sammanhanget.

Ikväll möts Racing Club och Tigre i Trofeos de Campeones. Vad är då detta för märkligt påhitt och varför möts just dessa två lag, som inte ens blivit mästare, och inte t.ex. Boca Juniors eller Patronato?

Trofeos de Campeones är ett argentinskt påhitt. Man skulle kunna kalla det en supercup, men det är det egentligen inte heller eftersom den redan finns en sådan i form av Supercopa och där ligamästaren möter cupmästaren.

Eftersom man spelar två säsonger på ett år i Argentina är detta istället en match som ska spelas mellan vinnaren av Copa Liga Profesional – som avgjordes i våras – och höstens Liga Profesional. Det här året är det dock lite speciellt eftersom Boca Juniors vann båda dessa turneringar. Av just denna anledning finns det ingen motståndare till storklubben och istället för att bara ge Boca titeln, som man kan tycka att de förtjänat efter att ha blivit dubbla mästare under en säsong, har förbundet kommit på en annan lösning.

Nu ska istället tvåorna i de båda turneringarna – Tigre (Copa Liga Profesional) och Racing (Liga Profesional) – mötas i en semifinal, som spelas under onsdagskvällen, och där segraren får möta Boca Juniors i finalen till helgen. Mycket slit för ingenting kan tyckas, men det är så här det kommer att bli.

Under onsdagskvällen möts alltså Tigre och Racing i en semifinal som kommer att spelas på neutral plan i form av Estadio Tomás Adolfo Ducó i Buenos Aires. För Racings del är det ett revanschsuget lag som vill avsluta året med en titel efter det snöpliga slutet på ligasäsongen. Så här säger tränaren Fernando Gago inför kvällens drabbning.

”Vi har kravet på oss att bli mästare. Spelarna ser taggade ut på att ta sig an uppgiften.”

Detta kan bli anfallaren Enzo Copettis sista match i Racings tröja. Lagets bäste målskytt har fått mycket kritik efter avslutningen på ligasäsongen, trots den fina säsong han haft, och det finns intresse ifrån främst MLS där såväl Charlotte FC som Atlanta United ska vara sugna på anfallarens namnteckning.

För kvällens motstånd står Tigre som har gjort ett väldigt fint 2022. Anfallaren Mateo Retegui vann skytteligan och är stekhet. Det är osäkert om han kommer att fortsätta i Tigre, efter nyår, eller om han vänder tillbaka till Boca Juniors varifrån han är utlånad. Därmed kan detta bli även hans sista match för sin klubb i afton.

Förmodad startelva för Racing: Arias: Pillud, Sigali, Piovi, Mena: Miranda, Moreno, Alcaraz: Rojas, Copetti, Carbonero.

Förmodad startelva för Tigre: Marinelli, Blondel, Luciatti, Cabrera, Prieto: Menossi, Fernández, Castro: Colidio, Retegui, Armoa.

Matchen har avspark redan 19:00 ikväll (svensk tid) och kan i vanlig ordning ses på Fanatiz.tv.