Så här kommer det argentinska året 2023 att spelas i Liga Profesional

Under gårdagen beslutade det argentinska fotbollsförbundet hur det kommande året kommer att se ut vad det gäller den inhemska ligafotbollen och det bjöds som vanligt på några överraskningar.

Ligasäsongen är över för 2022 och blickarna riktas redan mot den kommande säsongen i Argentina. Under måndagseftermiddagen beslutade det argentinska fotbollsförbundet hur det kommande året kommer att se ut vad det gäller format – och liknande – i landets högsta division.

Formatet.
Först och främst kan vi lyckligtvis konstatera att det kommer att bli samma typ av format som ifjol. Dvs. att man kommer att spela Liga Profesional under det ena halvåret och Copa Liga Profesional under det andra.

Vad som är nytt nästa år, jämfört med 2022, är att Liga Profesional kommer att spelas under det första halvåret istället för efter sommaren som det gjorde i år. Därmed inleds det nya året med ett rakt ligaspel där samtliga tjugoåtta lag möter varandra en gång (27 omgångar). Anledningen till att förbundet väljer att göra denna förändring ska ha att göra med att de inte vill att upplösningen – med kvartsfinaler, semifinaler och finalen av Copa Liga Profesional – ska komma mitt under gruppspelet av Copa Libertadores och Sudamericana. Liga Profesional inleds den 27 januari och slutar i början av augusti.

Under den andra halvan av 2023, bara några veckor efter Liga Profesionals avslut, kommer sedan Copa Liga Profesional att spelas. Då ska de tjugoåtta lagen delas upp i två zoner, där alla möter alla i sin zon en gång, och där de fyra första lagen, i vardera grupp, går vidare till ett slutspel. Med andra ord exakt samma format som när Boca Juniors vann turneringen tidigare i våras.

Nedflyttning.
Kring nedflyttningen kommer det att bli vissa förändringar jämfört med 2022. Istället för att två lag degraderas kommer tre stycken att åka ner under det nästkommande året. Två av dessa platser kommer att avgöras genom den genomsnittliga poängen (sett över de tre senaste säsongerna, precis som vanligt), men där den sista nedflyttningsplatsen kommer avgöras med det laget som ligger sämst till i den totala årstabellen över 2023.

Varför förbundet gör denna förändring kring nedflyttningen ska vara eftersom de succesivt vill ta bort ”los promedios” – alltså nedflyttning genom nedflyttningspoäng. Fr.o.m. 2025 ska planen vara att lagen åker ner baserat på det årets prestationer och där föregående säsonger inte längre har någon som helst betydelse.

Nykomlingar.
Till den kommande säsongen kommer Patronato och Aldosivi, som bekant, inte att vara med då de är nedflyttade. Belgrano är redan klara för uppflyttning ifrån Primera Nacional och kommer att ta en av dessa platser. Instituto, Defensores de Belgrano, Gimnasia Mendoza och Estudiantes de Caseros gör, i skrivande stund, upp om den andra.

***

Lottningen av den kommande säsongens spelschema ska ske på torsdag klockan 13:00 lokal tid (17:00 i Sverige) och ska kunna ses på förbundets hemsida.