Facundo Sava emotionell efter Patronatos cupseger; ”Det här är en väldigt enad grupp”

Det var en tårögd tränare i Patronato som uttryckte sina känslor efter att föreningen bärgat sin allra första stora titel under gårdagskvällen i Copa Argentina.

För några veckor sedan stod det klart att Patronato inte kommer att spela i Liga Profesional under den kommande säsongen. Tillsammans med Aldosivi blev de ett av lagen som degraderades ifrån landets högsta division. Trots detta har laget gått som tåget i Copa Argentina och under söndagskvällen vann Patronato hela turneringen efter att ha besegrat Talleres i finalen med 1-0.

Huvudtränaren Facundo Sava var, av förklarliga själ, väldigt känslosam efter segern och poängterade att han inte tyckte att laget hade förtjänat att åka ur Liga Profesional den här säsongen.

”Detta är ett lag som inte förtjänar att åka ner i andradivisionen. Vi tog 40 poäng och vann mot nästan samtliga storklubbar. I matcherna som vi inte kunde vinna finns bl.a. den där vi missade tre straffar i ett väldigt viktigt möte som hade kunnat förändra alltihop. Vi förtjänade mycket mer i nästan alla avseenden. Detta har varit ett väldigt modigt lag som vågat ta risker, som aldrig gömt sig och där alla spelare vill ha bollen och pressar motståndaren. Det här är en väldigt enad grupp som jag är stolt över att ha fått forma. Idag fick vi kanske inte spelat särskilt mycket, men generellt sätt är detta ett lag som spelar bra, som verkligen försöker att lira fotboll, som pressar högt och som tar många risker. Spelarna är förberedda för detta, jag insåg vad de var kapabla till att åstadkomma och här är vi idag, firandes denna triumf.”

Facundo Sava menade också på att han njutit av att träna laget under säsongen och att varje dag ta sig till föreningens träningsanläggning.

”Den här gruppen har gjort att jag vaknat varje morgon och sett fram emot att gå till arbetet. Det är en njutning att få arbeta där vi jobbar. Att få vara dagligen tillsammans med den här gruppen av spelare är imponerande. De har mänskliga kvalitéer som få personer får lära känna. Jag är otroligt glad.”

Tränaren blev sedan väldigt emotionell när han skulle prata om sin förebild, Carlos Griguol, och vad han har betytt för Savas tränarkarriär. Han hade nämligen den, numera avlidne Griguol, som sin tränare i Gimnasia på 90-talet.

”Mycket av hurdan jag är, som person, har jag honom att tacka för. Han var som en andra pappa till mig och han har lärt mig otroligt mycket om hur det är att vara fotbollsspelare, men även hur det är att vara en människa. De värderingarna som han lärde mig, de tar jag alltid med mig inombords och applicerar hela tiden.”

Sava har utgående kontrakt vid årsskiftet och ännu är ingen förlängning med Patronato i hamn.

”Fortfarande inte nej. Man får sätta sig ner och fundera. Jag får se vad jag ska göra. Kontraktet tar slut nu och vi får se hur vi sedan fortsätter framåt. Just nu vill jag bara njuta av detta.”