Patronato cupmästare efter att ha besegrat Talleres i Mendoza

Patronato är cupmästare efter att ha besegrat Talleres i Mendoza med 1-0. Därmed säkrade de sin allra första stora titel i Argentina.

Det var välfyllda läktare som hälsade spelarna välkomna på Estadio Malvinas Argentinas i Mendoza under söndagskvällen. En historisk final dukades upp mellan två föreningar som aldrig tidigare hade vunnit en stor titel i Argentina.

Talleres inledde matchen bäst och testade Patronatos målvakt vid ett flertal tillfällen under den inledande halvtimmen. Dock var Facundo Altamirano omutbar i målet och avvärjde varje försök ifrån Javier Gandolfis manskap. Under den andra halvleken jämnades matchen ut något, men Talleres var fortsatt det laget som skapade de hetaste målchanserna.

Känslan runt finalen var emellertid att vi gick mot ett straffavgörande och kanske var det därför fullt logiskt att segermålet tillkom på ett högst märkligt sätt. Tiago Banega fick bollen alldeles för långt ifrån sig och försökte glidtackla för att hinna upp den. I ett motlägg med Talleres högerback, Gastón Benavidez, styrdes bollen i en perfekt båge och in i Alan Aguerres högra kryss. Ett smått osannolikt mål som också skulle bli det avgörande.

Tiago Banega avgjorde cupfinalen.

Talleres försökte få till en slutforcering, men Patronato höll emot och kunde därmed ta sin allra första stora titel i Argentina. Segern innebär också att de kommer att få möta Boca Juniors i Supercupen och att de kvalificerade sig för nästa års Copa Libertadores. Det intressanta i sammanhanget är att Patronato kommer att spela i Primera Nacional (andradivisionen) under 2023 och samtidigt konkurrera med de bästa lagen i Sydamerika i Copa Libertadores.

Sköna kontraster som ett overkligt mål förmodligen passar alldeles utmärkt till.